20 °C Budapest
Újraindulhat a vírus terjedése Németországban: korai volt az öröm?

Újraindulhat a vírus terjedése Németországban: korai volt az öröm?

MTI
2020. április 28. 14:34

Megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet kedden ismertetett számításai szerint. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0) 0,9-ről 1,0-re emelkedett az RKI becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. Április elején a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek becslései szerint, és április 16-án érte el az eddigi mélypontot, a 0,7-es értéket. Az utóbbi napokban 0,9 volt az R0 érték.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös döntésével április 20-ától elkezdték a korlátozások fokozatos lazítását.

Angela Merkel kancellár hangsúlyozta, hogy nagy óvatossággal kell haladni, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha a reprodukciós arány 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - fejtette ki a kancellár. A lazításokról szóló heves közéleti vitában arra is többször rámutatott, hogy az aktuális statisztikák mindig csak a két héttel korábbi járványhelyzetet mutatják, mert átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az RKI kimutatásába.

Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) keddig 156 337 ember szervezetében mutatták ki, ami 1144 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2900-zal 117 400-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5913 igazolt fertőzött halt meg, ez 163-mal több az egy nappal korábbinál.

Lothar Wieler, az RKI elnöke keddi berlini tájékoztatóján az R0 alakulásáról szóló újságírói kérdésekre válaszolva aláhúzta, hogy a vírus reprodukciós rátája nagyon fontos mutató, de nem az egyetlen, és helytelen volna, csak erre az arányszámra irányulna a köz figyelme. Rámutatott: az R0 akkor is 1,0 lenne, ha nap mint nap 50 ezerrel emelkedne az bizonyítottan fertőzöttek száma, az egészségügyi ellátórendszer mégis hamar összeroppanna.

Azt is elmondta, hogy az értéket a matematikai szabályok alapján kerekítik, a keddi kimutatásukban szereplő 1,0 valójában 0,96. Hozzátette, hogy a mutató az ország egészére vonatkozik, és jelentős térségi különbségeket takar. Jellemző, hogy gócok alakulnak ki zárt közösségekben, például idősotthonokban, így helyenként jóval 1,0 felett, máshol a határérték alatt van a vírus reprodukciós aránya.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kifejtette, hogy az R0 mellett az ellátórendszer kapacitása - az intenzív ágyak és a lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ágyak száma -, a tesztelési kapacitás, a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok teljesítőképessége és a napi új igazolt fertőzések száma is igen fontos járványhelyzeti mutató.

A napi új esetek száma 6000 körül tetőzött, majd a 2000, az utóbbi napokban az 1000 körüli szintre süllyedt. Ezt a számot a lehető legalacsonyabbra kell szorítani, hogy szélesedjék a társadalom és a gazdaság mozgástere, és "jó, okos" fertőzéshigiéniai koncepciókkal elmozduljon az ország egy "új normalitás" felé.

A járási, városi egészségügyi hatóságokat tovább kell erősíteni, hogy minél hamarabb feltárják és elzárják a vírus terjedésének lehetséges útjait. A koronavírus-teszteket is a lehető legszélesebb körben, de célzottan kell végezni. Ok nélkül, azaz tünetek, fertőzésgyanú vagy veszélyeztetett csoporthoz tartozás hiányában nem kell elvégezni a vizsgálatot, de érdemes "inkább eggyel több, mint eggyel kevesebb" tesztet készíteni - mondta az RKI vezetője.

Kifejtette: a németországi "új normalitás" része, hogy továbbra is minél kevesebbet kell eljárni otthonról, következetesen be kell tartani a társas távolságtartás szabályát, és a környezetben lévők védelme érdekében a szájat és az orrot takaró maszkot kell viselni, amikor nem lehet legalább másfél méter távolságot tartani a többiektől. Az RKI vezetője szakmailag értelmezhetetlennek nevezte a közösségi immunitás szabályozott eléréséről folytatott vitákat. Mint mondta, a SARS-CoV-2-vírus igen agresszív és veszélyes, "nem lehet tárgyalni vele". Oltás és a Covid-19-betegség elleni gyógyszer hiányában az az egyetlen lehetőség, hogy "sakkban tartjuk".

Ez Németországban eddig "viszonylag jól sikerült", de nem csökkenhet a fegyelem és az éberség. "Meg akarjuk védeni a közös sikereket" - mondta az RKI vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?