8 °C Budapest

Újraindulhat a vírus terjedése Németországban: korai volt az öröm?

MTI
2020. április 28. 14:34

Megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet kedden ismertetett számításai szerint. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0) 0,9-ről 1,0-re emelkedett az RKI becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. Április elején a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek becslései szerint, és április 16-án érte el az eddigi mélypontot, a 0,7-es értéket. Az utóbbi napokban 0,9 volt az R0 érték.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös döntésével április 20-ától elkezdték a korlátozások fokozatos lazítását.

Angela Merkel kancellár hangsúlyozta, hogy nagy óvatossággal kell haladni, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha a reprodukciós arány 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - fejtette ki a kancellár. A lazításokról szóló heves közéleti vitában arra is többször rámutatott, hogy az aktuális statisztikák mindig csak a két héttel korábbi járványhelyzetet mutatják, mert átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az RKI kimutatásába.

Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) keddig 156 337 ember szervezetében mutatták ki, ami 1144 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2900-zal 117 400-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5913 igazolt fertőzött halt meg, ez 163-mal több az egy nappal korábbinál.

Lothar Wieler, az RKI elnöke keddi berlini tájékoztatóján az R0 alakulásáról szóló újságírói kérdésekre válaszolva aláhúzta, hogy a vírus reprodukciós rátája nagyon fontos mutató, de nem az egyetlen, és helytelen volna, csak erre az arányszámra irányulna a köz figyelme. Rámutatott: az R0 akkor is 1,0 lenne, ha nap mint nap 50 ezerrel emelkedne az bizonyítottan fertőzöttek száma, az egészségügyi ellátórendszer mégis hamar összeroppanna.

Azt is elmondta, hogy az értéket a matematikai szabályok alapján kerekítik, a keddi kimutatásukban szereplő 1,0 valójában 0,96. Hozzátette, hogy a mutató az ország egészére vonatkozik, és jelentős térségi különbségeket takar. Jellemző, hogy gócok alakulnak ki zárt közösségekben, például idősotthonokban, így helyenként jóval 1,0 felett, máshol a határérték alatt van a vírus reprodukciós aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kifejtette, hogy az R0 mellett az ellátórendszer kapacitása - az intenzív ágyak és a lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ágyak száma -, a tesztelési kapacitás, a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok teljesítőképessége és a napi új igazolt fertőzések száma is igen fontos járványhelyzeti mutató.

A napi új esetek száma 6000 körül tetőzött, majd a 2000, az utóbbi napokban az 1000 körüli szintre süllyedt. Ezt a számot a lehető legalacsonyabbra kell szorítani, hogy szélesedjék a társadalom és a gazdaság mozgástere, és "jó, okos" fertőzéshigiéniai koncepciókkal elmozduljon az ország egy "új normalitás" felé.

A járási, városi egészségügyi hatóságokat tovább kell erősíteni, hogy minél hamarabb feltárják és elzárják a vírus terjedésének lehetséges útjait. A koronavírus-teszteket is a lehető legszélesebb körben, de célzottan kell végezni. Ok nélkül, azaz tünetek, fertőzésgyanú vagy veszélyeztetett csoporthoz tartozás hiányában nem kell elvégezni a vizsgálatot, de érdemes "inkább eggyel több, mint eggyel kevesebb" tesztet készíteni - mondta az RKI vezetője.

Kifejtette: a németországi "új normalitás" része, hogy továbbra is minél kevesebbet kell eljárni otthonról, következetesen be kell tartani a társas távolságtartás szabályát, és a környezetben lévők védelme érdekében a szájat és az orrot takaró maszkot kell viselni, amikor nem lehet legalább másfél méter távolságot tartani a többiektől. Az RKI vezetője szakmailag értelmezhetetlennek nevezte a közösségi immunitás szabályozott eléréséről folytatott vitákat. Mint mondta, a SARS-CoV-2-vírus igen agresszív és veszélyes, "nem lehet tárgyalni vele". Oltás és a Covid-19-betegség elleni gyógyszer hiányában az az egyetlen lehetőség, hogy "sakkban tartjuk".

Ez Németországban eddig "viszonylag jól sikerült", de nem csökkenhet a fegyelem és az éberség. "Meg akarjuk védeni a közös sikereket" - mondta az RKI vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem