7 °C Budapest

13. havi nyugdíj: a Szakszervezeti Szövetség szerint most lenne szükség a segítségre

2020. április 6. 18:00

Nem várt bejelentést tett ma Orbán Viktor a 13. havi nyugdíjak visszavezetéséről. Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum több, nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezetet, köztük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát is megkereste. Kérdésünkre, mit szólnak a bejelentéshez, Juhász László a tagozat elnöke nyilatkozott.

Orbán Viktor mai bejelentésével kapcsolatban - miszerint a 13. havi nyugdíjakat visszaépítik négy részletben, melynek első részlete 2021 februárjában várható - megkerestük a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas Tagozatát. Juhász László a tagozatnak elnöke a Pénzcentrum kérésére elmondta, hogy mivel egyelőre a részletszabályok még nem ismertek, részleteiben erről egyelőre nem tud nyilatkozni, azt viszont elöljáróban elmondta: örülnek ennek a lépésnek. Hozzátette: mivel ez az összeg 2021 február közepén várható, a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben ez a 13. havi részlet nem jelent segítséget a nyugdíjasoknak.

Most lenne szükség a segítségre

- emelte ki, és kitért két korábbi kérésükre, amelyek viszont segítséget jelenhetnének jelen helyzetben is a nyugdíjasoknak. Még februárban - tehát a koronavírus járvány hazánkba való betörése előtt - tett javaslatot a MaSzSz Nyugdíjas Tagozata arra, hogy a nyugdíjemelést hozzák előre márciusra, mivel az infláció mértéke akkora volt, hogy a korábbi nyugdíjemelés nagy részét felemésztette.

Ehhez az inflációnövekedéshez jött hozzá a járvány következtében az a nagymértékű árdrágulás, amely főként a kis összegű nyugdíjasokra rótta a legnagyobb anyagi terhet -tette hozzá Juhász László. Ezért lett volna szükség egy gyors segítségre a nyugdíjas tagozat elnöke szerint.

A másik javaslatban, amelyet nyílt levél formájában jutattak el Orbán Viktor miniszterelnöknek hét másik nagy nyugdíjas szervezetet tömörítő, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) nevében, azt kérték, hogy az átlagnyugdíj alatti összegre jogosultak - kerekítve a 150 ezer forintnál kevesebb öregségi nyugellátásban részesülők - kapjanak egy egyszeri 50 ezer forintos segítséget. Kiemelte, hogy ez nem a nyugdíjba beépülő juttatás, hanem egyszeri összeg lett volna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A járvány lefolyásának a teljes időtartamára ez havi 10 ezer forintos segítséget jelentett volna a nyugdíjasoknak

- ismertette Juhász László, aki szerint egyrészt ellensúlyozta volna a hiányzó összeget, amellyel kiköltekeztek a nyugdíjasok is a felhalmozási lázban, másrészt pedig azt az összeget pótolta volna, amelyet az árdrágítás elvitt. Ezzel kifejezetten az alacsony nyugdíjból élőket segíthette volna a nehéz helyzetben. Ez a két dolog jelenthetett volna gyors, azonnali segítséget a nyugdíjasok számára.

Azt még egyszer nyomatékosította Juhász László, hogy örülnek, ha a 13. havi nyugdíj valóban visszaépítésre kerül, bár a részletek még nem ismertek. Az intézkedés kicsit több mint 8 százalékos többletet fog jelenteni becslése szerint ez a nyugdíjasoknak, viszont a nyugdíjas tagozat elnöke szerint ezt nyugdíjemelésnek nem lehet nevezni. Bár beleszámít, nem épül bele a nyugdíjba, ezért külön kell kezelni a nyugdíjemeléstől.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem