24 °C Budapest
Rekordkevés gyógyszert szednek a magyarok a járvány után: a felére sincsen szükségük

Rekordkevés gyógyszert szednek a magyarok a járvány után: a felére sincsen szükségük

2020. július 14. 08:30

Májusban 40,6 milliárd forint volt a támogatott, vényköteles gyógyszerek patikai forgalma, ami az elmúlt másfél év legalacsonyabb értéke - derül ki a Hiflylabs Zrt. kutatásából. Áprilisban még 42,7 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le a patikák, ez egy hónap alatt 4,9, az előző év azonos időszakához képest pedig 11,5 százalékkal esett vissza az utolsó tavaszi hónapban.

Az elemzés szerint még nem lehet hosszú távú visszaesésről beszélni, hiszen az év első öt hónapjának összesített forgalma még így is csaknem 7 százalékkal haladja meg a 2019. január-májusi értéket - írja a Világgazdaság. A személyenkénti átlagos gyógyszerköltés májusban Csongrád-Csanád megyében volt a legmagasabb, ahol több mint 5200 forintot költöttek a betegek, a legkevesebb gyógyszert pedig a Nógrád megyeiek váltották ki, ott 3400 forintot hagytak a patikákban.

Területi bontásban áprilishoz képest a gyógyszervásárlás mindenhol csökkent, kivéve a már említett Csongrád-Csanádot. A Hiflylabs szerint ezt az emelkedést elsősorban a drágább, daganatellenes készítmények forgalmának növekedése okozta. A forgalomcsökkenés mellett a kutatás szerint még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése.

Májusban csak 13 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 14,4 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint volt ugyan némi áremelkedés, de a mostani adatok szerint az egy dobozra jutó forgalom annál jóval többet emelkedett. A Hiflylabs szerint ebből az következik, hogy a patikákban a drágább termékek felé tolódik a forgalom. A vásárolt termékszám akkora mértékben esik, hogy az összesített forgalom így is csökken.

A drágább termékek forgalmának alakulását árnyalja, hogy a gyógyszerek árképzését törvény határozza meg, és az úgynevezett degresszív árrés miatt a magasabb árfekvésű termékeken kisebb a patikai árrés. Összességében tehát a májusi alacsony forgalom mellé arányaiban még alacsonyabb kumulált árrés társul a támogatott, vényköteles gyógyszerek körében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?