12 °C Budapest

A szívet és a májat is károsíthatja a koronavírus

2020. április 21. 16:44

A koronavírus-fertőzés károsíthatja a szívet, a májat, véralvadás-zavarokat is okozhat a német Robert Koch közegészségügyi intézet alelnöke szerint.

"A koronavírus-fertőzés károsíthatja a szívet, a májat, véralvadás-zavarokat is okozhat. A lehetséges szövődmények felderítése érdekében fontos a betegek alapos kivizsgálása, és az elhunyt betegek körültekintő boncolása is" - mondta Lars Schaade, a német Robert Koch közegészségügyi intézet alelnöke a testület a szövetségi kormány keddi sajtótájékoztatóján a Guardian beszámolója szerint, amit a 444 szemlézett.

Schaade a Németországban a napokban bevezetett lazító intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, "társadalmi szempontból" érthetőek, de járványügyi szempontból még indokolt a legtöbb korlátozás fenntartás. Németországban négy napja kinyithattak a kisebb boltok, az érettségire készülő diákok visszatérhettek az iskolákba, a kórházak elkezdhették a járvány miatt elhalasztott műtétek elvégzését. Tömegrendezvényeket azonban még augusztus végéig nem lehet rendezni

A német járványügyi hatóságok legfőbb célja most a koronavírus terjedésének alacsony szinten tartása. A vírus reprodukciós száma most 0,9, ami azt jelenti, hogy egy-egy fertőzött mindössze egy másik embert fertőz meg a fertőzőképes időszak során. Így az új fertőzések száma csak 20 naponta duplázódik.

Németországban 147 ezerre rúg az azonosított fertőzöttek száma, és 4912 ember már meghalt a fertőzésben. A halálozási arány 3,2 százalék. Schaade szerint Németországban is a idősek otthonaiban és a kórházakban terjed a leggyorsabban a járvány. A német járványügy 730 ezer tesztet bonyolít le hetente, de Lars Schaade szerint ennek a számnak heti egymilliónak kéne lennie, és mindenkit tesztelni kéne, aki légúti tünetekkel jelentkezik az egyészségügyben. A kívánt tesztszámot amiatt nem sikerül elérni - mondta -, mert a világpiacon hiány van a minták feldolgozásához szükséges reagensekből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm