23 °C Budapest
Elindult a fusizás a koronavírus-tesztekkel Magyarországon: ennyiért árulják a neten

Elindult a fusizás a koronavírus-tesztekkel Magyarországon: ennyiért árulják a neten

2020. április 29. 18:31

Hétről hétre újabb magánegészségügyi intézmények jelentik be, hogy koronavírus-tesztet végeznek. Az árak nagyon változó képet mutatnak, ahogy az is, hogy a hazai privátszolgáltatók leghamarabb mikorra tudnak időpontot adni, vagy akár az is, hogy hogyan zajlik maga a tesztelés. Most pedig már az interneten is elkezdték árulni a gyorsteszteket, hogy aki szeretné, otthon magának végezhesse el a vizsgálatot. Hogy ezek a tesztek mennyire megbízhatóak, az kérdéses, mikrobiológusok és virológusok is hangoztatták, a forgalomban lévő szerológiai tesztek sok esetben tévesen adnak negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

Többször írtunk már arról, hogy folyamatosan nő azoknak a magánintézményeknek a száma, ahol - akár a páciens otthonába kiszállva - koronavírus-tesztet végeznek. Azt is végigvettük, hogy a különböző privátszolgáltatóknál milyen teszteket alkalmaznak: van, ahol csak és kizárólag szerológiai vizsgálatot végeznek, máshol csak PCR-t, és van, ahol mind a kettőt. Hogy a szerológiai tesztek mennyire megbízható eredményt adnak, arról a vélemények megoszlanak.

Az általunk megkérdezett Mikromikomed Lab például a Pénzcentrumnak azt mondta, a piacon elérhető számos (ujjbegyvérből mérő) ún. "gyorstesztet" kipróbáltak, amelyeket nem találtak megbízhatónak. 17 teszt közül összesen kettő adott megbízható eredményt.

Mindenesetre a magánegészségügyi intézményeknél a gyorstesztek kiértékelését minden esetben szakemberek végzik el, akkor is, ha a páciens a saját otthonában kívánja megcsináltatni a vizsgálatot. Van olyan szolgáltató, amelyik a szerológiai tesztek elvégzéséről a pácienseknek írásos dokumentumot is kiállít.

Nem kellett azonban sokat várni arra, hogy valaki szakemberek segítsége és kiértékelése nélkül végezhesse el otthon a szerológiai vizsgálatot. Az egyik budapesti kerületi Facebook-csoportban tűnt fel egy hirdetés, melyben COVID-19-teszteket kínálnak eladásra.

Forrás: Facebook

Potenciális érdeklődőként kerestük meg az eladót, aki közölte, a teszteket Dél-Koreából rendelték, és a napokban kapták meg a forgalmazási engedélyt. Az eladó azt állítja, a tesztek megbízhatósága 96-98 százalékos - ez azonban meglehetősen kérdéses. Az is kiderült, hogy nem egészségügyi dolgozóról van szó, ennek ellenére kérés esetén biztosítanak segítséget a teszt elvégzéséhez. Segítség nélkül egyébként 7500 forintért kínálják házhozszállítva, segítséggel 8500 forintért, aki pedig nagy tételben rendelne, az 130 ezer forintért szerezhet be 20 darabot,

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az eladó csatolta az OGYÉI-engedélyt is:

Forrás: Facebook

dr. Bodó Imre, az RMC hematológusa a Pénzcentrumnak korábban azt mondta, ha valakinek például nagyjából egy hete tünetei vannak, de nem biztos benne, koronavírus-fertőzés okozza-e azokat, érdemes lehet mind PCR, mind szerológiai vizsgálatot végezni, hozzátéve, nagyon sokféle, különböző minőségű teszt van jelenleg forgalomban, és

a legbiztosabb eredményt egyrészt a bevizsgálás során jó minőségűnek bizonyult teszt kiválasztásával, másrészt a két teszt egyidejű elvégzésével kaphatjuk,

de így is gyakran ismételt vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy megbízható eredményhez jussunk. Épp ezért érdemes inkább szakemberrel konzultálni, mielőtt pénzt adunk ki egy kétséges eredetű gyorstesztre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?