9 °C Budapest

Operatív törzs: 20 idősotthonban jelent már meg a vírus

2020. április 21. 11:55

20 idősotthonban jelent már meg a járvány Magyarországon. A tisztifőorvos szerint eddig a Pesti úton 4 dolgozó is megfertőződött.

Cikkünk frissül...

Az ország élelmiszer-ellátása biztosított, mondta Zsigó Róbert államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. Elmondta, hogy Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere is jól funkcionál, a Nébih felügyeli a termékeket. A járvány súlyos feladatok elé állította az élelmiszerlánc szereplőit, a vetőmagoktól kezdve a feldolgozókig. Ismertette, húsvét előtt a Nébih nagy ellenőrzést tartott a agyar boltokban, láttak jó példákat, de szabálytalanságokat is.

64 véletlenszerű helyen tartottak a boltokban ellenőrzéseket, különös tekintettel a csomagolatlan áruk védelmére, a berendezések tisztán tartására, a személyvédelemre. Sok helyen nem adtak kézfertőtlenítőt a bolt bejáratánál, de belül a legtöbb helyen gyakran és megfelelően takarítanak. Egyes súlyosabb szabálysértések esetében felszólításokat tettek, de összességében a boltok jól vizsgáztak az ellenőrzéseken. A szeszfőzdék átállhatnak a kézfertőtlenítők gyártására, a Nébih ellenőrzi, hogy erre alkalmas-e az az üzem.

A koronavírus járvány miatt a helyi termelők többsége is bajba került, nehezen találnak piacot. Ennek kapcsán egy fontos kezdeményezés is elindult: a lakosság és a termelők számára virtuális találkozási pontot hoztak létre, az őstermelőknek egy pár perces regisztráció után elérhető a felület a Nébih honlapján.

Müller Cecília ismertette az adatokat, majd elmondta, az elhunytak jelentős részénél más krónikus betegségeket is megállapítottak. 287-en gyógyultak ki a betegségből, és a tesztek száma is növekszik, már több mint 50 ezret végeztek. A tisztifőorvos szerint jelenleg 20 idősotthonban jelent meg a vírus, de sok helyen csak egy-egy esetet regisztráltak, az érintettet elkülönítették. A járványügyi vizsgálat megtörtént, az intézmények minden intézkedést meghoztak, a lakók biztonságban vannak.

A legtöbb fertőzött három, nagy létszámú otthonban van, tegnap a Pesti úton mindenkinél elvégezték a szűrővizsgálatokat, több mint 300 embernél végezték el a teszteket. A lakók közül sokan még kórházban vannak, így őket utólag tesztelik majd. A 274 idősből 58 volt pozitív, a dolgozók közül 4-en fertőződtek meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tisztifőorvos szerint a főváros és Pest megye továbbra is vezeti a fertőzöttségi listát, de Fejérben és a határ mentén is magasabb az arány. 842-en vannak kórházban, a fertőzöttek közül 82-en vannak lélegeztetőgépen, és 40-es 50-es korosztályból is vannak súlyos állapotú betegek. Az idősotthonokban is zajlanak a tesztelések, folytatódni fog a fertőtlenítés is a Honvédség segítségével. Először ott, ahol már fertőzött személyt regisztráltak.

Ismertette, hogy a WHO magyarországi képviselője szerint hazánkban a mintavétel, a tesztelés módja és mennyisége elégséges. A legrosszabb forgatókönyvre való felkészülést is megfelelőnek vélte, de abban bíznak, erre nem lesz szükség. Hazánkban egy igazolt fertőzött környezetében 30 tesztet végeznek.

Kiss Róbert ismertette, a határokon kisebb fennakadások vannak csak, teherforgalom terén. A rendőrök ellenőriznek, figyelmeztetnek, bírságolnak, fel is jelentenek. 255 büntetőeljárás indult már, többek között rémhír terjesztésért.

Fotó: MTI/kormany.hu

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem