7 °C Budapest

Rájuk is oda kell figyelni: mi lesz most a magyar lakáshitelesekkel?

2020. április 29. 13:24

Jelentős változások történtek a magyar monetáris rendszerben az MNB elmúlt hetekben látott lépései alapján. Ezek egyértelmű célja, hogy továbbra is alacsony legyen a kamatkörnyezet, bővüljön a hitelezés. Az MNB igyekszik figyelni a lakáshitelesekre is - derül ki egy friss összefoglalóból, amely szerint a forint lassú leértékelődésre számíthat, igaz, ezen a téren szükség esetén készek azonnal lépni a jegybankárok.

Teljessé vált a kép: a Magyar Nemzeti Bank kedden ismertette az eszközvásárlási programjának részleteit, azaz elárulta, hogyan működik a magyar pénzpumpa. Így most már látható, hogy a március végén, április elején bejelentett intézkedésekkel - a kamatfolyosó kiszélesítése, az egyhetes betéti kamat aktiválása - együtt mi várható a következő időszakban a jegybanktól - írja közleményében a K&H Alapkezelő.

Alacsony kamat, minden lehetséges eszközzel

"Az MNB az elmúlt hetekben és kedden bejelentett intézkedései több területet érintenek. Egyértelmű, hogy a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt az inflációs kockázatok enyhültek, ugyanakkor a növekedési kockázat fennmarad. A jegybank pedig elsősorban az alacsony kamatszintet igyekszik biztosítani, hogy így a hitelezés élénkítésén keresztül lendületet adjon a gazdaságnak" - értékelte a Magyar Nemzeti Bank legújabb lépéseit Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint ennek érdekében az MNB a teljes hozamgörbe menedzselésére törekszik, azaz mind a rövid, éven belüli, valamint a hosszabb, többéves kamatokat, hozamokat igyekszik kontroll alatt tartani. Az egyhetes betéti tendereken megszabott kamatokkal a rövid oldalon, az eszközvásárlási programmal pedig a hosszú oldalon tudja befolyásolni a kamat- és hozamszinteket.  "A 10 éves állampapírok jelenlegi 2,4 százalékos hozamát az eszközvásárlási program segítségével várhatóan le tudja húzni az 1,5-2 százalékos sávba. A 3 százalékos infláció mellett ez negatív reálkamatot jelent, vagyis a kötvények befektetési szempontból nem tűnnek jó választásnak. Tehát, aki hozamot szeretne, annak érdemesebb részvényalapokkal, apránként, kisebb összegű vásárlásokkal gyarapítani a megtakarítását" - tette hozzá Hajósi Péter.

Miért fontos ez a lakáshiteleseknek?

A Magyar Nemzeti Bank többször is jelezte, hogy inflációs célja van, árfolyamcélja nincs. Ugyanakkor a forint árfolyamát nyilvánvalóan figyelnie kell, mivel az az importon keresztül hatással van az inflációra. A jegybank a forint árfolyamát a rövid oldali kamatokkal tudja leginkább szabályozni. Az MNB keddi kommentárjában jelezte, hogy az egyhetes betétek kamatát szükség esetén kész feljebb vinni a kamatfolyosó tetejéig, vagyis az 1,85 százalékos szintig. Ez az üzenet óvatos szóbeli intervencióként is értékelhető, tehát utalás arra, hogy a piaci környezet változása, egy esetleges erőteljesebb forintgyengülés esetén kész feljebb vinni ezt a kamatot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakember egy, a lakosságot, azon belül is a lakáshitelesek jelentős részét érintő tényezőre is felhívta a figyelmet. Az úgynevezett rövid kamatok befolyásolják leginkább a banki kamatokat, így hosszabb távon az alacsony kamatok fenntartása a jegybank célja, a már említett hitelélénkítés miatt. Másrészt azért sem engedheti a magasabb kamatokat, mert a már meglévő lakáshitelek durván fele változó kamatozású, azaz éven belül a banki kamatok emelkedése a törlesztőrészlet emelkedéséhez vezet, ezt pedig a jegybank szeretné meggátolni.

Hajósi Péter közölte: "Visszatérve a forintra, a jegybanki lépések alapján tehát az alacsony kamatkörnyezetre érdemes berendezkedni. Ez pedig azt is jelenti, hogy a magyar devizára lassú leértékelődés vár. A mostani kilátások szerint éves szinten pár százalékkal erősödhet az euró és a dollár a forinttal szemben. Ez befektetési szempontból pedig azért érdekes, mert azokat a részvényeket, részvényalapokat teszi vonzóbbá, amelyeknek van devizakitettsége."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem