Nyit a főváros is: mi lesz most a home office-ba száműzött magyarok sorsa?

2020. május 20. 13:33

Budapesten május 18-án hétfőn feloldották a kijárási korlátozásokat, ez azt jelenti, hogy az élet lassan visszatérhet a megszokott medrébe, elviekben már semmi sem korlátozza a munkába való visszatérést azoknak, akik az elmúlt két hónapban otthonról dolgoztak. Azt tudjuk, hogy az irodák készen állnak a fogadásukra, de vajon a magyarországi munkáltatók is tudtak ilyen hirtelen alkalmazkodni az új helyzethez?

Miután a kormányfő május 16-án szombaton bejelentett, hogy Budapesten is sikerült megfékezni a járványt, a védekezés első szakasza a fővárosban is lezárult, megkezdődött a lassú és óvatos újranyitás. Nagy kérdés, hogy mi lesz azokkal a munkavállalókkal, akik március közepén egyik pillanatról a másikra home office-ba vonultak: maradnak továbbra is otthon, vagy visszatérnek az irodába.

Az irodák felkészültek

Az irodaházak üzemeltetői felkészültek rá, hogy a járvány enyhülésével egyre több dolgozó tér vissza a munkahelyére a home office-ból, a biztonságos munkakörnyezet fenntartása érdekében az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) speciális egészségvédelmi protokollt készített, és azt javasolta az üzemeltetőknek, hogy az irodaházakban a továbbiakban is tartsák fenn az egészség megóvását célzó intézkedéseket - nyilatkozta Takács Ernő, az egyesület elnöke az MTI-nek.

Az irodaházak tehát készen állnak, ám a visszatérés gondos tervezést és alapos előkészületeket igényel. Kíváncsiak voltunk, a legnagyobb magyar vállalatok miként oldják meg ezt a nem mindennapi helyzetet, és kiküldtünk több tucat megkeresést, melyben azt kérdeztünk, változtatnak-e az eddigi gyakorlaton, azaz visszatérnek-e az irodába, és ha igen, milyen óvintézkedés mellett, milyen stratégia mentén. 

Érdekes eredmények születtek, ugyanis a megkérdezettek nagyjából kétharmada nem válaszolt egyáltalán, vagy azt a választ adta, hogy egyelőre még nagyon bizonytalan a helyzet, és nem tud semmi konkrétummal szolgálni. Keresik a legideálisabb megoldást. 

A válaszokból kiderül,  hogy sok cég már elkezdte a szervezést, sőt, van ahol már többen is az irodából dolgoznak. Ám vannak olyan munkáltatók, méghozzá szép számmal, akiknél még formálódik a terv - ők kérték, hogy egyelőre ne szerepeljen a nevük a cikkben.

K&H

A koronavírus járvány ideje alatt a K&H Bank összes lakossági fiókja nyitva tartott. Ebben az időszakban a központi területek minden funkciója maximálisan működött, és mintegy 3000 munkavállaló teljes mértékben online, otthonról végezte a munkáját. A korlátozások enyhítését követően vidéken május második hetétől a vállalati üzleti központok és biztosítói képviseleti irodák, majd Budapesten és Pest megyében május 19., kedd óta dolgoznak az irodákban, osztott csoportokban. A K&H dolgozói ezen munkahelyeikre fokozatosan térnek vissza, a közösségi távolságtartás szabályait a munkavégzés során messzemenőkig betartva.

"Fenntartjuk a helyes egészségügyi gyakorlatainkat is, pl. a gyakori kézmosást és a fizikai kapcsolat kerülését. A munkavégzés során a lehetséges óvintézkedéseket kollégáink egészségének védelmében minden esetben megtesszük, és a koronavírus rizikófaktorai által érintett dolgozóinknak folyamatos távmunka lehetőséget biztosítunk" - mondta el a Pénzcentrum kérdéseire Lesti Mónika szenior kommunikációs menedzser.

OTP

"Egy dolgot mindenképp le kell szögeznünk, az irodaházakra a jövőben is szükség lesz, de belső kialakításukra, a közösségi helyek berendezésére mindenképp hatással lesznek a most szerzett tapasztalatok. A veszélyhelyzet elrendelése az OTP Bank által a Madarász Viktor utcában épített új irodaház építését kis részben befolyásolta, csupán néhány plusz biztonsági óvintézkedést kellett életbe léptetni. Jelenleg közel szerkezetkész állapotban van az épület, így van lehetőség az említett finomításokra.

Az elmúlt hetekben rengeteg olyan értékes tapasztalatot gyűjtöttünk, amelyek hosszú távon hatással lesznek a mindennapi munkavégzésre az OTP Bankban. Folyamatosan elemezzük a helyzetet és alkalmazkodunk az újabb és újabb kihívásokhoz. Igen komoly teljesítménynek tartjuk, hogy extrém rövid idő alatt a bank munkatársainak nagy része át tudott állni az otthoni munkavégzésre. Ebben nem kis szerepe van az OTP dolgozóinak: fegyelmezetten és odaadással dolgozik mindenki, az itthoni mellett a külföldi csoporttagjaink munkatársai is. A gyors átállásban nagy előnyt jelentett az is, hogy az OTP Bank informatikai rendszereit eddig is folyamatosan fejlesztettük, korszerű IT-megoldásaink miatt már eleve rendelkezésre álltak az online munkavégzés biztonságos feltételei, így rendszereink különösebb fejlesztés nélkül is bírják a nagyobb létszámú otthoni munkavégzésből adódó terhelést is" - válaszolta kérdésünkre az az OTP.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Morgan Stanley

A Morgan Stanley-nél továbbra is James P. Gorman vezérigazgató áprilisi levele a hivatalos álláspont, vagyis az állomány 90 százaléka home office-ban dolgozik globálisan a cégnél.

Telekom

"A korlátozások fokozatos feloldásával párhuzamosan elkezdtünk felkészülni a székházba és a többi telephelyünkre történő visszatérésre, amely során a fokozatosság, az önkéntesség és a biztonság lesznek a legfőbb alapelveink. A kormányzati intézkedéseket folyamatosan figyeljük, valamint tájékozódunk a külföldi jó gyakorlatokról, példákról, például anyagvállalatunktól, a Deutsche Telekomtól is. Jelenleg június első felében tartjuk reálisnak a visszatérést önkéntes alapon, limitált létszámban, szakaszosan, kiemelt egészségügyi és biztonsági intézkedések mellett. Felelősségünk hatalmas, hiszen amellett, hogy megbízható telekommunikációs szolgáltatást nyújtunk, elsődleges, hogy munkáltatóként biztonságos körülményeket teremtsünk több mint 7 ezer fős munkahelyi közösségünk számára" - tudtuk meg a Magyar Telekomtól.

Vodafone

A Vodafone sajtóosztályán elmondták, hogy - a kormányzat enyhítő intézkedéseinek hatályba lépése után - rövidesen újra megnyitják a székházat a kollégák maximum 25%-ának. Elsősorban azon kollégák térhetnek vissza, akiknek valamilyen konkrét okból kifolyólag az irodai környezet kritikusan szükséges, így például a hálózatüzemeltetés vagy a biztonsági szolgálat.

Az elmúlt időszak munkáltatói oldalról is sok hasznos tapasztalatot nyújtott a Vodafone számára, ezért a vállalat vizsgálja annak lehetőségét, hogy a foglalkoztatás terén is új szintre lépjen a jövőben, és digitális vállalatként jóval több otthoni munkát biztosítson a kollégák számára. Láthatóan ők is nagyon gyorsan alkalmazkodtak ehhez a helyzethez, sokan pozitív tényezőkről számolnak be amellett, hogy a hatékonyság ugyanazon a szinten maradt, sok esetben még nőtt is.

És nálatok mi a helyzet?

Sokan gondolják, hogy már sosem fogunk visszatérni oda, ahonnan március elején elindultunk. Az utóbbi évek egyik legforróbb HR témája kétség kívül az otthoni munkavégzés lehetőségének kérdése volt. 

De vajon mit tartogat számunkra a jövő? Vajon megváltozik-e a szélirány? És a magyar irodisták hajlandóak lennének 100 százalékban otthonról dolgozni ezentúl? Többek között ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat az alábbi kérdőívünk segítségével. Ha van rá 5 -10 perced, és szívesen gondolkodnál velünk együtt a jövőn, akkor segítsd azzal a munkánkat, hogy válaszolsz az alábbi kérdésekre.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM