7 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 21-én

2020. április 21. 06:47

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.21 21:31Gőzerővel szállítják a Mol filléres kézfertőtlenítőjét: ide jutott az első adagokbólTöbb mint 21 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt szállított ki a Mol kedden a Készenléti Rendőrség budapesti központjába, ahonnan azt továbbviszik azt az ország minden részébe. A tervek szerint a Hygi április végétől a Mol töltőállomásain is kapható lesz.

A Covid-19-világjárvány miatt távoktatásba kényszerülő mintegy 1,5 milliárd diák több mint felének nincs számítógépe, amellyel követhetné az órákat, 43 százaléka pedig nem rendelkezik internet-hozzáféréssel - figyelmeztetett kedden az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

Optimista forgatókönyv, hogy 2022-re visszatérhet a hitelezés a magyar bankoknál a tavalyi csúcsév szintjére - derült ki a bankvezérek panelbeszélgetésében a Portfolio online Hitelezés konferenciáján. Az eseményen a törlesztési moratóriumról, a bankokra nehezedő terhekről, a várható hitelezési veszteségekről és a példátlanul felgyorsuló digitalizációról is szó esett.

Önmagukat hivatalnokoknak, önkormányzati dolgozóknak kiadó elkövetők tévesztenek meg embereket a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején: takarítást ajánlanak vagy azt állítják, hogy felmérik az egyéni védőeszközöket, így próbálnak bejutni lakásokba - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) betörési alosztályának vezetője kedden online sajtótájékoztatón.

A magyarok egyharmada arra számít, hogy a COVID-19 koronavírus 4-6 hónapon belül véget ér, 5 százalék szerint viszont 12 hónapnál is tovább tart, derült ki a Nielsen 30 európai piacán 2020. március 26. és április 8. között végzett reprezentatív felméréséből.  A pandémia hatására a magyarok ritkábban járnak bevásárolni és jóval többet főznek otthon.

Folytatódik az üzletek és az iskolák lépésről lépésre történő újranyitása - jelentette be Sebastian Kurz kancellár kedden Bécsben.

Már a 320 ezret is meghaladja a munkájukat elvesztettek száma Magyarországon.

Több edzőterem is újra megnyílik a vidéki nagyvárosokban, a koronavírus-járvány miatt korlátozásokkal és folyamatos fertőtlenítés mellett. A sportolni vágyóknak szigorú előírásokat kell betartaniuk.

A koronavírus-fertőzés károsíthatja a szívet, a májat, véralvadás-zavarokat is okozhat a német Robert Koch közegészségügyi intézet alelnöke szerint.

Budapest valamennyi kereskedelmi egységében, üzletekben, élelmiszerboltokban, piacokon, továbbá a taxik igénybevételekor is kötelező lesz maszkot, illetve arcot eltakaró kendőt vagy sálat viselni április 27-től.

Négy repülőgép 4,9 millió maszkot, 2 millió kesztyűt, 193 ezer védőruhát és 170 ezer tesztet hozott kedden a Kína-Magyarország légihídon keresztül - nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A Magyar Nemzeti Bank felmérése szerint a vállalatok 9%-a fizetésképtelenséggel küzd, 33% pedig elbocsátáson gondolkodik. A vállalatok 40%-a negyedéven belül hitelből fizetné a béreket, rövid távon nagyon felértékelődik ezért a likviditási célú hitelek szerepe, miközben a beruházási célok is megmaradtak - mondta a Portfolio Hitelezés 2020 konferenciáján Nagy Márton, az MNB alelnöke. A lakosság 25-30%-a, vállalatok mintegy harmada döntött eddig úgy, hogy nem él a moratóriummal, pedig közgazdasági értelemben mindenkinek megéri benne maradnia. Megtakarítási oldalon az első hetek nyertese a készpénz volt, de a digitalizáció is felértékelődött. A bankrendszer belföldi nyeresége a tavalyi 450 milliárdról a GDP stagnálása mellett is 100 milliárd forint környékére csökkenhet idén.

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében hatékony, hordozható lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. Az akkumulátorról és palackról is működő hazai találmány a kiáramló levegő szűrésével védelmet nyújt a betegeket ellátó egészségügyi dolgozók számára - jelentette be kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A magyarországi járvány korai szakaszából származó harminckét vírusminta teljes genetikai analízisét végezték el pécsi kutatók. Az adatokból nem az derül ki, hogy többféle koronavírus terjedne Magyarországon, a genetikai különbségek mértéke teljesen természetes - tájékoztatott Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

A Bolt Food, a Bolt érintkezésmentes házhozszállító szolgáltatása 600 sofőrnek szeretne megélhetést biztosítani a gazdasági válság közepette, akiket folyamatosan képeznek ki a következő hetekben. A szolgáltatás ma délelőtt 11 órakor indult. Az okostelefonos alkalmazáson keresztül ismert éttermek ételei mellett élelmiszerboltokból is rendelhetnek lakásukba a budapestiek.

A Duna House adatai alapján fokozódó vevői érdeklődés mutatható ki az ingatlanpiac elmúlt két hetének aktivitási mutatói alapján, amely mellé egyelőre stagnáló adásvételi szám párosul. A szakemberek a piac fokozatos élénkülését és az enyhülő társadalmi korlátozások miatt tovább emelkedő keresletet várnak a következő időszakban.

Május elején indulnak az internetes nyelvvizsgák Magyarországon. Eddig négy vizsgaközpont van, ahol le lehetne majd tenni a vizsgát.

A koronavírus járvány elleni védekezésben a különböző országok különböző stratégiákat is választottak, melyeknek részét képezhetik a szigorú kijárási korlátozások, a nagyszámú vírustesztek elvégzése, a védőeszközök valamint lélegeztető gépek beszerzése, de akár a nyájimmunitás elérése is. Azonban a WHO szerint a tesztelés kulcsfontosságú abban, hogy nyomon követhető legyen a járvány és a terjedését meg lehessen akadályozni a megfelelő lépésekkel. Azonban a statisztikákból úgy tűnik, Magyarországon végzik az egyik legkevesebb tesztet az OECD által vizsgált országok közül. Kanadában háromszor, Németországban négyszer, Észtországban hatszor annyi tesztet végeznek arányaiban, mint itthon.

A fokozottan veszélyeztetett, nagy valószínűséggel kizárólag 65 éves, vagy annál idősebb emberekből álló háztartások térképes kereshetőségével támogatja országosan az önkormányzatokat szociális feladataik ellátásban egy magyar tanácsadó cég. A személyes adatok nélküli statisztika digitális formában, térképen megjelenítve válik elérhetővé. Mindezt a szolgáltató ingyen bocsátja rendelkezésre. A szolgáltatást kizárólag az önkormányzat megbízásából eljáró, hivatalos személy igényelheti.

Nem csökken az érdeklődés a babaváró támogatás iránt a koronavírus-járvány ideje alatt sem - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az Inforádióban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

20 idősotthonban jelent már meg a járvány Magyarországon. A tisztifőorvos szerint eddig a Pesti úton 4 dolgozó is megfertőződött.

2020 márciusában 529 cégalapítás került közzétételre az építőiparban, ami 9 százalékkal még a 2019-es havi átlagot is meghaladja. Az építőipar korábbi lendülete még továbbra is magasan tartja a szektor cégalapítási számait. 2020 márciusában közel 80 százalékkal több vállalkozás indult az ágazatban, mint amennyi megszűnt. Várható volt, hogy a koronavírus hatása nem jelenik meg rögtön az ágazatban, de a márciusi értékek minden korábbi várakozásra rácáfolnak.

2020.04.21 11:02
Elmarad az Oktoberfest

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nem rendezik meg a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke. Markus Söder már korábban elmondta, hogy nem igazán tudja elképzelni az idei Oktoberfest megrendezését, és hogy Dieter Reiter, München főpolgármestere is "nagyon szkeptikus" az üggyel kapcsolatban. Az első Oktoberfestet 1810 októberében tartották meg, miután Lajos trónörökös - a későbbi I. Lajos király - feleségül vette Terézia Sarolta szász hercegnőt, és München teljes lakosságát meghívták az ünnepségre. A világhírűvé vált Oktoberfest ma már több mint hatmillió látogatót vonz Bajorország fővárosába minden évben, közöttük egyre több a külföldi, főleg olaszok, amerikaiak, japánok és ausztrálok látogatják. Az idei Oktoberfestet szeptember 19. és október 4. között rendezték volna meg. Tavaly több mint 400 embert kaptak ittas elektromosroller-vezetésen a müncheni sörfesztiválon.

A Pénzcentrum rendszeresen készít interjút a legnagyobb magyar munkáltatók HR  vezetőivel. A Penny Marketet még a járvány első napjaiban kerestük meg, hogy válaszoljanak, miként változott meg a munkaerőigényük, milyen újfajta toborzási módszereket vezettek be, és hogy sikerült reagálniuk a kialakult helyzetre.

Rendhagyó körülmények között, szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett, de zajlik a munka a felsőoktatásban, így a felvételi folyamat is folytatódik - mondta Schanda Tamás.

Egy friss ajánlás szerint olyan tanár is érettségiztethetne idén, aki nem is dolgozik az iskolában

Tavaly a külföldre ingázó magyarok újabb rekordot beállítva 3,5 milliárd eurónyi jövedelemre tettek szert, amit jelentős részben hazahoztak, illetve utaltak - derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss adataiból. A 3,5 milliárd euró a tavalyi éves átlagos 325 forintos árfolyammal számolva 1140 milliárd forint, azaz a tavalyi GDP 2,4 százaléka. Ez nemzetközi összehasonlításban nem kirívó, ugyanakkor nemzetgazdasági szempontból már jelentősnek mondható hozzájárulás a nemzeti jövedelemhez. Ez az összeg azon külföldön dolgozók jövedelme, aki egy évnél rövidebb ideig tartózkodnak a határ túloldalán, azaz őket tekinthetjük a napi, heti rendszerességgel ingázóknak.

Egy friss ajánlás szerint olyan tanár is érettségiztethetne idén, aki nem is dolgozik az iskolában

A belföldi küldeményforgalomban a karácsony előttihez fogható pezsgést tapasztalnak a futárszolgálatok - írja keddi számában a Világgazdaság.

Márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon, hirtelen ötezer 55 év feletti magyar veszítette el a munkáját.

Nem akarsz lemaradni a közelmúlt fontos híreiről, az aktuális akciókról, árfolyamokról? Nem tudod, hogy ma a napszemüveged vagy a kesztyűd dobd be a táskádba? Mutatjuk, mire érdemes számítani a mai napon, 2020. április 21.

Múlt héten egy műszakban részlegesen újraindult a termelés a győri Audi-gyárban, a vállalat most arról tájékoztatta az Indexet, hogy a teljes visszarendeződés még hetekig tarthat, a dolgozók többsége egyelőre szabadságon van.

2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. A tájékoztató oldalra feltették a térképet is, mutatjuk a legfertőzöttebb megyéket.

2098 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 213 főre emelkedett az elhunytak száma, 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

A járvány május 3-ára várt csúcsa egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban de a koronavírus-járvány remélhetőleg júniusra kifut - mondta el Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője hétfő este az M1 csatorna műsorában. Az ugyanakkor szerinte kérdéses, hogy a fertőzés ősszel milyen mértékben tér vissza. Hozzátette: azt reméli, hogy őszre, télre, legkésőbb tavaszra már lesz a fertőzés ellen hatékony védőoltás.

(Címlapkép: MTI/Mónus Márton)

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem