5 °C Budapest

Ezért mérhet az átlagosnál nagyobb ütést a magyar gazdaságra a koronaválság

MTI
2020. május 13. 10:33

Az új koronavírus okozta járvány negatív növekedési hatásait a feltörekvő európai gazdaságok sem tudják kivédeni, jövőre azonban a térségben már lendületes kilábalás várható az idei recesszióból - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett tavaszi regionális előrejelzésében.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerint a közép-európai EU-gazdaságok közül valószínűleg Lengyelországban és Magyarországon lesz a legkisebb mértékű a hazai össztermék (GDP) visszaesése 2020-ban.

Az EBRD közölte: működési területének egészében átlagosan 3,5 százalékos visszaeséssel számol az idén, 2021-ben azonban már 4,8 százalékos GDP-növekedést vár a térségben.

A bank hangsúlyozza: mostani előrejelzését példátlan bizonytalanságok terhelik, mivel ha a Covid-19-járvány megfékezése végett elrendelt korlátozó intézkedések a vártnál sokkal tovább tartanak, a térségi recesszió is számottevően mélyebb lehet, és ebben az esetben az egy főre jutó tavalyi kibocsátási értéket csak évek múlva érhetnék el ismét a régió gazdaságai.

A tanulmányban szereplő grafikus növekedési modell tartalmaz egy negatív forgatókönyvet is, amelynek számítási alapja az, hogy az EBRD-térségben a korlátozásokat a következő 18 hónapban időnként feloldják, majd újra bevezetik, és a diszkrecionális - vagyis a napi szükségleteken túli, tetszés szerinti célokra fordított - fogyasztási kiadások ezután is nyomott szinten maradnak.

A modell szerint ebben a környezetben a térségi gazdaságok a koronavírus-válság előtti kapacitásaik 85-90 százalékán működnek.
E forgatókönyv-változat alapján az EBRD-gazdaságok egy főre jutó hazai összterméke jövőre a 100-as referenciaszintnek vett 2010-es szint alá csökkenne, és még 2024-ben sem érné el az ehhez mért 120-as viszonyítási értéket. A központi előrejelzési forgatókönyv alapján ugyanakkor a fejenkénti GDP-érték már jövőre a 120-as viszonyítási szint felett lenne.

E központi előrejelzésében az EBRD azt valószínűsíti, hogy Magyarországon az idén 3,5 százalékos visszaesés, jövőre 4 százalékos gazdasági növekedés lesz.

A bank a közép-európai és a balti térségen belül a magyar GDP-prognózist rontotta a legkisebb mértékben: novemberben kiadott előző előrejelzéséhez képest 6,6 százalékponttal csökkentette a magyar gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló becslését.

Az EBRD Lengyelországban az idén ugyancsak 3,5 százalékos visszaesést, jövőre 4 százalékos növekedést vár, az idei lengyel prognózist ugyanakkor 7 százalékponttal rontotta. A bank a többi közép- és kelet-európai EU-gazdaságban 5,5-7 százalék közötti GDP-visszaesést jósol 2020-ra, 6,6-9,5 százalékpont közötti mértékben rontva ezeket a prognózisokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az előrejelzés Magyarországgal foglalkozó fejezete kiemeli, hogy tavaly a magyar gazdaság 4,9 százalékos növekedése volt a leggyorsabb a közép-európai és a balti EU-térségen belül, és folytatódott a beruházások értékének kétszámjegyű növekedése, amely 2019-ben 15,3 százalék volt.

Az EBRD hangsúlyozza ugyanakkor, hogy jóllehet a hazai fogyasztás fontossága az utóbbi időben növekedett, a masszív világkereskedelmi kitettség sebezhetőbbé teszi a magyar gazdaságot a koronavírus által a globális beszállítói hálózatokban okozott felfordulásoktól. A bank kiemeli, hogy az export és az import értéke együtt a magyar hazai össztermék több mint 190 százalékának felel meg.

Az EBRD hangsúlyozza azt is, hogy az autóipar a teljes magyar feldolgozóipari termelés 28 százalékát adja, és a négy autógyár átmeneti leállása jelentősen megterheli rövid távon a GDP-növekedést és a foglalkoztatást is. Az EBRD közölte: becslései szerint az autógyárak egyhavi lezárása az éves magyar GDP-érték 0,4 százalékának megfelelő kiesést okozna, bár egyes autóipari üzemek április végén már újraindították a termelést.

Az EBRD a következő két évre 21 milliárd euró pótlólagos támogatási csomagot állított össze a működési területéhez tartozó gazdaságoknak a Covid-19 járvány okozta gazdasági veszteségek enyhítésére. E támogatási csomag méretét mutatja, hogy az EBRD tavaly 10,1 milliárd eurót juttatott hitelek és befektetések formájában tevékenységi térségének, és ez éves rekord volt a bank csaknem 30 éves történetében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem