8 °C Budapest

Durva bébibumm jöhet a koronavírus után: sokan csaphatnak le az ajándékmilliókra

2020. április 7. 19:07

Bébibummot hozhat 2021-re a koronavírus-járvány, mutatnak rá a korábbi járványok statisztikái. A SARS, Zika és Ebola vírusok utáni években is megugrottak a születési számok, vajon az aktuális világjárvány után Magyarországon is potyogni fognak a kisbabák?

A jelenlegi koronavírushoz mérhető világjárvánnyal több, mint egy évszázada nem találkozhattunk. Azt már most látjuk, hogy mekkora pusztítást visz végbe az egészségügy, és a gazdaság területein a járvány. Az elmúlt sokkhatások alapján megállapítható, hogy egy-egy recesszió alatt a gyermekvállalási kedv is visszaesik, azonban ez a trend a válságok után egy látványos ugrással szokott visszazárni - derül ki az Economist friss elemzéséből. Magyarországon azért is érdekes a koronavírus gyermekvállalásra gyakorolt hatása, mert az aktuális gazdasági válságban sokan számolnak úgy, hogy megoldást jelenthet számukra és pénzügyi problémáikra a támogatott babaváró hitelkonstrukció, ahogy erről már korábban írtunk is.

Felvennétek a babavárót? Nézz szét a Pénzcentrum kalkulátorában!

A koronavírus után jöhetnek a kisbabák?

Az új koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében egyre több országban erősödnek a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedések. Ezzel párhuzamosan, egyre több pár kerül szorosabb kapcsolatba a különböző kormányzati vagy önkéntes karanténok hatására is. Nem hagyhatta ki az alkalmat Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sem, hogy a többi ország vezetőihez hasonlóan otthon maradásra szólítsa fel az ukrán lakosságot. Ezzel párhuzamosan hívta fel honfitársai figyelmét, hogy érdemes kihasználni a "kényszerű közelséget", és felpörgetni a társadalom népességi mutatóit is: azaz belekezdeni a babagyártásba.

Ha kicsit utánajárunk az elképzelésnek, - miszerint a koronavírus-járvány egy "bébibummot" is eredményezhet, - hamar rájöhetünk, hogy annyira nem is alaptalan a feltételezés.

Az ilyesfajta jóslatok nem példanélküliek a hasonló csapásokat követően, pláne, azokban az esetekben, amikor az embereknek menedékhelyeken vagy éppen az otthonaikban kell meghúzniuk magukat

- emelte ki az Economist elemzője. Ilyen, és hasonló esetekben például a természeti katasztrófák is kiváló példaként szolgálhatnak: ugyanis a születési ráták csúcsosodására számítottak 2013-ban a Sandy hurrikán elvonulása után, de a New York-i hóvihar alatt is 2015-ben, vagy éppen pár éve, amikor a Harvey, Irma és Maria hurrikánok sújtottak le több országra is. Ezen múltbeli események adataiból már korábbi tanulmányok megállapították, hogy a hurrikánok és trópusi viharok is közvetve kapcsolatba hozhatóak a megugró születési rátákkal, természetesen egy 9 hónapos eltolódással számolva.

Korábbi járványok statisztikái

Azonban más természeti katasztrófákat követően, - mint a földrengések, szökőárak, vagy éhínségek, - a születések inkább visszaesést mutatnak a 9 hónapos holtpontnál, majd ezt követően hirtelen szöknek fel a magasba.

Forrás: The Economist

A fenti ábrán a SARS, Zika és Ebola járványokat követő helyi születési statisztikákat láthatunk. A korábbi jelentősebb járványok során is hasonló sémát követtek a születési ráták, derül ki egy kutatásból, melyet Lyman Stone végzett, az amerikai családügyeket kutató intézet (Institute of family Studies) elemzője. A 2002-es SARS járvány hongkongi pusztítása például 9 hónapon keresztül visszavetette a születések számát, ami a vírus után egy erős emelkedéssel felelt a rákövetkező két évet nézve. Hasonló volt ebből a szempontból a 2016-os Ebola-járvány is, amikor a Nyugat-afrikai országok tekintetében a gyermekáldások száma jelentősen megugrott a vírus után 18 hónappal.

Egyéb tényezők

A COVID-19 járványt követő születési rátákat azonban további tényezők is befolyásolni fogják, köztük olyanok is, amelyekkel egyelőre nehéz előre számolni. Például, ha a fertőzések és elhalálozások száma jelentősen megnőne a koronavírus következtében, az vélhetően mélyebb visszaesést eredményezne a születések számában a járványt követő 9 hónapos időszakban. De vannak még más befolyásoló tényezők is. Ilyen a kényszerű közelség és az összezártság a különféle korlátozások eredményeiképpen, ami éppen ellenkezőleg, felfele kéne tornázza a következő évi születési statisztikákat - írja az Economist elemzője. Azonban fontos itt megjegyezni, hogy a gazdasági recesszió sincs éppen stimuláló hatással a párok gyermekvállalására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A jelenlegi gazdasági helyzetnek a vállalkozások nagy része semmiképpen sem örülhet. Ennek ellenére például az erotikus kellékek keresletében egy erőteljes roham volt megfigyelhető, ami a világjárványra adott otthon maradást erősítő intézkedéseket követte. Az óvszergyártók is jelentős robbanásról számoltak be az eladásaik tekintetében, bár a kormányzati karanténok illetve a gyárleállások rövidesen hiányhoz vezethetnek a piacon - tette hozzá az Economist. Ezekből arra lehet következtetni, hogy az önkéntesen karanténba vonuló párok számára a szeretkezés kézenfekvő és kellemes alternatíva lehet egyéb időtöltésekkel szemben, még azokban az esetekben is, amikor nem a babaprojekt az elsődleges cél.

Magyarországon mi a helyzet?

Ugyan Magyarországot a Spanyolnátha óta, azaz több, mint 100 éve nem sújtotta világjárvány, de a jelenlegi globális koronavírus-járványból hazánknak is bőségesen kijut éppúgy az egészségügyi, mint a gazdasági veszteségekből. A korábbi járványok után tapasztalt ugrásszerű növekedés a születési statisztikában hazánkban sem kizárt. A jelenlegi kiszámíthatatlan gazdasági környezetben, amikor tömegek veszítik el az állásaikat és hetente jönnek újabb gazdaságmentő intézkedések, sok kiscsaládnál merülhet fel a betervezett babaprojektek elhalasztása. Ezeknek az elnapolt gyermekvállalásoknak a jelentős része viszont a világjárvány lecsengésével rövid időn belül megvalósulhat, így nálunk is egy kitüremkedést eredményezve a veszélyhelyzetet követő születési adatokban.

Szép számmal akadnak azonban olyanok is, akik eddig csak tervezgették a gyerekvállalás, ám most teher helyett inkább lehetőséget látnak a családjuk bővítésében. Az ő terveikben leginkább a babaváró hitel felvétele szerepel, amelyet a 3 gyermekes vállalás teljesítése esetén nem kell visszafizetni. Így akár kölcsön helyett, egy 10 millió forintos támogatáshoz juthatnak az aktuális gazdasági környezetben.

Összefoglalva

A korábbi járványok statisztikáiból láttuk, hogy az egészségügyi intézkedések, - mint a távolságtartás és az otthoni bezárkózás, - nem törlik el teljesen az adott időszak gyermek vállalásait, inkább csak visszatartják azokat a járványt követő évig. A koronavírus gazdaságra gyakorolt káros hatása következtében további babaprojektek kerülhetnek elhalasztásra, azonban ezt ellensúlyozhatja Magyarországon a babaváró hitel nyújtotta lehetőség, miszerint a gyerekvállalással egybekötve pénzügyi támogatáshoz is juthatunk.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem