17 °C Budapest
Újraindulhat a vírus terjedése Németországban: korai volt az öröm?

Újraindulhat a vírus terjedése Németországban: korai volt az öröm?

MTI
2020. április 28. 14:34

Megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet kedden ismertetett számításai szerint. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0) 0,9-ről 1,0-re emelkedett az RKI becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Az RKI számításai szerint Németországban az R0 érték a február 25-én kezdődött járvány első időszakában elérte a 3-at, majd március 22-től az 1 körüli szinten stabilizálódott. Április elején a 0,8 és 1,2 közötti sávban volt a mutató a járványügyi szakemberek becslései szerint, és április 16-án érte el az eddigi mélypontot, a 0,7-es értéket. Az utóbbi napokban 0,9 volt az R0 érték.

A járványlassító intézkedések eredményeire és az egészségügyi ellátórendszer teherbíró képességére tekintettel a szövetségi kormány és a tartományi kormányok közös döntésével április 20-ától elkezdték a korlátozások fokozatos lazítását.

Angela Merkel kancellár hangsúlyozta, hogy nagy óvatossággal kell haladni, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha a reprodukciós arány 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - fejtette ki a kancellár. A lazításokról szóló heves közéleti vitában arra is többször rámutatott, hogy az aktuális statisztikák mindig csak a két héttel korábbi járványhelyzetet mutatják, mert átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az RKI kimutatásába.

Az RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) keddig 156 337 ember szervezetében mutatták ki, ami 1144 esettel több az egy nappal korábbinál. A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 2900-zal 117 400-ra emelkedett. A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5913 igazolt fertőzött halt meg, ez 163-mal több az egy nappal korábbinál.

Lothar Wieler, az RKI elnöke keddi berlini tájékoztatóján az R0 alakulásáról szóló újságírói kérdésekre válaszolva aláhúzta, hogy a vírus reprodukciós rátája nagyon fontos mutató, de nem az egyetlen, és helytelen volna, csak erre az arányszámra irányulna a köz figyelme. Rámutatott: az R0 akkor is 1,0 lenne, ha nap mint nap 50 ezerrel emelkedne az bizonyítottan fertőzöttek száma, az egészségügyi ellátórendszer mégis hamar összeroppanna.

Azt is elmondta, hogy az értéket a matematikai szabályok alapján kerekítik, a keddi kimutatásukban szereplő 1,0 valójában 0,96. Hozzátette, hogy a mutató az ország egészére vonatkozik, és jelentős térségi különbségeket takar. Jellemző, hogy gócok alakulnak ki zárt közösségekben, például idősotthonokban, így helyenként jóval 1,0 felett, máshol a határérték alatt van a vírus reprodukciós aránya.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kifejtette, hogy az R0 mellett az ellátórendszer kapacitása - az intenzív ágyak és a lélegeztetőgéppel felszerelt intenzív ágyak száma -, a tesztelési kapacitás, a fertőzöttek kapcsolatainak felkutatásával foglalkozó egészségügyi hatóságok teljesítőképessége és a napi új igazolt fertőzések száma is igen fontos járványhelyzeti mutató.

A napi új esetek száma 6000 körül tetőzött, majd a 2000, az utóbbi napokban az 1000 körüli szintre süllyedt. Ezt a számot a lehető legalacsonyabbra kell szorítani, hogy szélesedjék a társadalom és a gazdaság mozgástere, és "jó, okos" fertőzéshigiéniai koncepciókkal elmozduljon az ország egy "új normalitás" felé.

A járási, városi egészségügyi hatóságokat tovább kell erősíteni, hogy minél hamarabb feltárják és elzárják a vírus terjedésének lehetséges útjait. A koronavírus-teszteket is a lehető legszélesebb körben, de célzottan kell végezni. Ok nélkül, azaz tünetek, fertőzésgyanú vagy veszélyeztetett csoporthoz tartozás hiányában nem kell elvégezni a vizsgálatot, de érdemes "inkább eggyel több, mint eggyel kevesebb" tesztet készíteni - mondta az RKI vezetője.

Kifejtette: a németországi "új normalitás" része, hogy továbbra is minél kevesebbet kell eljárni otthonról, következetesen be kell tartani a társas távolságtartás szabályát, és a környezetben lévők védelme érdekében a szájat és az orrot takaró maszkot kell viselni, amikor nem lehet legalább másfél méter távolságot tartani a többiektől. Az RKI vezetője szakmailag értelmezhetetlennek nevezte a közösségi immunitás szabályozott eléréséről folytatott vitákat. Mint mondta, a SARS-CoV-2-vírus igen agresszív és veszélyes, "nem lehet tárgyalni vele". Oltás és a Covid-19-betegség elleni gyógyszer hiányában az az egyetlen lehetőség, hogy "sakkban tartjuk".

Ez Németországban eddig "viszonylag jól sikerült", de nem csökkenhet a fegyelem és az éberség. "Meg akarjuk védeni a közös sikereket" - mondta az RKI vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?