27 °C Budapest
Nyugdíjasok: A 13. havi nyugdíj olyan, mintha a fuldoklónak a parton dobnánk mentőövet

Nyugdíjasok: A 13. havi nyugdíj olyan, mintha a fuldoklónak a parton dobnánk mentőövet

2020. április 16. 15:32

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón ismertette a kormány legújabb döntéseit. A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a 13. havi nyugdíjat fokozatosan építik vissza: 2021-ben egy plusz havi nyugdíj egynegyedét, 2022-ben a felét, 2023-ban a háromnegyedét, és 2024-ben egy egész havi nyugdíjat kapnak pluszban a nyugdíjasok. Ezt követően minden évben teljes 13. havi nyugdíjat kapnak majd a jogosultak. Az április 6-ai bejelentés óta bizonytalan kérdés tisztázódott tehát: nem egyfajta 53. heti nyugdíjról, hanem a 13. havi nyugdíj tényleges visszaépítéséről van szó. Az általunk megkérdezett szakértők szerint azonban még most, a járványügyi veszélyhelyzet idején kellene segítenie a kormánynak a rászoruló időseken, nem pedig jövő februárban.

Orbán Viktor április 6-án bejelentette, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, akkor azonban úgy tűnt, hogy négy részletben, négy év alatt teszik majd ezt: 2021 februárjában egy heti, majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is ugyanígy, plusz egy-egy heti nyugdíjat kapnak a nyugdíjasok. Április 16-án azonban kiderült, nem így lesz. A mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a ismertette a kormány legújabb döntéseit. A sajtó kérdésére válaszolva elmondta: a 13. havi nyugdíjat fokozatosan építik vissza: 2021-ben egy plusz havi nyugdíj egynegyedét, 2022-ben a felét, 2023-ban a háromnegyedét, és 2024-ben egy egész havi nyugdíjat kapnak pluszban a nyugdíjasok. Ezt követően minden évben teljes 13. havi nyugdíjat kapnak majd a jogosultak.

A miniszterelnök bejelentése nem volt teljesen egyértelmű ennek kapcsán. A szakértők fele úgy értelmezte, hogy minden évben egy heti nyugdíjat utalnak, a másik fele pedig úgy, ahogyan most bejelentették - és ahogy régen is beépült a 13. havi nyugdíj az ellátásba. Örülünk, hogy végre tisztázódott a menetrend

- reagált a kormányzati bejelentésre Juhász László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke a Pénzcentrum megkeresésére ugyanakkor fenntartotta a szervezet korábbi nyilatkozatát, amely gyors segítséget kér a kormánytól: azonnali segítséget szeretnének, "mert most emelkednek az árak, most kell tudni megélni, most fogynak el a legalacsonyabb nyugdíjak."

Az elnök szerint mára világossá vált, hogy a járvány nem csak az emberek egészségét, de a megélhetést is komolyan veszélyezteti, jelentős áremelkedések vannak például az alapvető élelmiszereknél, ami miatt sok idős került nehéz helyzetbe.

Örülünk a 13. havi nyugdíjnak, de fenntartjuk, hogy az továbbra sem segít a mostani válság elhárításában: amit mi kérünk, az 50 ezer forintos egyszeri juttatás a nyugdíjasoknak, az is hozzávetőleg 70 milliárd forintot venne ki a költségvetésből, amennyivel a 2021-es negyedhavi nyugdíj esetében is számolnak

- fejtette ki Juhász László, majd hozzátette: addig is életben kell maradni, meg kell tudni élni, ameddig megérkezik az első negyedhavi juttatás jövő év elején. Ehhez pedig gyors segítség kell a legkisebb nyugdíjasoknak.

Nem csak anyagilag, de immunerősítővel, védőfelszereléssel is segíteni kellene a nyugdíjasokat

Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke a Pénzcentrum megkeresésére közölte, ez az intézkedés csupán szemfényvesztés, ezzel a lépéssel a kormány nem orvosolja a jelenlegi problémákat.

Tavaly 3,4%-kal nőttek a fogyasztói árak, de természetesen attól függően, hogy ki mire költ, és magas vagy alacsony jövedelműnek számít-e, más-más inflációt tapasztalt. A szegények, akik közül rengeteg a nyugdíjas, érzik leginkább a drágulást Magyarországon

 - mondta Karácsony, hozzátéve, a most beígért 13. havi nyugdíj nagyjából olyan, mintha egy fuldoklónak azt mondanánk, hogy a saját erejéből kellene kiúsznia a partra, és utána adnák neki oda a mentőövet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azonnali segítségre lenne szükség, annak lenne érdemi eredménye, ha a nyugdíjasok már most megkapnák a beígért 13. havi nyugdíj első felét

- mondta a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke, hozzátéve, emellett az igazi segítség az lenne, ha a nyugdíjasok számára a kormány ingyenesen biztosítana:

  • immunerősítő készítményeket
  • védőfelszerelést, maszkot, gumikesztyűt
  • fertőtlenítőszereket.

Ezekre ugyanis szükség lenne, ám beszerezésük meglehetősen nehézkes, ráadásul drága is. Kitért arra is, hogy nagyon nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok, magányosak, elszigeteltek, kiszolgáltatottak, sokan szenvednek a szeretteik hiányától, és tartanak attól is, vajon életben lesznek-e, amikor véget ér a karantén. Épp ezért lenne kiemelten fontos érdemi segítséget nyújtani ezeknek az embereknek.

Nem jön ki a matek

Palkovics László innovációs miniszter április 7-én sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére mindösszesen 280 milliárd forintot biztosít a kormány.

Ha ebből az összegből indulunk ki, amit négy év alatt költene el a kormány, akkor valójában az évi plusz egy heti nyugdíj összege jönne ki, ami pedig inkább lenne tekinthető egyfajta bőkezű nyugdíjprémiumnak, mintsem 13. havi nyugdíjnak. A mai bejelentés alapján viszont a 280 milliárdos összegnél jóval többet kell majd költeni, ennek fényében 700 milliárd forintról beszélünk, és 2025-től a 13. havi nyugdíj évente 280-300 milliárdos plusz kiadást jelent majd

- mondta a Pénzcentrumnak Farkas András nyugdíjszakértő. Kitért arra is, ez egy merész ígéret a kormány részéről, hiszen nem biztos a finanszírozás. Úgy véli, a nyugdíjasoknak most lenne szüksége anyagi segítségre, hiszen az árak elszálltak, miközben csaknem 1 millió nyugdíjas van ma Magyarországon, akiknek a nyugdíja nem éri el a medián nyugdíj (az a nyugdíjösszeg, amely alatt és fölött azonos számban részesülnek nyugdíjban, ennek értéke 2020-ban 127 ezer forint) összegét. Emellett 600 ezer idős van, aki egyedül él, egyedül kell gazdálkodni a nyugdíjból.

El van különítve az idei nyugdíjprémiumra 21,4 milliárd forint, azt a veszélyhelyzetben azonnal célszerű lenne felhasználni, és olyan segélyezésre költeni, ami által a nyugdíjasok azonnali segélyt kapnának, méghozzá úgy, hogy valóban a rászorulók részesüljenek a támogatásból

 - mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?