Megszólalt a kormány a budapesti korlátozások feloldásáról

Megszólalt a kormány a budapesti korlátozások feloldásáról

2020. május 13. 07:15

2020.05.13 22:30Hatalmas tévhiteket döntöttek le kutatók: így öl valójában a koronavírusAz új típusú koronavírus kiváltotta, Covid-19 nevű betegség nemcsak a tüdőt vagy a légúti szerveket károsítja, hanem az egész emberi szervezetet - erről közölt riportösszeállítást szerdán a CNN hírtelevízió. A The Washington Post című napilap a napokban szintén erről készített összeállítást.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) becslései szerint legkorábban 2023-ban állhat vissza a légiközlekedési szektor teljesítménye a járvány előtti szintre, de a folyamatot az állami rendelkezések lassíthatják.

2020.05.13 21:39
Franciaországban ismét száz alá csökkent a napi halálozás száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 83-mal 27 074-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 348 és azt megelőző 263 után - közölte szerda este a francia egészségügyi minisztérium. A múlt hétvégén már száz alatt volt a napi halálozások száma. A kórházban ápolt betegek száma is tovább csökkent, kedd este óta 524-gyel 21 071-re. Közülük 2428-an vannak lélegeztetőgépen, 114-gyel kevesebben, mint 24 órával korábban. Ugyanakkor szerdán még mindig 543 új beteget vettek fel a kórházakba. Március 1. óta 140 734 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 507 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 97 424 fertőzött szorult kórházi ellátásra, közülük 58 673-an térhettek haza gyógyultan. A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak a Science című szaklapban szerdán nyilvánosságra hozott legfrissebb becslése szerint a franciaországi fertőzötteknek 3,6 százaléka került kórházba és 0,7 százaléka halt meg. Ez utóbbi arány a 20 év alattiaknál 0,001 százalék, a 80 évnél idősebbeknél viszont 10,1 százalék. A férfiaknak - korosztálytól függetlenül - nagyobb esélyük van arra, hogy kórházba kerülnek, illetve meghalnak, mint a nőknek.

Jelentős csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek szerdán, a piacok attól félnek, hogy elindulhat a koronavírus-járvány második hulláma.

2020.05.13 21:21
New York-ban csökken az új fertőzések száma

New York és Massachusetts államban csökkent, több más amerikai szövetségi államban ugyanakkor emelkedett az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálos áldozatok száma a szerdai bejelentések szerint. Szokásos napi sajtókonferenciáján Andrew Cuomo, New York kormányzója elmondta, hogy kedden 166 beteg hunyt el a Covid-19 nevű betegségben. Bejelentette, az új fertőzések száma oly mértékben csökkent, hogy immár lehetővé vált, hogy az állam 12 megyéjében ismét végezhessenek nem a járvánnyal összefüggő - s ezért eddig elhalasztott - műtéteket is. Egyben arról is beszámolt, hogy vizsgálatot indítanak 102 gyerek megbetegedése ügyében, akik gyaníthatóan a Covid-19 szövődményeként említett toxikus sokkban vagy a véredényrendszer kitágulásával és súlyos gyulladásával járó Kawasaki-kórban szenvednek. Három kisgyermek el is hunyt. Cuomo közölte, hogy e beteg gyerekek 60 százalékánál kimutatták a koronavírus-fertőzést, 70 százalékukat intenzív osztályon kezelik, 19 százalékukat pedig lélegeztetőgépen tartják. Mivel nem mutatták a fertőzés tüneteit, ezeket a gyermekeket eleinte nem is vizsgálták Covid-19-re - mondta a kormányzó, s felhívta a szülők figyelmét, hogy amennyiben gyerekeiknél gyors szívverést, letargiát, a bőr színében bekövetkezett változásokat, lábdagadást észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz.

