21 °C Budapest
Brexit vs. koronavírus: eldőlni látszik az angliai magyarok dilemmája

Brexit vs. koronavírus: eldőlni látszik az angliai magyarok dilemmája

2020. április 16. 21:58

Márciusban újabb 3300 magyar kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, így a teljes szám már 100 ezer közelébe emelkedett - derül ki a brit belügyminisztérium (Home Office) friss adataiból. Ezzel már hónapok óta a magyar bevándorlók hivatalos száma felett van a Brexit miatt engedélyt kérők száma, a végleges adat csak 2021 közepére derülhet ki.

A kijárási korlátozások ellenére márciusban is 3300 magyar regisztrált az Egyesült Királyságban tartós letelepedési engedélyért. Ez ugyan a legalacsonyabb havi adat a rendszer tavaly áprilisi indulása óta, de a gazdaság szinte teljes lezárását figyelembe véve így is jelentős. Az igazi “teszt" majd az április lesz, amikor már a teljes hónapra vonatkoznak a lezárások.

A márciusival együtt már 97300 magyar kért letelepedési engedélyt a Brexit utánra.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint 2019 közepén hivatalosan 88 ezer magyar élt az országban, a regisztrációk száma már hónapokkal ezelőtt átlépte ezt a határt. A Portfolio évek óta arra gyanakodott, hogy a ténylegesen a szigetországban élő magyarok száma magasabb lehet, mint a hivatalos statisztika, korábban a budapesti brit nagykövetség is azt válaszolta kérdésünkre, hogy a 250 ezres számot reálisabbnak tartja.

Az uniós állampolgároknak - így a magyaroknak - hivatalosan 2021 júliusáig van lehetőségük regisztrálni. Ha valaki 2020 januárja előtt érkezett az országba, akkor egy egyszerűsített regisztráció után automatikusan megkapja a tartós letelepedési engedélyt.

Még mindig a lengyelek vannak a legtöbben

A friss statisztika alapján továbbra is a lengyelek és a románok regisztráltak a legnagyobb számban, mindkét esetben több mint félmillióan. Az sem “magyar sajátosság", hogy a szám meghaladja a hivatalos adatot, hasonló tapasztalható a bolgárok, a románok és a szlovákok esetében is. Ennek magyarázata, hogy az ONS csak azokat veszi figyelembe, akik az elmúlt években, akik hivatalosan regisztráltak a szigetországban, viszont a regisztráció a Brexit előtt nem volt kötelező. Így előre borítékolható volt, hogy a Brexit utáni letelepedési engedélyt kérők száma lényegesen magasabb lesz.

A koronavírus még bekavarhat

A legnagyobb kérdés az, hogy most rövidtávon milyen hatással lesz a Nagy-Britanniában élő magyarokra a koronavírus-járvány. Egyelőre két potenciális hatás látszik:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Egyrészt a regisztrációs pontok is átmenetileg bezárhatnak, ami megakasztja a regisztrációt. Ezt persze később bepótolhatják az érintettek, aki maradni akar, az a rendkívüli helyzet után is tud majd regisztrálni.
  • A másik, ennél talán komolyabb hatás, hogy ha az Egyesült Királyságban beindulnak az elbocsátások, akkor sok magyar inkább a hazatérés mellett dönthet. Főleg úgy, hogy a kelet-európaiak elsősorban a mostani válság által leginkább sújtott turizmusban és vendéglátásban dolgoznak az országban.

Vagyis a következő hónapokban is érdemes lesz követni a regisztrációk számát, de nem lenne meglepő, ha átmenetileg, vagy akár tartósabban megcsappanna a jelentkezők száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?