2020. július 4. szombat Ulrik

A koronavírus letarolta a hitelpiacot: mi lesz a babaváróval?


A koronavírus-járvány kikészíti a hitelpiacot, az ügyfelek sem szívesen vesznek fel újabb hiteleket, és a bankok is kockázatkerülőbbek a várható recesszió kapujában. A gyermeket váró fiatal párok életében azonban a bizonyos feltételek mellett támogatássá alakuló babaváró hitel továbbra is biztos pont lehet.

Ahogy arról már hónapok óta folyamatosan beszámolunk, a babaváró hitel az elmúlt 8 hónapban oszlopos termékévé vált a magyar fogyasztói hitelek piacának. Országos szinten nézve a teljes állomány majdnem 10 százalékkal bővült a megelőző hónaphoz mérve, így átlépte az 577 milliárd forintos volument - derült ki az MNB februári adataiból. Ugyan ezek az adatok még nem tükrözik az aktuális sokkhatást, és visszatekintve megelőző válságokra elmondható, hogy a fogyasztási hitelek kevésbé kapósak egy-egy recesszió ideje alatt, ám a babaváró hitelnek a rendhagyó konstrukciója miatt egyedi helyzete van. Ennek legfőbb oka az, hogyha teljesítjük előre meghatározott időn belül a 3 gyermekre tett vállalásunkat, akkor egy hitel helyett akár 10 millió forintos támogatáshoz is juthatunk. Sok ügyfél számára ez vonzó lehetőség lehet, kiváltképpen egy gazdasági sokkhatás átvészelésében.

Jól jönne a 10 milliós babaváró támogatás? Nézz szét kalkulátorunkban!

Igénylés feltételei

A babaváró igénylésének feltételeivel már korábban mélyrehatóan foglalkoztunk, ezért csak röviden ismételjük át a legfontosabb pontokat:

 • A házaspároknak együttes igénylőként kell benyújtaniuk a kérelmet.
 • Legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie, ha a másik fél legalább egy gyermeket nevel - a másik fél lehet elvált.
 • A feleség 18 és 40 év közötti életkorú - 41. életévének a betöltéséig igényelhetik a babaváró hitelt.
 • Mindkét házastárs magyarországi lakcímmel rendelkezik.
 • Az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB jogviszonya van.
 • Nem büntetett előéletű egyik házasfél sem.
 • Nincs a NAV felé köztartozása egyik igénylőnek sem.
 • Nem szerepel az aktív negatív KHR listán egyik fél sem - passzív KHR-es lehet!
 • Mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik).
 • Nem áll fent olyan "nyilvánvaló körülmény", amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.
 • Meg kell felelni a bank saját hitelbírálatának.

Támogatássá alakulás feltételei

Következőnek vegyük át nagyvonalakban azt is, hogy mik azok a feltételek, amiknek a teljesülése esetén a babaváró hitel támogatássá alakítható. A legfontosabb feltétele ennek az, hogy a futamidő első 5 évében gyermek születik a párnál. Ekkor a kincstár felfüggeszti a törlesztést, illetve a fennmaradó tartozás egy részét vagy egészét elengedi.
 • Az első gyermek esetében 3 évre felfüggeszti az állam a törlesztést.
 • A második gyermek esetén szintén 3 évre szünetelteti az állam a törlesztést, valamint a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedi.
 • A harmadik gyermek után elengedi az állam a teljes hátralévő tartozást.
Most, hogy ezeket átvettük nézzük is meg, hogy hogyan is állt a babaváró hitel a legfrissebb februári MNB statisztikák alapján.

A fenti grafikon jól szemlélteti, hogy a tavaly júliusban bevezetett babaváró hitelkonstrukció, már indulása óta felülmúlja az egyéb személyi kölcsönök havi kihelyezését. Idén februárban sem volt ez másképpen, az ügyfelek 10 milliárd forinttal vettek fel több babavárót, mint egyéb személyi hitelt. Ezzel a babaváró hitel februári kihelyezése elérte az 56 milliárd forintot, így az elmúlt hónaphoz képest majdnem 10 százalékot erősödve.

A következő ábrán fogyasztási hitelek állományát láthatjuk, megbontva a babaváró hitel és az egyéb személyi kölcsönök viszonylatában. A babaváró felvétele a februári hónapban is lendületesen gyarapodott, így márciusra a teljes állomány megütötte a több, mint 577 milliárd forintot. Ezzel a babaváró már most eléri a személyi kölcsönök 908 milliárd forintos állományának a több, mint 63 százalékát, és vélhetően folytatni fogja a felzárkózást.

Felvennéd a babaváró támogatást? Nézz szét kalkulátirunkban!

Összefoglalva azt mondhatjuk el, hogy a koronavírus okozta gazdasági sokkhatásig a babaváró hitel menetelése töretlen volt. Az aktuális recesszió azonban alaposan beleszólt az eddigi fogyasztási hitelek piacába, így érdemes figyelemmel kísérni a változásokat. Egy ilyen bizonytalan helyzetben az ügyfelek többsége sem szívesen vesz fel további hiteleket, és a bankok is kockázatkerülőbbek a hiteligénylések vizsgálatai során. Vajon a babaváró hitel hogyan fog szerepelni a nehezített pályán?

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk