32 °C Budapest
Észhez tért a magyar autópiac? Nullás hitelekkel támadnak a kereskedések

Észhez tért a magyar autópiac? Nullás hitelekkel támadnak a kereskedések

2020. augusztus 3. 11:01

Biztató jeleket mutatnak a forgalomba helyezési adatok: júliusban már visszaállt a volumen a 2018-as szintre. Persze, még nem értük el a tavalyi rekordév számait, de a január-júliusi adatokon még bőven látsszik, hogy több hónap kiesett a hazai autópiacnak. Több kereskedés nulla százlékos hitelekkel igyekszik pörgetni a kersletet.

Csattra ugyanannyi autót helyeztek forgalomba júliusban Magyarországon, mint 2018. azonos havában - derült ki a Datahouse gyorsjelentéséből, amely eljutott a Pénzcentrumhoz is. Számszakilag összesen 12 045 személygépkocsit állítottak forgalomba itthon júliusban, 3240-el kevesebbet, mint a 2019-es rekordévben, ami 21 százalékos visszaesést jelent.

A január-júliusi összesített adatokon azért látszik, hogy több hónap is kiesett a magyar autópiacnak: 2020. első 7 hónapjában 67 725 darab gépkocsit helyeztek forgalomba, ami 22 108-cal kevesebb, mint a tavalyi év hasonló időszakában (2020. január-júliusban 89 833 volt a forgalomba helyezett személygépjárművek száma). Ez 24,6 százalékos visszaesést jelent, de még a "szervényebb" 2018-as évhez képest is 18,2 százalékos a visszaesés személygépkocsi-fronton.

Bizakodnak a kereskedők

Amikor újra megnyithattak a kereskedések, Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, a nyár kulcsfontosságú lesz a hazai autókereskedőknek a túlélés szempontjából.

Realitása van annak, hogy a június és a július is egyre inkább erősödik majd. A klasszikus értelemben vett nyár az autókereskedelemben mindig jól szokott sikerülni, bízunk benne, hogy ez idén is meglesz. Ha nem is a tavalyi volumennel, de a működést, az életbenmaradást mindenképpen segíti a fellendülés

- jelentette ki a GÉMOSZ elnöke, aki szerint a kerskedők akciókkal is igyekeznek bepörgetni a keresletet. Ilyen például a nulla százalékos finanszírozás, amit jellemzően a készletkisöprésekkor alkalmaznak.

Sok helyen él a 0 százalékos akció

Egy gyors kereséssel kiderült, hogy több Suzuki, Renault és Opel kereskedés is kampányol a nullás finanszírozással, emellett a Honda is nulla százalékot ad egyes modellekre. Úgyhogy érdemes kersgélni, de azt is észben kell tartani, hogy ebben az esetben a pénzintézetek általában 20 százalékos önerőt kérnek a vásárlóktól, legalább ennyivel kell beszállni. Tehát ha mondjuk egy 5 millió forintos autót szeretnénk megvásárolni, akkor mindenképpen rendelkeznünk kell legalább 1 millió forintnyi önerővel.

Természetesen akkor sincs veszve semmi, ha valakinek nincs több millió forintja autóvásárlásra. A bankok kínálatában számtalan szabad felhasználású hitel áll rendelkezésre, amelyek kamata szintén nem magas. Nagy előny, hogy ebben az esetben már a vásárláskor a tulajdonunkká válik a gépjármű, és önerő sem szükséges a vásárláshoz. Emellett nincs kötelező casco sem, és a gépjármű életkora sem számít - lízingeknél a bankok ki szoktak kötni egy maximális életkort, amely felett már nem lehet finanszírozást igényelni a kocsira.

A legjobb személyi kölcsön felkutatásához érdemes a Pénzcentrum kalkulátorát használnod. Az 5 millió forintos hitelösszegre és 84 hónapos futamidőre leadott kalkuláció alapján látható a rangsoron, hogy a legjobb ajánlatot jelenleg a CIB Bank nyújtja, itt a THM év végéig 5,72%, utána pedig 7,87% a törlesztőrészlet havonta 77 340 forint lesz 2021-től. Érdemes lehet még megfontolni a  Raiffeisen Bank ajánlatát: személyi kölcsöne a moratórium lejárta után 8,09 százalékos THM és 77 422 forintos törlesztőrészlet mellet vehető igénybe. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, futamidő, stb.) keresd fel a Pénzcentrum autóhitel-kalkulátorát.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 18. 09:25