2020.05.13 21:20
Litvánia további enyhítéseket jelentett be

Litvánia további enyhítéseket léptet életbe a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a közösségi életet korlátozó intézkedések terén - jelentette be szerdán Saulius Skvernelis miniszterelnök. A kormányfő szerint csütörtöktől a szájmaszk viselése közterületen már csak a piacokon, rendezvényeken és a közösségi közlekedési eszközök megállóiban lesz kötelező. Továbbra is kötelező viszont a szájmaszk viselése az intézmények belsejében, kivéve az éttermeket és a beltéri sportolást. Szintén csütörtöktől legfeljebb ötfős csoportokban ismét lehet látogatni a parkokat és más nyilvános területeket. A jövő hét elejétől reggel nyolc és este tíz óra között megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek, amennyiben vendégenként öt négyzetméteres területet biztosítanak. A vendéglátóipari létesítmények jelenleg csak kültéren szolgálhatnak ki vendégeket, illetve elvitelre készíthetnek ételt. A kormányfő közölte azt is, hogy május 30-tól a távolságtartási és higiéniai előírások figyelembevételével ismét lehetőség lesz a legfeljebb harmincfős magán- vagy nyilvános rendezvények megtartására, ideértve a hivatásos sporttevékenységeket is, nézők nélkül. Az általános iskolák május 25-től kezdhetik meg újra a tantermi oktatást, míg a többi oktatási intézmény június 1-jétől nyithatja meg kapuit. A járványügyi intézkedéseket Litvánia április közepén kezdte el lazítani. A 2,8 millió lakosú Litvániában eddig 1505 fertőzöttet jelentettek, akik közül 54-en elhunytak a kórban. A szomszédos, csaknem kétmillió lakosú Lettországban 951 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 19-en haltak meg, míg a harmadik balti államban, az 1,3 millió lakosú Észtországban 1751 az azonosított fertőzöttek száma, a járvány 61 ember életét követelte.

2020.05.13 21:18
Törökországban átlépte a 100 ezret a gyógyultak száma

Törökországban szerdán elérte a 101 715-öt az új koronavírus-járvány gyógyultnak minősített fertőzöttjeinek száma, miután az elmúlt 24 órában 2826 ember hagyhatta el a kórházakat - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Ezzel párhuzamosan viszont 1639 másik ember szervezetében újonnan mutatták ki a kórokozót, így a fertőzöttek száma 141 475-re nőtt. A gyógyultak teszik ki tehát az összes eset 71 százalékát. A regisztrált fertőzöttek napi száma az április 11-ei 5138-as érték óta lassan mérséklődik, a mutató kedden 1704-en állt, bár hétfőn már járt 1114-nél is. A Koca által közölt adatok szerint szerdán 58-an vesztették életüket, s ezzel a halálos áldozatok száma 3952-re emelkedett. A kis-ázsiai országban a halálozások üteme április 19-én érte el az eddigi csúcspontját, akkor 127 ember halt meg az új koronavírus következtében. A mutató kedden 53-on, hétfőn pedig 55-ön állt. Az intenzív osztályon fekvő betegek száma 1045-től 998-re csökkent, ez az érték április 1-je óta először esett 1000 alá. A gépi lélegeztetésre szorulók száma is csökkent, 576-ról 535-re. (MTI)

2020.05.13 20:27
Több mint 1,5 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig

Több mint 1,5 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol a kéz- és felületfertőtlenítő termékekből többi között kórházakba, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató cégeknek, rend- és honvédelmi szerveknek, amióta március végén a gyártásba fogott. A cég szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arról is beszámolt, hogy jövő héttől kapható az 500 milliliteres Mol Hygi kézfertőtlenítő a társaság minden töltőállomásán. A kézfertőtlenítő 200 milliliteres változata már több hete elérhető a kutakon, a kétliteres kiszerelést pedig jövő héttől újabb 93 töltőállomásra szállítják ki, így mintegy 200 helyen lesz kapható.

2020.05.13 20:25
Túllépte a harmincegyezret a halottak száma Olaszországban

Egy nap alatt ismét majdnem kétszázzal emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelem szerda esti adatai szerint, és elérte a 31 106-ot. A római egyházmegyében a katonaság fertőtleníti a templomokat a május 18-i nyitásra készülve. A halottak száma egy nap alatt 195-tel emelkedett a korábbi 172-höz képest. A halottak napi száma május 9-én süllyedt először kétszáz alá, azóta azonban stabil maradt, nem csökkent tovább jelentősen. Az aktív fertőzöttek száma több mint 2800-zal csökkent az előző napi 1222 után, jelenleg 78 457. A betegek közül valamivel több mint 12 ezren vannak még kórházban, 893-ra csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A gyógyultak száma túllépte a 112 ezret. (MTI)

Itt vagyunk és gőzerővel dolgozunk - írja a  a Nissan Motor Limited (NML) arra a nemzetközi sajtóban megjelent hírre reagálva, amiben a Nissan globális és európai stratégiájával kapcsolatban tettek bizonyos kijelentéseket névtelen forrásokra hivatkozva.

Az építőipari cégek a koronavírus-járvány hosszú távú hatásaitól tartanak, a keresleti oldalon tapasztalható kiszámíthatatlanság miatt ugyanis a beruházók bizonytalanná váltak - hangzott el a Portfolio.hu által szervezett online konferencián szerdán.

Egy elhúzódó recesszió veszélyére figyelmeztetett szerdán az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, aki további intézkedésekre szólította fel a Fehér Házat és a kongresszust annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány ne okozzon hosszú távú károkat a gazdaságnak.

2020.05.13 19:02
Moldovában rekordszámú fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában

Moldovában rekordszámú, 252 fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, amivel számuk 5406-ra gyarapodott - közölte Ion Chicu moldovai miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján. "Sajnálatosan ma antirekordot döntöttünk 252 koronavírus-fertőzöttel" - fogalmazott a kormányfő, aki szerint az esetszám megugrása egy szociális otthonban regisztrált 60 új fertőzötthöz köthető. Egy másik gócpont 39 új esettel a Dnyeszter menti szakadár területen alakult ki, illetve 63 egyéni esetet jelentettek Chisinauból - tette hozzá. A miniszterelnök bejelentette azt is, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel - a diákok védelme érdekében - idén nem tartják meg az érettségiket. A bizonyítványban szereplő érdemjegyeket az utóbbi három évben szerzett értékelések átlagolása alapján határozzák meg. Az így kézhez vett oklevelekkel lehet majd felvételizni a felsőoktatási intézményekbe. Hozzátette: ezt az intézkedést azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A koronavírus-járvány miatt Moldovában szükségállapotot vezettek be március 17-én. Az intézkedés május 15-ig van érvényben, zárva vannak a határok, és korlátozzák az emberek mozgását. Április 27-től óvatos lazítás keretében részlegesen ismét megkezdhették működésüket az állami vállalatok, illetve a nem élelmiszertermékeket árusító kiskereskedések. (MTI)

2020.05.13 18:59
Szociális ösztöndíjat hozott létre a BGE

Szociális ösztöndíjat hozott létre a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) azoknak az önköltséges hallgatóknak, akik a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet miatt rossz anyagi helyzetbe kerültek, és ezáltal kérdésessé vált tanulmányaik folytatása. Az egyetem szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő önköltséges magyar és külföldi hallgatók. Az ösztöndíj forrásául a hallgatói önkormányzat és az egyetem karai is jelentős összeget ajánlottak fel - írták. Hozzátették: az egyetem emellett az önköltség befizetésére haladékkal és könnyített követelményekkel - például a rövidebb szakmai gyakorlat elfogadásával - is segíti a hallgatókat tanulmányaik folytatásában, az államilag támogatott hallgatók pedig továbbra is igényelhetik a rendkívüli szociális ösztöndíjat.

2020.05.13 18:57
Izland óvatos nyitásról döntött

Az izlandi kormány azt jelentette be, hogy június 15-től a szigetre látogatók választhatnak: kéthetes karanténba vonulnak, vagy koronavírustesztet végeznek rajtuk. A külföldi munkavállalókra vonatkozó szabályozás értelmében bizonyos szakmák képviselői - tudósok, filmkészítők, sportolók - már péntektől élhetnek a karantén módosított formájával, amely a lakóhely mellett a munkahelyet is magában foglalja. "Mivel májusban mindössze három új fertőzöttet diagnosztizáltak, készek vagyunk óvatosan ismét megnyitni kapuinkat a nagyvilág előtt" - hangoztatta Gudlaugur Thór Thórdarson külügyminiszter. Közölte azt is, hogy az országba érkezőknek a tervek szerint le kell tölteniük nyomkövetésüket lehetővé tévő hivatalos mobiltelefonos alkalmazást, amelyet a 364 ezres lakosság 40 százaléka már használ.

2020.05.13 18:56
Svédország meghosszabbította az utazási korlátozásokat

A svéd kormány a koronavírus-járvány miatt szerdán azt tanácsolta az ország lakóinak, hogy a nyár közepéig tartózkodjanak a külföldi utazásoktól. Izlandon a beutazókra vonatkozóan hoztak újabb döntéseket. A svéd külügyminisztérium a koronavírus-pandémiát övező bizonytalanságok miatt július 15-ig meghosszabbította a külföldi utazások mellőzéséről március közepén hozott ajánlásának hatályát - jelentette be Stefan Löfven miniszterelnök és Ann Linde külügyminiszter stockholmi sajtótájékoztatóján. Rövidebb belföldi utaknak viszont bizonyos feltételek teljesülése mellett nincs akadályuk - mondta Löfven. Hangsúlyozta: ezek az úti célok is egy-, legfeljebb kétórás autóútra lehetnek a lakhelytől. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kisebb utakra vállalkozóknak különösen óvatosnak és körültekintőknek kell lenniük.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 624,38 pontos, 1,78 százalékos csökkenéssel, 34 518,75 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Több gyümölcsöt és zöldséget, ugyanakkor kevesebb készételt fogyasztanak az emberek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások közepette - derült ki egy friss felmérés előzetes eredményeiből.

Még több óvodát nyitnak meg a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülésével, ügyeleti rendszerben és az egészségvédelmi intézkedések betartásával, valamint fokozatosan bővül a járóbeteg-szakellátás is.

2020.05.13 16:49
Merkel: az egészségügyben is meg kell erősíteni az EU stratégiai szuverenitását

Az egészségügy területén is meg kell erősíteni az Európai Unió stratégiai szuverenitását, hogy a közösség minél sikeresebben védekezhessen a járványok ellen - jelentette ki Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag). Az azonnali kérdések és válaszok órájában a koronavírus-járvány lehetséges tanulságairól beszélve kiemelte, hogy az egészségügy tagállami hatáskör, és ezen nem is szükséges változtatni, de ki kell dolgozni közös mechanizmusokat, mert a járvány elleni védekezés nemzeti szinten tett lépései befolyásolhatnak közösségi szinten szabályozott folyamatokat. Ezt mutatják például az egyeztetés nélkül bevezetett határigazgatási szigorítások, amelyek hátráltatták a belső piac működését. Meg kell erősíteni az EU járványügyi ügynökségét is, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központot (ECDC), hogy a tagországok összehangoltabban és közös alapra építve hozhassák meg döntéseiket - mondta a kancellár.

2020.05.13 16:48
Spanyolországban ötödik napja kétszáz alatt maradt a halálozások száma

Spanyolországban 184-en hunytak el az új koronavírus következtében az elmúlt 24 órában, a halálozások száma immár ötödik napja kétszáz alatt maradt - tájékoztatott az egészségügyi minisztérium szerdán. A regisztrált fertőzöttek közül 27 104-en vesztették életüket az első haláleset regisztrálása óta eltelt mintegy két és fél hónapban. A gyógyultak száma második napja több mint 1800-zal emelkedett, összesen már meghaladva a 140 ezret. A 47 milliós országban 439 új fertőzöttet azonosítottak kedd óta, míg a vírus januári megjelenése óta 228 691 esetet igazoltak a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. Ezen kívül a már lezajlott fertőzést 42 404 embernél mutatták ki ellenanyag-vizsgálattal. Eddig 123 896 fertőzött szorult kórházi ellátásra, s 11 436-an kaptak intenzív terápiát. Az elmúlt 24 órában 412-en kerültek kórházba, 65-en intenzív osztályra. A legtöbben, 70 227-en a fővárost is magában foglaló, 6,5 milliós madridi autonóm közösségben kapták el a vírust. A fertőzöttek száma 75-tel nőtt egy nap alatt. Madridot a 7,5 milliós Katalónia követi, ahol 56 923 koronavírusos esetet szűrtek ki eddig, 136-ot kedd óta. (MTI)

2020.05.13 16:47
Horvát miniszter: megnyílhat a határ a szlovén turisták előtt

Horvátország napokon belül megnyithatja határait a szlovén turisták előtt - közölte Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter az N1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva szerdán. Ljubljana szerint azonban még rengeteg a teendő addig, amíg a szlovén turisták útnak indulhatnak. Cappelli kiemelte: a hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában. Mint mondta, a szomszédos országban 1-2 koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak naponta, ezért nem lát különbséget aközött, hogy valaki Szlavóniából és Zágrábból utazik Pulára és Crikvenicára, vagy a szlovéniai Novo Mestoból, mert ezeken a területeken hasonló a járványügyi helyzet. A miniszter hozzátette: más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról.

Mától letölthető a VírusRadar mobiltelefonos alkalmazás, amelynek tömeges használata hasznos eszköz lehet a járvány elleni védekezésben - közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szinte hihetetlen hogyan reagált a hazai fogyasztói hitelpiac a koronavírus-járvány megjelenésére idén márciusban az MNB ma közzétett adatai alapján. Míg a személyi hitelek iránti kereslet egy masszív 25 százalékot esett vissza a recesszió első hónapjában, addig a babaváró mintha új lendületet kapott volna a válság hatására, és egy jelentős 14 százalékkal többet vettek fel belőle a magyarok idén februárhoz képest.

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján volt szó például arról is, mi lesz a munkanélküli segélyekkel, délután pedig arrólérkezetthír, hogy a kormány még nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét. (Cikkünk percről percre frissül!)

2020.05.13 16:05
Átmenetileg visszaállítják a kijárási korlátozásokat Libanonban

Átmenetileg visszaállítják Libanonban a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozásokat szerdán, miután az enyhítések következtében ismét megugrott a fertőzések száma. Szaúd-Arábiában a ramadánt követő iszlám ünnep idejére időzítik a szigorításokat, az Egyesült Arab Emírségek ingyenes tesztelést biztosít állampolgárainak. A szerda este életbe lépő, négy napig tartó rendelkezés értelmében Libanonban ismét bezárnak azok az éttermek, amelyek tíz nappal korábban részben kinyithattak, és szünetel a házhozszállítás is. A libanoni szunnita muszlimok tanácsa újfent felfüggesztette a pénteki közösségi imákat, alig egy héttel az után, hogy korlátozott számú résztvevővel engedélyezték őket. A mintegy ötmilliós Libanonban április végén kezdtek enyhíteni a korlátozásokon, egyebek közt rövidítették az éjszakai kijárási tilalmat, és engedélyezték a kisebb üzleteknek a nyitva tartást. A héten azonban ismét megugrott a fertőzések száma, például a külföldről hazatérő állampolgárok körében, akik közül sokan nem tartották be a karantént. Az egészségügyi hatóságok aggodalmukat fejezték ki amiatt is, hogy szerintük az emberek nem tartották be a fizikai távolságtartás szabályait. Az országban április végén - a korlátozások ellenére - tüntetések is kirobbantak a romló gazdasági helyzet miatt. Libanonból eddig 870 fertőzést és 26 halottat jelentettek. (MTI)

A kormány szerdán még nem dönt a budapesti korlátozások enyhítéséről, előtte ugyanis konzultálni kíván virológus és orvosszakértőkkel, valamint megvárja a budapesti polgármesterek véleményét.

Az Európai Bizottság az idegenforgalommal és az unión belüli határok megnyitásával kapcsolatos iránymutatásokat tett közzé szerdán, hogy segítse kilábalni az idegenforgalmi ágazatot a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, és segítse mindazokat, akik nyáron határátlépéssel járó utazást terveznek Európában. Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos az iránymutatások bemutatásakor kiemelte, a bizottsági útmutató a koronavírus világjárvány által fenyegetett idegenforgalmi munkahelyek millióit kívánja megmenti.

Újabb átalakulás jelei látszódnak a lakáspiacon, amelyben a karanténhatás is szerepet kapott. Országszerte megnőtt az olcsóbb, 30 millió forintnál olcsóbb lakások iránti érdeklődés. Áprilisban az összes érdeklődés 57 százaléka összpontosult ezekre, szemben a februári 54 százalékkal. A fővárosi kínálatban egyre nagyobb súlya van a 30 millió forintnál olcsóbb lakásoknak, az arányuk egy év alatt 18 százalékról 24 százalékra nőtt. Beindulhat az eladók harca a vevőkért, mivel az olcsóbb ingatlanok súlya nőtt a kínálatban, a vásárlók viszont már nem szeretnének annyit költeni ingatlanokra mint korábban.

2020.05.13 15:28
ORFK: nem működik a méltányossági kérelmeket fogadó elektronikus rendszer

Technikai hiba miatt nem működik az az elektronikus rendszer, amelyen keresztül be lehet nyújtani az államhatár átlépésével összefüggő méltányossági kérelmeket - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerdán a police.hu-n. Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón azt mondta, szerdától csak elektronikusan nyújthatók be a személyforgalomra vonatkozó beutazási szabályok alóli felmentés iránti méltányossági kérelmek. A rendőrség szerdán azt írta a honlapján, hogy az elektronikus ügyintézést támogató inNOVA portáljuk működésében technikai hiba lépett fel; az üzemzavar elhárításáig az ügyfélkapuval vagy cégkapuval rendelkező ügyfelek az általános célú elektronikus kéreleműrlap szolgáltatáson (e-Papír) keresztül nyújthatják be beadványaikat. A beutazásokkal kapcsolatos általános tájékoztatót az információs vonalakon (06/80-277-455; 06/80-277-456; 1818) vagy a koronavirus@bm.gov.hu e-mail címen kaphatnak az érdeklődők - tették hozzá.

2020.05.13 15:25
Megszűnhet a határellenőrzés Ausztria több határátkelőjén

Ausztria a szomszédos országok közül Svájccal, Liechtensteinnel, valamint a keleten szomszédos országokkal lát esélyt arra, hogy a közeljövőben megszüntessék a határellenőrzéseket - jelentette ki Sebastian Kurz kancellár szerdán az osztrák kormány ülését követően. Kurz elégedettségét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy június 15-étől megszűnik a határellenőrzés az osztrák-német határszakaszon. Hangsúlyozta: jelenleg azon dolgoznak, hogy Svájccal és Liechtensteinnel is megszülessen a megállapodás a határnyitásról. Szintén intenzív tárgyalásokat folytatnak a szomszédos keleti országokkal - tette hozzá. Nem lát esélyt ugyanakkor a kancellár arra, hogy Olaszország irányába is megszűnjenek az ellenőrzések.

A heves árfolyam-hullámzásokkal tarkított márciusban és áprilisban az Aegon Megatrend alapja felülteljesítette a benchmarkját, a teljes globális részvénypiacot követő MSCI indexet. Milyen befektetésekkel lehet válságban keveset veszteni, konjunktúrában pedig sokat nyerni? Erről is beszélgettünk Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfolió menedzserével.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A koronavírus járvány okozta korlátozások súlyosan érintették a hazai játékkereskedőket, az idei évet már a gyereknap körüli vásárlások sem menthetik meg.

2020.05.13 14:04
Ukrajnában elfogadták az IMF által szorgalmazott törvényt a bankokról

Az ukrán parlament megszavazta szerdán végső olvasatban a bankokról szóló, "Kolomojszkij-ellenesnek" is nevezett törvényt, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik fő feltételül szabott az ország hitelezésének folytatásához. Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 270 képviselője szavazta meg. Első olvasatban még március 30-án hagyták jóvá, de ellenzői több mint 16 ezer módosító indítvány beadásával próbálták meg elodázni végső elfogadását. Ezt követően támogatói törvényt fogadtak el, hogy úgynevezett rendkívüli eljárásban tárgyalják a jogszabályt, amely többek között korlátozza a benyújtható módosító indítványok számát. A bankokról szóló törvényjavaslat lényege, hogy a csődbe jutott, illetve államosított bankok volt tulajdonosai ne tudják kihasználni az ukrán bíróságok "tökéletlenségeit", és ne szerezhessék vissza peres úton tulajdonrészüket a pénzintézetekben. A jogszabály rendelkezik arról, hogy törvénytelennek ítélt csődeljárás, államosítás esetén a volt tulajdonosok csak pénzbeli kártérítést kaphatnak. A törvény elfogadását elsősorban az tette szükségessé, hogy Ihor Kolomojszkij oligarcha nyert az ukrán állam ellen a Privatbank államosítása miatt indított perben. Ő volt a főrészvényes az ország legnagyobb lakossági bankjában, a Privatbankban, amelyet 2016 végén államosított az ukrán kormány, azt állítva, hogy így mentette meg a csődtől.

2020.05.13 14:02
Lengyelországban tovább lazítanak az intézkedéseken, a határellenőrzés marad

Tovább lazít a lengyel kormány a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseken, szerdai bejelentés szerint május 18-tól megnyílnak az éttermek, a fodrászatok az egészségügyi szabályok betartása mellett. Meghosszabbítják viszont június 12-ig az egészségügyi határellenőrzést. Az éttermek megnyitásáról Mateusz Morawiecki miniszterelnök a sajtóértekezleten elmondta: biztatja a tulajdonosokat a kerthelyiségek megnyitására, de az egészségügyi szabályokat betartva, a belső helyiségeket is üzemeltethetik. Azt is közölte: május 18-ától növelik az utasok létszámát korlátozó kvótákat a tömegközlekedésben. A templomokban több hívő vehet részt a szentmisén - eddig egy-egy személyre 15 négyzetmétert, ezentúl pedig 10 négyzetmétert szabnak ki. A kormányfő bejelentése szerint május 25-től nappali jellegű foglalkozások indulhatnak az alsó tagozatos (1-3 osztályos) iskolások korlátozott létszámú csoportjai számára. Ettől a naptól kezdve az általános iskolai záróvizsgára, valamint a június 8-án kezdődő érettségire készülő diákok iskolájukban a tanárokkal személyesen konzultálhatnak a tananyagról. Június 1-jétől ilyen konzultációkra lehetőség nyílik a távoktatásban részesülő többi általános és középiskolai tanuló számára is. (MTI)

A Központi Statisztikai Hivatal által kiválasztott 17 787 fő 49,2 százaléka vett részt eddig az országos, reprezentatív COVID-19 szűrővizsgálaton, amely a Semmelweis Egyetem vezetésével és a négy orvosképző egyetem részvételével valósul meg - jelentette be videókonferencia keretében dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője.

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója arról számolt be nemrég a brit Guardian hírportálnak, hogy Tesco 4 évvel ezelőtt olyan helyzetet szimulált, amelyben a cég Welwyn Garden City-ben működő központja teljesen leáll. Mint mondta, akkor ezen sokan csak nevettek.

Egy friss dokumentumben foglalta össze Karácsony Gergely, milyen teendői vannak a kormánynak, és mi a városvezetés dolga Budapest újranyitása kapcsán.

2020.05.13 14:00
Meghaladta Romániában az ezret a járvány halálos áldozatainak száma

Meghaladta az ezret szerdán a koronavírus-járvány nyilvántartott áldozatainak száma Romániában, ahol az elhalálozások átlagos gyakorisága több mint két hete nem növekedett már a napi 25 fölé, de nem is kezdett még csökkenni. A stratégiai kommunikációs törzs szerda délben közzétett napi jelentése szerint Romániában eddig 1016 beazonosított koronavírus-fertőzött hunyt el, külföldön pedig további 102 Covid-19-cel diagnosztizált román állampolgár halt meg. Tovább növekedett és szerdán csaknem elérte az 50 százalékot a gyógyultaknak a beazonosított fertőzöttekhez viszonyított aránya. Eddig 16 002 emberről bizonyosodott be Romániában, hogy új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzött, közülük 7961-et nyilvánítottak két negatív teszt után gyógyultnak.

2020.05.13 13:59
Lazítják a határigazgatási szigorításokat Németországban

Lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban - jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerdán Berlinben. A miniszter a kormány ülése után tartott rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány. Az első lépésben, május 16-án teljesen megszűntetik a korlátozásokat a Luxemburggal közös határszakaszon, az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig megnyitják valamennyi átkelőt, és az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra. Ugyanezt a megoldást szorgalmazzák a Dániával közös szakaszon. A koppenhágai vezetéssel még nem állapodtak meg. Az átkelőkön folytatott ellenőrzés fokozatos visszavonásával párhuzamosan megerősítik az úgynevezett mélységi ellenőrzést a határtól számított 30 kilométeres sávban. (MTI)

2020.05.13 13:19
Lesz EFOTT idén nyáron!

A szervezők a Facebookon jelentették, be, hogy aAugusztus végén megtartják a fesztivált a Velencei-tónál. Íme a poszt:

Már több mint két hónapja tart a veszélyhelyzet Magyarországon, ez pedig gyökeresen átformálta az élet szinte minden területét - a vásárlást pedig különösen. Az online intézett vásárlások előre törtek, míg a boltokban még a korlátozások enyhítése ellenére is kevés vásárló fordul meg - ezzel is csökkentve feltételezhetően a fertőzésveszélyt, és eleget téve a #maradjotthon kampány ajánlásainak. Hogyha viszont nem 2020 tavaszát írnánk, amikor a koronavírus minden számítást keresztülhúzott, akkor most 4 napon át tömve lennének a boltok, plázák - hiszen a §. nappal elstartolt a Joy-napok. Idén azonban pár kivételtől eltekintve ezen a héten online zajlik majd a kuponozás. Mutatjuk, milyen akciókra lehet most lecsapni.

Lassan megtelnek élettel a bölcsődék, mert a szülők egyre inkább élnek ezzel a lehetőséggel - mondta Péntek Ágnes, a Magyar Bölcsődék Egyesületének alelnöke szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) idei világgazdasági növekedési előrejelzésének további rontását helyezte kilátásba Kristalina Georgiewa főigazgató a Financial Times brit lap szervezésében kedden rendezett telekonferencián.

A mai járványügyi adtok kedvezőek, és kedvező az a tény is, hogy a magyar egyetemek által vizsgált reprezentatív adatok is kedvező képet mutatnak - mondta el Müller Cecília az Operatív Törzs mai napon tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen felszólalt az innovációs minisztérium államtitkára is, Bodó Sándor közölte, hogy hamarosan konkrét intézkedések jönnek a munkahelyteremtő támogatásokról.

2020.05.13 11:02
Szijjártó: több mint hétmillió maszk érkezett az elmúlt két napon

Több mint hétmillió maszk és 660 lélegeztetőgép érkezett az elmúlt két napon Magyarországra - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai kormányülés előtt Facebook-oldalán.

2020.05.13 11:01
Vuhan teljes lakosságát tesztelnék a kínai hatóságok

A közép-kínai Vuhan teljes lakosságát tesztelnék az új koronavírusra a helyi hatóságok az elkövetkező tíz napban, miután a hétvégén néhány újabb, a vírusfertőzésből eredő megbetegedést jelentettek a járvány eredeti gócpontjának számító városból. A kínai sajtó tudósítása szerint a város kerületeinek és lakónegyedeinek illetékes bizottságait arra szólították fel, hogy dolgozzanak ki tervet a fennhatóságuk alatt álló terület teljes lakosságának tesztelésére. A felhívás szerint a széles körű tesztelés elsődleges célcsoportjai az időskorúak, a sűrűn lakott területeken élők, valamint az ingázók. Nem egyértelmű azonban, hogy olyanokat is alávetnének ismét a vizsgálatnak, akiket már korábban teszteltek. A Global Times című kínai lap szerint a járvány kezdete óta a 11 milliós városban már mintegy 5 millió emberen végezték el a vírustesztet.

A következő három évben 315 milliárd forint értékű beruházás valósulhat meg Magyarországon a nagyvállalati beruházási támogatás keretében - jelentette ki Varga Mihály hivatalos Facebook-oldalán szerda reggel közzétett videonyilatkozatában.

Az új koronavírus okozta járvány negatív növekedési hatásait a feltörekvő európai gazdaságok sem tudják kivédeni, jövőre azonban a térségben már lendületes kilábalás várható az idei recesszióból - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzésében.

Lekerült a lélegeztetőgépről a COVID-19 beteg a vérplazmaterápiának köszönhetően a Semmelweis Egyetemen - értesült a Pénzcentrum.

A 65 év feletti lakosokra vonatkozó vásárlási idősáv 9 és 12 óra között meghatározott intervallumát kétórásra rövidítené a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete - írja a Magyar Nemzet.

Sokan több hónapra előre bespájzoltak gyógyszerekből a koronavírus miatti kijárási korlátozásokra reagálva. Márciusban csak vényköteles termékekért hatvanmilliárd forintot hagytak a patikákban.

2020.05.13 09:09
Ausztria június 15-én teljesen megnyitja határait Németország felé

Ausztria június 15-én teljesen megnyitja a koronavírus-járvány miatt lezárt határait Németország felé - tájékoztatott az APA osztrák hírügynökség a bécsi kancellári hivatalra hivatkozva szerdán. A kétszakaszos nyitás jegyében péntektől pedig már csak szúrópróbaszerű ellenőrzésekre lehet számítani az osztrák-német határon. Már szerda reggeltől több kisebb határátkelő megnyitott Ausztria és Bajorország között az ingázók és a helyi lakosok előtt. Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden, a svájci televízió egyik adásában jelezte, hogy júniusban várható a határnyitás. Kurz még aznap telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral. A berlini kormány várhatóan szerdai ülésén dönt majd a további lépésekről.

2020.05.13 09:08
Két százalékkal csökkent a brit GDP az első negyedévben

Két százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az idei első negyedévben az előző három hónaphoz mérve az új koronavírus okozta járvány első közvetlen gazdasági hatásaként - közölte szerdán a brit statisztikai hivatal (ONS). Ez csaknem tizenkét évi mélypont: az ONS kimutatása szerint a brit gazdaság 2008 utolsó negyedéve, vagyis a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának időszaka óta nem teljesített ilyen rosszul negyedéves összevetésben. Az idei első negyedéven belül márciusban 5,8 százalékkal zuhant a brit GDP-érték az előző hónapoz viszonyítva. A statisztikai hivatal szerint ez a legnagyobb havi visszaesés azóta, hogy ennek a mutatónak a rendszeres közlése 1997-ben elkezdődött.

2020.05.13 08:54
Így áll most a járvány a világon - élő

A meghirdetése óta eltelt kevesebb mint egy nap alatt mintegy 15 ezren jelentkeztek a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban elindult ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az M1-en.

Mint arrólma reggel beszámoltunk 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, és 430-an veszítették eddig életüket a kornavírus miatt. a friss jelentés szerint az aktív fertőzöttek száma 1809 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 60%-a, az elhunytak 79%-a, a gyógyultak 58%-a budapesti vagy Pest megyei.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3341 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg. Ezzel 430 főre emelkedett az elhunytak száma, 1102-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

2020.05.13 07:17
Brazíliában egy nap alatt közel kilencszáz beteg halt meg

Először lépte át a 800-at Brazíliában a koronavírus-járvánnyal összefüggő halálesetek napi száma, az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 óra alatt 881-en hunytak el a Covid-19 betegségben. A helyi idő szerint kedd esti hivatalos adatok szerint Brazíliában ezzel 12 400-ra emelkedett a járvány eddigi halálos áldozatainak száma, miközben már 177 589 fertőzöttet azonosítottak az országban. Az egyesült államokbeli Johns Hopkins egyetem adatai szerint a halálos áldozatok számának tekintetében Brazília a hatodik helyre került a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok sorában. A fertőzöttek számában pedig a hetedik, megelőzve Németországot.

2020.05.13 07:16
Los Angelesben július végéig nem indul újra az élet

A kaliforniai Los Angelesben július végéig nem indul újra az élet - jelentette be kedd este Barbara Ferrer, Los Angeles megye közegészségügyi vezetője. Ferrer kijelentette: a megyében legalább három hónapig érvényben kell maradniuk a járvány megfékezését célzó intézkedéseknek, így például a kijárási korlátozásoknak, a társadalmi elkülönülés előírásainak, az üzletek, illetve az üzemek zárlatának. "Nagyon látványos változásoknak" kellene bekövetkezniük a korlátozó intézkedések feloldásához" - fogalmazott a közegészségügyi szakember. Ilyen változásnak nevezte egy oltóanyag vagy a koronavírus okozta Covid-19 hatékony kezelésére alkalmas hatékony módszer kifejlesztését.

Sikerült megállapodni az osztrák hatóságokkal, így szerda reggeltől megnyílik a Jánossomorja és Andau, valamint az Alsószölnök és Neumarkt közötti határátkelő a személyforgalom előtt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?