20 °C Budapest
Eljött a lakáshitelek ítéletnapja: így emelkedik rengeteg magyar család törlesztője

Eljött a lakáshitelek ítéletnapja: így emelkedik rengeteg magyar család törlesztője

2020. április 28. 19:01

Ismét a lakáshitelesek feje felett a pallos árnyéka, az MNB monetáris szigorításainak hatására ugyanis évek óta nem látott szintre ugrottak a bankközi kamatlábak. Így májustól megemelkedhetnek a 3, 6 és 12 havi BUBOR alapú lakáshitelek törlesztőrészletei, de a moratóriumos hitelek sem immunisak a szigorításra.

Májustól tömegek törlesztőrészlete emelkedhet meg az MNB monetáris szigorításainak a hatására, mivel a bankközi kamatlábakat 2016 óta nem látott szintre dobták fel. Ez az emelkedés érezhető lesz rengeteg változó kamatozású lakáshiteles esetében, még azoknál is, akik jelenleg élnek a hiteltörlesztési moratórium adta lehetőséggel. Már április első felében is jelentős emelkedés volt megfigyelhető a bankközi kamatlábakon, ez azonban mai naptól élesben is számít a lakáshiteleseknek. Ennek oka az, hogy azoknak a változó kamatozású lakáshiteleseknek, akiknek az elkövetkező hetekben van a fordulónapja a mai BUBOR szintek lesznek a meghatározóak. Így azok az adósok, akiknek közeledik a lakáshitelük fordulónapja, akár már májustól magasabb törlesztőrészletekre számíthatnak. Nem ússzák meg a moratóriumos adósok sem, az ő esetükben az elhalasztódó kamatok összege emelkedik, illetve a hátralévő futamidő is tovább hosszabbodik.

Mi a Pénzcentrumnál elvégeztünk pár közelítő számítást, hogy szemléltessük, hogyan is szól bele a lakáshitelünk egyes eseteibe a bankközi kamatlábak számottevő emelkedése.

A bankközi kamatlábak ugrása szempontjából jelenleg 3 esetet érdemes megnézni:

  • 1. A már meglévő jelzáloghitelesek, akik nem élnek a hiteltörlesztési moratóriummal: ők már rövid távon is érzékelhetik a bankközi kamatlábak emelkedését.
  • 2. Azok az adósok, akik élnek a hiteltörlesztési moratóriummal: ők jövő évtől érzékelhetik a változást, ha addig marad a megemelekdett kamatszint. Közülük is leginkább azok, akiknek 3, 6 vagy 12 havi BUBOR alapú a jelzáloghitele.
  • 3. Az új hitelfelvevők: az ő esetükben kisebb a hatás, mivel az elmúlt években szinte felszívódtak a változó kamatozású hitelek a piacról. A fix kamatozású hitelek esetében pedig egyértelmű már a szerződéskötéskor a futamidő alatt fizetendő törlesztőrészletek nagysága.

Lakásvásárláson töröd a fejed? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

A közelítő számításainkat egy 10 millió forint értékű, változó kamatozású lakáshitelen végeztük el 10 éves hátralévő futamidő, és egy tavalyi évben átlagosnak mondható 4,5 százalékos kamat mellett. Majd nézzük meg, hogyan hat erre a konstrukcióra a BUBOR kamatlábak most tapasztalt változása. Az emelkedés mértéke eltérő, ezért a számításunkhoz nézzük meg, hogyan is alakultak az elmúlt 1 év távlatában.

Akiknek a közeljövőben következik be a lakáshitelük fordulónapja, a negyed éves, fél éves vagy 1 éves változás lesz érdekes a bankközi kamatlábakban. A grafikonra pillantva megfigyelhetjük a BUBOR kamatlábakat, ahogy a monetáris szigorítások hatására felszöknek. Ezen időszak alatt például 0,87 százalékpontot szökkent a 3 havi BUBOR kamatláb, de hasonló mértékben 0,86 százalékponttal a 6 havi, és legkisebb mértékben 0,7 százalékponttal a 12 havi bankközi kamatlábak emelkedtek meg.

Ezek alapján vegyünk a példánkhoz egy köztes 0,81 százalékpontos kamatemelkedést, és végezzük el a közelítő számításunkat egy moratórium nélküli hitelre nézve.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A táblázatban megfigyelhetjük, hogyan hat alapesetben egy változó kamatozású lakáshitelre a kamatemelkedés. Az első szembetűnő változás, hogy majdnem 4 ezer forinttal megemelkedik a havi törlesztőrészletünk. Az így megemelkedett kamatokkal pedig a hátralévő futamidőn több, mint 473 ezer forinttal növekszik a teljes visszafizetendőnk.

Amikor a bankközi kamatlábak megemelkednek, akkor a hiteltörlesztési moratóriumos hitelek számításában is változás következik be. Azok számára, akik élnek a moratórium adta lehetőséggel a következő táblázatban végeztük el példánkra a közelítő számításokat.

Tehát megvizsgálva a 10 millió forintos változó kamatozású lakáshitelünket egy 10 éves hátralévő futamidővel és egy tavalyi évben átlagosnak mondható 4,5 százalékos kamat mellett, egy köztes 0,81 százalékpontos bankközi kamatláb-emelkedés két fontos változást eredményez:

  • Az elhalasztott kamatok összege 343 ezer forintról 405 ezerre emelkedik több mint 62 ezer forinttal.
  • Emellett a moratórium hatására meghosszabbodó hátralévő futamidőnk is 1 hónappal tovább nyújtózik.

A legkedvezőbb lakáshitel ajánlatokat megtalálod a Pénzcentrum kalkulátorában!

Ezek természetesen közelítő számítások, és a konkrét számokat jelentősen befolyásolják az egyedi hitelszerződések is. Összefoglalva azonban elmondható, hogy a monetáris szigorítások hatására megemelkedő bankközi kamatlábak érezhető hatást fejtenek ki a változó kamatozású lakáshitelekre, akár élnek hiteltörlesztési moratóriummal, akár nem. A moratórium ugyan létrehozott egy teret, aminek hatására sok adós jelenleg nem érintett, azonban a veszélyhelyzet elhárultával, ha időközben nem történik monetáris lazítás és maradnak a bankközi kamatlábak aktuális szintjei, a megemelkedett BUBOR kamatlábak hatására akár a felfüggesztett változó kamatozású lakáshitelek törlesztőrészletei is megemelkedhetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?