11 °C Budapest
Felmérés: a koronavírus mellett emiatt aggódnak leginkább a magyarok

Felmérés: a koronavírus mellett emiatt aggódnak leginkább a magyarok

2020. május 8. 15:04

Az embereket első helyen foglalkoztató világméretű krízis megtanított bennünket, hogy értékeljük mindennapjainkat. A COVID-19 vírus árnyékot vet a korábban éveken át elsőszámú problémára, a munkanélküliségre is. Ezzel együtt a világ lakosságának élesen növekvő, de még mindig kisebb hányada érzi úgy, hogy jó irányba tartanak a dolgok országában. A magyarokat a koronavírus után az egészségügy helyzete aggasztja legjobban - derült ki az Ipsos felméréséből.

A világon az emberek 46 százaléka úgy véli, hogy hazájában jó irányba haladnak a dolgok - derült ki az Ipsos 20 ezer ember megkérdezésével 28 országban végzett felméréséből. A kutatás szerint Magyarországon az emberek borúsabban látják a helyzetet. Az emberek leginkább a koronavírus miatt aggódnak; a járvány 61 százalékos említése rekord a tíz éve rendszeresen megismételt kutatás történetében. 28 országból 24-ben a koronavírustól tartanak leginkább a válaszadók.

A legmagasabb említési értékeket Malajziában (85%), Nagy-Britanniában (77%) és Ausztráliában (74%) mérte az Ipsos, míg Oroszország és Kína lakosságának alig negyede nevezte meg kritikus problémának. Általánosságban legoptimistábbnak szintén, a Covid-19 vírust a saját állítása szerint hivatalosan is leküzdő Kína bizonyult. Magyarország lakosai a világ azon felébe tartoznak, akik az átlagnál rosszabbnak ítélik meg országuk helyzetét: a kétharmados többség (67%) szerint nem megfelelő irányba haladnak a dolgaink.

A hazai tendencia azonban javuló, nő a pozitívan vélekedők száma: februárban még csak 24%, márciusban már 28%, áprilisban pedig 33% volt ezen a véleményen. Ezekben a hónapokban Magyarországon is leginkább a koronavírus miatt aggódnak az emberek, 10-ből 6-an említették, ami megfelel a világátlagnak. Emellett ugyanennyi válaszadót nyugtalanít az egészségügy helyzete, ráadásul az 59%-os aránnyal az első helyet szereztük meg a vizsgált 28 ország összehasonlításában - hasonlóan magas értékkel Lengyelország követ minket.

A korrupció és a társadalmi egyenlőtlenségek problémája (38% illetve 34%) mostanra némileg veszített a súlyából (kb. 10 százalékpontot) az egy hónappal ezelőtt mértekhez képest, ugyanakkor a munkahelyek elvesztésének veszélye a tavasz végére egyre többek mindennapjait árnyékolja be (márciusi 23%-ról áprilisra 28%-ra nőtt).

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A globális összehasonlítás magyarokra nézve pozitív vetülete, hogy a vizsgált nemzetek közül a magyarok tartanak a legkevésbé a bűnözéstől és erőszaktól, a terrorizmustól, illetve az adóterhektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?