18 °C Budapest

Veszélyre figyelmeztet Zacher Gábor: ebből még nagy baj lehet

2020. június 2. 16:50

Rengetegen oldják a bezártság és a járvány okozta szorongást alkohollal. Először egy-két pohárral indul, de könnyen át lehet esni a ló túlsó oldalára. Egy 12 országban végzett kutatásból kiderült, hogy egyre többen választották az alkoholt stresszoldásként a korlátozások ideje alatt: akik pedig már addig is gyakran ittak, azok egyre korábbi napszakban bontották az első üveget. Korábban Zacher Gábor is figyelmeztetett, hogy a bezártság alatt pont meg lehet tenni az alkoholfüggőség vezető "első, második, harmadik lépéseket".

Egy 12 ország 40 ezer válaszadóját vizsgáló kutatásból kiderült, hogy a járvány alatt egyre többen nyúlnak az alkoholhoz, sokan pedig már elvetik a sulykot. A briteknél például a megkérdezett italozók 47 százaléka mondta azt, hogy egyre korábbi napszakban bontja fel az első üveget, a görögöknél csak 23 százalékos ez az arány. A legtöbben ezt a bezártság okozta szorongással, feszültségoldással magyarázták. Nagy-Britanniában március 23-án vezették be a korlátozó intézkedéseket, a válaszadók több mint fele pedig arról számolt be, hogy ezt követően gyakrabban fogyasztott alkoholt. A Daily Mail emlékeztet, hogy bár a kocsmák a szigetországban is bezártak, de a boltokban, szupermarketekben óráiási igény mutatkozott a különféle alkoholos italokra.

A 40 ezer válaszadók negyede mondta azt, hogy a járvány alatt kevesebbet ivott, viszont ugyanennyien jelentették ki, hogy februárhoz képest gyakrabban megittak egyedül egy üveg sört, vagy bort. Összességében a válaszadók 11 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt két hónapban minden nap ivott legalább egyet.

A vizsgált országok közül a briteknél romlott leginkább a pia-helyzet, míg legkevésbé a görögök mellett a svájciakat és a németeket viselte meg ebben a tekintetben a járvány.

A felmérés eredményéből kiderül, hogy rövid idő alatt az emberek szellemileg és fizikailag is rosszabbul lettek

- értékelte az eredményeket a kutatás ötletgazdája Adam Winstock professzor, aki többek között pszichiáter. A szakértő ismertette, hogy a kutatásban résztvevők 42 százaléka jelentette ki, hogy a következő egy hónapban azért már kevesebbet tervez inni, mint a járvány első heteiben.

Akivel eddig egy kicsit elszaladt a ló, próbálja ki, hogy pár napig nem iszik - nem kell teljes józanságot fogadni, csak egy-két napot -, egyből érezni fogja majd a különbséget.

Emellett kiderült, hogy a 12 országban végzett felmérést kitöltők mintegy 36 százaléka jelentette ki, hogy a karantén alatt kevesebb alkoholt fogyasztott, mint amennyit általában szokott. Kétharmaduk szerint ezzel jelentős összeg maradt a zsebükben, emellett a legtöbben egészségesebbnek is érzik magukat, amióta nem fogyasztanak alkoholt olyan gyakran.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Könnyű belecsúszni

Magyarországon amúgy is hatalmas probléma az alkoholfogyasztás, a járvány pedig csak tetézte a bajt: ennek kapcsán Zacher Gábor toxikológus is megszólalt korábban az RTL reggeli műsorában, szerinte

a bezártság alatt pont meg lehet tenni az alkoholfüggőség vezető "első, második, harmadik lépéseket".

Mint elmondta, a bezártsággal járó feszültség miatt nyúlhatunk gyakrabban az üveghez, az alkohol ugyanis jó feszültségoldó, ugyanakkor könnyen előfordulhat, hogy napi egy-két pohár bor után a következő lépés egy egész üveg elfogyasztása.

Gyönyörű szépen bele lehet ebbe csúszni, egyrészt az ember megnyugtatja magát, hogy ez nekem kell, mégiscsak milyen feszültségekkel teli világban élünk. Tulajdonképpen pedig jól is esik neki

- jegyezte meg Zacher. Emellett szerinte Magyarországon nagyjából 800 ezer ember van, "akire az alkoholista címkét rá lehet biggyeszteni". Esetükben több probléma is felmerült: az, hogy van-e anyagi tartalékuk arra, hogy naponta vegyenek alkoholt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm