16 °C Budapest
13. havi nyugdíj: a Szakszervezeti Szövetség szerint most lenne szükség a segítségre

13. havi nyugdíj: a Szakszervezeti Szövetség szerint most lenne szükség a segítségre

2020. április 6. 18:00

Nem várt bejelentést tett ma Orbán Viktor a 13. havi nyugdíjak visszavezetéséről. Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum több, nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetet, köztük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát is megkereste. Kérdésünkre, mit szólnak a bejelentéshez, Juhász László a tagozat elnöke nyilatkozott.

Orbán Viktor mai bejelentésével kapcsolatban - miszerint a 13. havi nyugdíjakat visszaépítik négy részletben, melynek első részlete 2021 februárjában várható - megkerestük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát. Juhász László a tagozatnak elnöke a Pénzcentrum kérésére elmondta, hogy mivel egyelőre a részletszabályok még nem ismertek, részleteiben erről egyelőre nem tud nyilatkozni, azt viszont elöljáróban elmondta: örülnek ennek a lépésnek. Hozzátette: mivel ez az összeg 2021 február közepén várható, a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben ez a 13. havi részlet nem jelent segítséget a nyugdíjasoknak.

Most lenne szükség a segítségre

- emelte ki, és kitért két korábbi kérésükre, amelyek viszont segítséget jelenhetnének jelen helyzetben is a nyugdíjasoknak. Még februárban - tehát a koronavírus járvány hazánkba való betörése előtt - tett javaslatot a MaSzSz Nyugdíjas Tagozata arra, hogy a nyugdíjemelést hozzák előre márciusra, mivel az infláció mértéke akkora volt, hogy a korábbi nyugdíjemelés nagy részét felemésztette.

Ehhez az inflációnövekedéshez jött hozzá a járvány következtében az a nagymértékű árdrágulás, amely főként a kis összegű nyugdíjasokra rótta a legnagyobb anyagi terhet -tette hozzá Juhász László. Ezért lett volna szükség egy gyors segítségre a nyugdíjas tagozat elnöke szerint.

A másik javaslatban, amelyet nyílt levél formájában jutattak el Orbán Viktor miniszterelnöknek hét másik nagy nyugdíjas szervezetet tömörítő, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) nevében, azt kérték, hogy az átlagnyugdíj alatti összegre jogosultak - kerekítve a 150 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugellátásban részesülők - kapjanak egy egyszeri 50 ezer forintos segítséget. Kiemelte, hogy ez nem a nyugdíjba beépülő juttatás, hanem egyszeri összeg lett volna.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járvány lefolyásának a teljes időtartamára ez havi 10 ezer forintos segítséget jelentett volna a nyugdíjasoknak

- ismertette Juhász László, aki szerint egyrészt ellensúlyozta volna a hiányzó összeget, amellyel kiköltekeztek a nyugdíjasok is a felhalmozási lázban, másrészt pedig azt az összeget pótolta volna, amelyet az árdrágítás elvitt. Ezzel kifejezetten az alacsony nyugdíjból élőket segíthette volna a nehéz helyzetben. Ez a két dolog jelenthetett volna gyors, azonnali segítséget a nyugdíjasok számára.

Azt még egyszer nyomatékosította Juhász László, hogy örülnek, ha a 13. havi nyugdíj valóban visszaépítésre kerül, bár a részletek még nem ismertek. Az intézkedés kicsit több mint 8 százalékos többletet fog jelenteni becslése szerint ez a nyugdíjasoknak, viszont a nyugdíjas tagozat elnöke szerint ezt nyugdíjemelésnek nem lehet nevezni. Bár beleszámít, nem épül bele a nyugdíjba, ezért külön kell kezelni a nyugdíjemeléstől.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?