28 °C Budapest
Brexit vs. koronavírus: eldőlni látszik az angliai magyarok dilemmája

Brexit vs. koronavírus: eldőlni látszik az angliai magyarok dilemmája

2020. április 16. 21:58

Márciusban újabb 3300 magyar kért tartós letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, így a teljes szám már 100 ezer közelébe emelkedett - derül ki a brit belügyminisztérium (Home Office) friss adataiból. Ezzel már hónapok óta a magyar bevándorlók hivatalos száma felett van a Brexit miatt engedélyt kérők száma, a végleges adat csak 2021 közepére derülhet ki.

A kijárási korlátozások ellenére márciusban is 3300 magyar regisztrált az Egyesült Királyságban tartós letelepedési engedélyért. Ez ugyan a legalacsonyabb havi adat a rendszer tavaly áprilisi indulása óta, de a gazdaság szinte teljes lezárását figyelembe véve így is jelentős. Az igazi “teszt" majd az április lesz, amikor már a teljes hónapra vonatkoznak a lezárások.

A márciusival együtt már 97300 magyar kért letelepedési engedélyt a Brexit utánra.

A brit statisztikai hivatal (ONS) adatai szerint 2019 közepén hivatalosan 88 ezer magyar élt az országban, a regisztrációk száma már hónapokkal ezelőtt átlépte ezt a határt. A Portfolio évek óta arra gyanakodott, hogy a ténylegesen a szigetországban élő magyarok száma magasabb lehet, mint a hivatalos statisztika, korábban a budapesti brit nagykövetség is azt válaszolta kérdésünkre, hogy a 250 ezres számot reálisabbnak tartja.

Az uniós állampolgároknak - így a magyaroknak - hivatalosan 2021 júliusáig van lehetőségük regisztrálni. Ha valaki 2020 januárja előtt érkezett az országba, akkor egy egyszerűsített regisztráció után automatikusan megkapja a tartós letelepedési engedélyt.

Még mindig a lengyelek vannak a legtöbben

A friss statisztika alapján továbbra is a lengyelek és a románok regisztráltak a legnagyobb számban, mindkét esetben több mint félmillióan. Az sem “magyar sajátosság", hogy a szám meghaladja a hivatalos adatot, hasonló tapasztalható a bolgárok, a románok és a szlovákok esetében is. Ennek magyarázata, hogy az ONS csak azokat veszi figyelembe, akik az elmúlt években, akik hivatalosan regisztráltak a szigetországban, viszont a regisztráció a Brexit előtt nem volt kötelező. Így előre borítékolható volt, hogy a Brexit utáni letelepedési engedélyt kérők száma lényegesen magasabb lesz.

A koronavírus még bekavarhat

A legnagyobb kérdés az, hogy most rövidtávon milyen hatással lesz a Nagy-Britanniában élő magyarokra a koronavírus-járvány. Egyelőre két potenciális hatás látszik:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Egyrészt a regisztrációs pontok is átmenetileg bezárhatnak, ami megakasztja a regisztrációt. Ezt persze később bepótolhatják az érintettek, aki maradni akar, az a rendkívüli helyzet után is tud majd regisztrálni.
  • A másik, ennél talán komolyabb hatás, hogy ha az Egyesült Királyságban beindulnak az elbocsátások, akkor sok magyar inkább a hazatérés mellett dönthet. Főleg úgy, hogy a kelet-európaiak elsősorban a mostani válság által leginkább sújtott turizmusban és vendéglátásban dolgoznak az országban.

Vagyis a következő hónapokban is érdemes lesz követni a regisztrációk számát, de nem lenne meglepő, ha átmenetileg, vagy akár tartósabban megcsappanna a jelentkezők száma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43