11 °C Budapest

Megszólalt Parragh László: legalább két kritikus gazdasági lépésre van szükség

2020. április 9. 09:31

Legkevesebb két lépcsőfok fog kelleni ahhoz, hogy a gazdaság különböző ágazatai visszatérjenek a normális kerékvágásba. Első körben a nélkülözhetetlen ágazatok, majd az iparágazatok felpörgetése a cél.

Legalább két lépcsőben fognak visszatérni a gazdaság különböző ágazatai a normális működésbe. Először az életben maradáshoz nélkülözhetetlen ágazatok pörögnek fel - például az élelmiszerkereskedelem, energiaellátás -, ezt követően pedig azok az iparágak, amelyek helyváltoztatáshoz kötöttek. Ide a tömegközlekedéstől a turizmusig számos ágazat beletartozik - mondta a Magyar Hangnak Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A kamara vezetőjét kérdezték arról is, hogy igaz lehet-e az a kormányzati becslés, miszerint áprilisban naponta nagyjából négyezren veszítik el az állásukat. Parragh azt felelte, hogy senki nem tud pontos számokat.

Arról beszélt, hogy a bérmunkában foglalkoztatottaknak azonnal felmondtak, sok kisadózó (KATA) veszítette el a bevételt termelő munkáját, illetve vannak még azok, akik alkalmazottként dolgoztak valamely vállalkozásnál. A pontos számokat azért nem lehet tudni, mert sokan vannak fizetés nélküli szabadságon, illetve több gyárban leállt a termelés.

A katás vállalkozó nem nagyon számíthat semmire. A bejelentett foglalkoztatottak viszont jogosultak munkanélküli segélyre, illetve átképzésre

 -válaszolta Parragh László arra a kérdésre, hogy elégségesek lesznek-e a kormány intézkedései ahhoz, hogy a munkanélküliek átvészeljék ezt az időszakot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem