28 °C Budapest
Felmérés: a koronavírus mellett emiatt aggódnak leginkább a magyarok

Felmérés: a koronavírus mellett emiatt aggódnak leginkább a magyarok

2020. május 8. 15:04

Az embereket első helyen foglalkoztató világméretű krízis megtanított bennünket, hogy értékeljük mindennapjainkat. A COVID-19 vírus árnyékot vet a korábban éveken át elsőszámú problémára, a munkanélküliségre is. Ezzel együtt a világ lakosságának élesen növekvő, de még mindig kisebb hányada érzi úgy, hogy jó irányba tartanak a dolgok országában. A magyarokat a koronavírus után az egészségügy helyzete aggasztja legjobban - derült ki az Ipsos felméréséből.

A világon az emberek 46 százaléka úgy véli, hogy hazájában jó irányba haladnak a dolgok - derült ki az Ipsos 20 ezer ember megkérdezésével 28 országban végzett felméréséből. A kutatás szerint Magyarországon az emberek borúsabban látják a helyzetet. Az emberek leginkább a koronavírus miatt aggódnak; a járvány 61 százalékos említése rekord a tíz éve rendszeresen megismételt kutatás történetében. 28 országból 24-ben a koronavírustól tartanak leginkább a válaszadók.

A legmagasabb említési értékeket Malajziában (85%), Nagy-Britanniában (77%) és Ausztráliában (74%) mérte az Ipsos, míg Oroszország és Kína lakosságának alig negyede nevezte meg kritikus problémának. Általánosságban legoptimistábbnak szintén, a Covid-19 vírust a saját állítása szerint hivatalosan is leküzdő Kína bizonyult. Magyarország lakosai a világ azon felébe tartoznak, akik az átlagnál rosszabbnak ítélik meg országuk helyzetét: a kétharmados többség (67%) szerint nem megfelelő irányba haladnak a dolgaink.

A hazai tendencia azonban javuló, nő a pozitívan vélekedők száma: februárban még csak 24%, márciusban már 28%, áprilisban pedig 33% volt ezen a véleményen. Ezekben a hónapokban Magyarországon is leginkább a koronavírus miatt aggódnak az emberek, 10-ből 6-an említették, ami megfelel a világátlagnak. Emellett ugyanennyi válaszadót nyugtalanít az egészségügy helyzete, ráadásul az 59%-os aránnyal az első helyet szereztük meg a vizsgált 28 ország összehasonlításában - hasonlóan magas értékkel Lengyelország követ minket.

A korrupció és a társadalmi egyenlőtlenségek problémája (38% illetve 34%) mostanra némileg veszített a súlyából (kb. 10 százalékpontot) az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest, ugyanakkor a munkahelyek elvesztésének veszélye a tavasz végére egyre többek mindennapjait árnyékolja be (márciusi 23%-ról áprilisra 28%-ra nőtt).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A globális összehasonlítás magyarokra nézve pozitív vetülete, hogy a vizsgált nemzetek közül a magyarok tartanak a legkevésbé a bűnözéstől és erőszaktól, a terrorizmustól, illetve az adóterhektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?