Elindult a fusizás a koronavírus-tesztekkel Magyarországon: ennyiért árulják a neten

Elindult a fusizás a koronavírus-tesztekkel Magyarországon: ennyiért árulják a neten

2020. április 29. 18:31

Hétről hétre újabb magánegészségügyi intézmények jelentik be, hogy koronavírus-tesztet végeznek. Az árak nagyon változó képet mutatnak, ahogy az is, hogy a hazai privátszolgáltatók leghamarabb mikorra tudnak időpontot adni, vagy akár az is, hogy hogyan zajlik maga a tesztelés. Most pedig már az interneten is elkezdték árulni a gyorsteszteket, hogy aki szeretné, otthon magának végezhesse el a vizsgálatot. Hogy ezek a tesztek mennyire megbízhatóak, az kérdéses, mikrobiológusok és virológusok is hangoztatták, a forgalomban lévő szerológiai tesztek sok esetben tévesen adnak negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

Többször írtunk már arról, hogy folyamatosan nő azoknak a magánintézményeknek a száma, ahol - akár a páciens otthonába kiszállva - koronavírus-tesztet végeznek. Azt is végigvettük, hogy a különböző privátszolgáltatóknál milyen teszteket alkalmaznak: van, ahol csak és kizárólag szerológiai vizsgálatot végeznek, máshol csak PCR-t, és van, ahol mind a kettőt. Hogy a szerológiai tesztek mennyire megbízható eredményt adnak, arról a vélemények megoszlanak.

Az általunk megkérdezett Mikromikomed Lab például a Pénzcentrumnak azt mondta, a piacon elérhető számos (ujjbegyvérből mérő) ún. "gyorstesztet" kipróbáltak, amelyeket nem találtak megbízhatónak. 17 teszt közül összesen kettő adott megbízható eredményt.

Mindenesetre a magánegészségügyi intézményeknél a gyorstesztek kiértékelését minden esetben szakemberek végzik el, akkor is, ha a páciens a saját otthonában kívánja megcsináltatni a vizsgálatot. Van olyan szolgáltató, amelyik a szerológiai tesztek elvégzéséről a pácienseknek írásos dokumentumot is kiállít.

Nem kellett azonban sokat várni arra, hogy valaki szakemberek segítsége és kiértékelése nélkül végezhesse el otthon a szerológiai vizsgálatot. Az egyik budapesti kerületi Facebook-csoportban tűnt fel egy hirdetés, melyben COVID-19-teszteket kínálnak eladásra.

Forrás: Facebook

Potenciális érdeklődőként kerestük meg az eladót, aki közölte, a teszteket Dél-Koreából rendelték, és a napokban kapták meg a forgalmazási engedélyt. Az eladó azt állítja, a tesztek megbízhatósága 96-98 százalékos - ez azonban meglehetősen kérdéses. Az is kiderült, hogy nem egészségügyi dolgozóról van szó, ennek ellenére kérés esetén biztosítanak segítséget a teszt elvégzéséhez. Segítség nélkül egyébként 7500 forintért kínálják házhozszállítva, segítséggel 8500 forintért, aki pedig nagy tételben rendelne, az 130 ezer forintért szerezhet be 20 darabot,

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az eladó csatolta az OGYÉI-engedélyt is:

Forrás: Facebook

dr. Bodó Imre, az RMC hematológusa a Pénzcentrumnak korábban azt mondta, ha valakinek például nagyjából egy hete tünetei vannak, de nem biztos benne, koronavírus-fertőzés okozza-e azokat, érdemes lehet mind PCR, mind szerológiai vizsgálatot végezni, hozzátéve, nagyon sokféle, különböző minőségű teszt van jelenleg forgalomban, és

a legbiztosabb eredményt egyrészt a bevizsgálás során jó minőségűnek bizonyult teszt kiválasztásával, másrészt a két teszt egyidejű elvégzésével kaphatjuk,

de így is gyakran ismételt vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy megbízható eredményhez jussunk. Épp ezért érdemes inkább szakemberrel konzultálni, mielőtt pénzt adunk ki egy kétséges eredetű gyorstesztre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20