Megelőzhető népbetegség szedi áldozatait: ebbe hal bele minden második magyar

2020. július 21. 14:02

Az Európai Unió országaiban az elhalálozások nagy részének hátterében a keringési rendszer betegségei állnak - kivéve Dániát, Írországot, Franciaországot és Hollandiát, ahol a daganatos betegségek szedik a legtöbb áldozatot. Magyarországon csaknem minden második elhalálozás hátterében valamilyen keringési rendszert érintő probléma áll, minden negyedik halálozás pedig összefüggésben van valamilyen rákos megbetegedéssel.

Magyarországon a vezető halálokok közül a keringési rendszer betegségei jelentik a legnagyobb fenyegetést. Minden második elhunyt szenved ilyen típusú betegségben (49,8%). Ezzel Európában a 7. helyen állunk - Szerbia (51,9%), Románia (58%), Bulgária (66,4%) megelőz minket, míg Szlovákia (45,3%), Csehország (44,5%), Horvátország (43,9%) szorosan a nyomunkban van.

Az EU-ban a leginkább Bulgáriában okoz gondokat a keringési rendszer megbetegedése, míg legkevésbé Dániában, ahol a haláleseteknek csak 23,4 százalékában van szerepe. A rák leggyakrabban Szlovéniában fordul elő a megbetegedések közt (31,6%), viszont Bulgáriát érinti legkevésbé rosszul (16,1%) az Eurosat legfrissebb, 2017-es átfogó adatai szerint:

A magyarországi helyzetről 2018-as adatok is rendelkezésre állnak, a Központi Statisztikai Hivatal információi szerint a 131 045 elhunyt halálának 32 586 esetben rosszindulatú daganat (24,9%), 26 269 esetben ischémiás szívbetegség (20%) állt a háttérben - fontos, hogy ez utóbbi csak az egyéb keringési betegségeken belül képez egy nagy részt, arról viszont nincs adatunk, mennyi lehet az összes keringési betegség következtében történt halálozás. Viszont ebből látszik, hogy a rák is milyen hatalmas problémát jelent.

1990-től 2015-ig körülbelül a harmadával, hatmillióról kilencmillióra nőtt a rákos megbetegedésekben elhunytak száma a világon - mondta korábban Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke. Elsőszámú közellenségnek a tüdőrákot nevezte, megjegyezve, kialakulásának hátterében főként a dohányzás áll, vagyis egy olyan tényező, ami az adott emberen múlik.

A veleszületett tényezők miatt kialakuló rák aránya kevesebb mint 10 százalék, míg a daganatos megbetegedések mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne

- hangsúlyozta a társaság elnöke. A statisztikai adatok szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik. A dohányzás felel a tüdőrákos halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, és az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért.A koszorúér-betegségeknek mintegy 30 százaléka írható a cigarettázás számlájára. A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy ötmillió ember hal meg világszerte, ebből 40 ezer Magyarországon.

A sokakat érintő idült hörghurut és a tüdőtágulás (COPD) előfordulásának 80 százaléka is a dohányzással függ össze. Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen, a személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja a kétezer szálat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szívet, a keringési rendszert is károsítja

Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak, kiugróan magas a betegek és az ilyen megbetegedésben elhunytak száma is az EU más országaihoz képest. Havonta akár 4000 is lehet azoknak a pácienseknek a száma, akik szív- és érrendszeri megbetegedés következtében hunynak el. Magasvérnyomás-betegségben pedig a lakosság 30-35 százaléka szenvedhet, amely szintén magas érték Európa más országaival összevetve.

A dohányzás következtében ereink, szívünk károsodása is markáns, mivel a lappangó érelmeszesedés mentén a szív koszorús ereiben, az agyat ellátó erekben és a végtagi artériákban is támad szűkület. De a füstölés beleszól a vérkeringésbe azáltal, hogy thrombózishajlamot okoz és a kiserekben a vérsűrűséget növeli. Ezért a lassan kialakuló koszorúér-elzáródás és a hirtelen fellépő és közvetlenül életet veszélyeztető szívinfarktus kialakulásáért is felelős.

Hazánkban a halálozás kb. felét okozzák a szív és érrendszeri betegségek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban koszorúérmeszesedés okozta szívbetegségben több, mint 26 ezren, heveny szívinfarktusban több, mint 5800-an, míg szélütés következtében több, mint 11 ezren haltak meg. Ez azt jelenti, hogy havonta kb. 3600-4000 személy veszti életét a keringési betegségek miatt. Ez egyébként az Európai Unió-s átlagot jelentősen meghaladja

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Járai Zoltán, a Magyar Hypertonia Társaság elnöke, aki azt is ismertette, hogy a magasvérnyomás-betegség (azaz a hipertónia) Magyarországon nagy előfordulási gyakoriságú: az Európai Kardiológiai Társaság 2019 évi felmérése szerint az európai országok között a leginkább érintettek között vagyunk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem