2 °C Budapest
Itt a világhírű tudósok jóslata: ennyi halálos áldozata lehet itthon a koronavírusnak

Itt a világhírű tudósok jóslata: ennyi halálos áldozata lehet itthon a koronavírusnak

2020. április 20. 19:03

Orbán Viktor tegnapi bejelentése szerint a magyar szakértők május 3-ára várják az új koronavírus-járvány tetőzését Magyarországon. Erős kijelentés, főként, hogy az nem derült ki a miniszterelnöki tájékoztatóból, hogy mire is alapozták ezt a szakemberek. Nos, a Pénzcentrum kezébe akadt a washington-i Egészségügyi Mérési és Értékelési intézet becslése, amely alapján valóban lehet igazság a tegnap elhangzott forgatókönyvben.

Mindenki nyugodtan aludhat, mindenkinek, aki beteg lett, lesz helye

- fogalmazott Orbán Viktor a tegnapi nap folyamán egy a hivatalos oldalán megelent Facebook-videóban. Többek között arról is beszélt a miniszterelnök, hogy a szakemberek szerint május 3-ára ér csúcsra a járvány Magyarországon. Mint mondta, úgy számolnak, hogy addigra meglesz az országban az 5 ezer lélegeztetőgép, ami már nagyjából biztonságos mennyiség; de ez eléri majd a 8 ezret is, ami pedig elég lesz, bármi történjen majd, "az háború idejére is elég lenne" - fogalmazott a miniszterelnök, az ugyanakkor nem derült ki, mire alapozva is mondta a májusi időpontot.

A Pénzcentrum ugyanakkor kiszúrta, hogy a miniszterelnök ezen kijelentésével épp egybecseng a washington-i egyetem Egészségügyi Mérési és Értékelési intézetének (IHME) a friss felmérése, amiben az Egyesült Államok és Európa országainak az adatai alapján vizsgálták meg az új koronavírus-járványt. Az előrejelzés főbb szempontokként a kórházi ágyak kihasználtságát, az intenzív ellátást igénylők számát és a használatban lévő lélegeztetőgépek arányát vizsgálta. Mivel az előrejelzés számításba veszi az adott ország járványból adódó halálozási rátáját és természetesen bizonytalansági tényezőket is, sok segítséget adhatnak a törvényhozóknak ilyen nehéz időkben az aktuális helyzet kezelésével kapcsolatban. Nézzük is meg, mivel számol az IHME hazánk esetében.

Legfontosabb intézkedések

Március elejével hazánkban is megkezdődött a főbb korlátozások bevezetése a koronavírus-járvány megfékezésére:

  • A veszélyhelyzet kihirdetése utáni napon megkezdődtek az első bolt bezárások és a tömeges rendezvények is elhalasztásra kerültek.
  • Pár nappal később a nem létfontosságú üzletek nyitvatartása is korlátozásra került, miközben az oktatási intézményeket lezárták és a tanulókat hazaküldték.
  • Végül pedig március végén országos kijárási korlátozásokat vezettek be országszerte.

Többek között ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy az IHME felmérése szerint a Magyarországi koronavírus-járvány május 3-án fog tetőzni hazánkban.

Forrás: IHME

Magyarországi előrejelzések

A fenti grafikonon folyamatos vonallal láthatjuk a napi COVID-19 fertőzésben elhunytak számát, míg a szaggatott vonal már az Egészségügyi Mérési és Értékelési intézet előrejelzése a magyarországi koronavírus okozta elhalálozások vonatkozásában. A számításaik alapján hazánkban a napokban tetőzhet a koronavírusos halálesetek száma, ami naponta 14-16 áldozatot jelent.

Az elkövetkező hetekben ez egy egyenletes csökkenéssel érkezik meg a május 3-i legalacsonyabb értékéhez, amikor már "csak" 1-2 halálos áldozattal számolnak napi szinten.

Ezzel egybeesik a miniszterelnök által említett magyar szakemberek véleménye is, miszerint május 3-án várható a hazai koronavírus tetőzése. Fontos azonban megjegyezni, hogy a felmérés a bizonytalanságot az árnyékos területekkel jelöli, ami alapján május első heteiben is bekövetkezhet a tetőzés, így a május 3 a legoptimistább kimenetel.

Forrás: IHME

Összes magyar áldozat száma

A fenti ábrán a magyar halálos áldozatok összlétszámát próbálták kiszámítani a kutatók. Az IHME szakemberei szerint ebből a szempontból nézve is már a második félidő zajlik Magyarországon a járvány tekintetében. Sőt, a becslések szerint augusztus 4-ig számolva sem fogja annyi ember az életét veszteni az új koronavírus-járványban, mint eddig, és valamivel több, mint 300 áldozattal zárul a vírus pusztítása hazánkban. Fontos azonban, hogy mivel ez egy múltbéli adatokra épülő becslés, ráadásul a bizonytalan árnyékolt tartomány itt már jóval nagyobb, így ez az előrejelzés is kevésbé áll magabiztos talapzaton.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38