13 °C Budapest

Óriási bajban Budapest luxusutcái: közel a boltok csődje, sorra küldik el a dolgozókat

2020. március 28. 18:03

Csődközeli állapotokat és elbocsátásokat tapasztal a főváros legnépszerűbb tematikus utcáinak menedzsmentje. A Bevásárló és Tematikus Utcák Nonprofit Kft. (BUM) többek közt a Király utca, a Bartók Béla út, a Ráday, a Falk Miksa utca és további 7 közösség vállalkozásainak érdekképviseletét látja el, és a társaság attól tart, hogy a járvány végére a legtöbb kereskedőnek le kell húznia a rolót. Bértámogatást és újrakezdő hitelcsomagot javasolnak. 

A programban résztvevő, összesen 193 üzletet képviselő BUM szerint a bérleti díjak elengedése és az alkalmazottak további bértámogatása segíthet a népszerű utcák kereskedőin, akik többek között vendéglátóegységeket, galériákat, aukciós házakat, kézműves és más kiskereskedelmi üzleteket tartanak fenn - írja közleményében a BUM.

Tudomásunk szerint 84 üzlet már zárva tart, a többiek pedig a délután háromig való nyitvatartással próbálják megkeresni a napi bevételt. A kereskedőkkel történő interjúk viszont nagyon elszomorítóak, mert a legtöbben attól tartanak, hogy a járvány végén már nem tudnak újra nyitni. A Haris közben például tudunk olyan vállalkozóról, aki negyven év után lehet, hogy végleg bezárja a boltot. A következő hetekben is folyamatos kapcsolatban leszünk velük, mert a tapasztalataink alapján két fontos mentőpillérre kell most fókuszálnunk: a bérletidíjak elengedésére és az alkalmazottak béreinek megteremtésére

- mondta el Antal Attila, a BUM igazgatója. A tematikus utcák menedzsment cége folyamatosan információval látja el a kereskedőket a lehetőségekről és a jogaikról egyaránt. A bérletidíjakkal kapcsolatosan Antal Attila felhívta a figyelmet a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseire, amely szerint a bérlő arra az időre, amikor saját érdekkörén kívül eső okból nem tudja használni az ingatlant, bérleti díjat nem köteles fizetni. A BUM szerint ezt egyre többen kezdik el tudatosítani, és a tapasztalataik szerint a bérbeadók többsége is korrekt módon jár el a kereskedőkkel a tematikus utcákban, ugyanakkor vannak kivételek. 

"A Ráday utcában a legtöbb üzlet bérlemény, az évtizedek óta érvényes elidegenítési tilalom miatt. A Ráday SoHo Egyesület mindannyijuk helyett és nevében nyújtotta be a bérletidíj kedvezménnyel kapcsolatos kérést a kerületi önkormányzathoz, de eddig semmilyen választ nem kaptunk, annak ellenére, hogy felajánlottuk szabad konyhai kapacitásainkat a szociálisan rászorulók ellátásának segítésére is. Itt a legtöbb vendéglő a tartalékait éli fel márciusig, és várta a húsvéti forgalommal jár pénzügyi vérfrissítést. Most az átlagos bevétel legjobb esetben napi 30 ezer forint, így többen már bezártak, de a nyitvatartók is a bezárásra készülnek, és folyamatosan mondanak fel az alkalmazottaknak" - mondta el a BUM-nak Domonkos László, Ráday Soho Egyesület elnöke.

A BUM tapasztalatai szerint a kormány által hozott segítő intézkedések, a járulékok elengedése sem menti meg a vállalkozásokat, mivel a legtöbben az alkalmazottak nettó bérét sem tudják kifizetni. Az általuk képviselt 11 tematikus utca/terület ugyanakkor a főváros arculatának meghatározó elemei, amit az ott működő vállalkozások tesznek élővé és népszerűvé a turisták és a helyiek számára. A társaság ezért bértámogatást és újrakezdő hitelcsomagokat szeretne kiharcolni az általa képviselt cégeknek. Véleményük szerint a kijárási korlátozás után a bezárt üzletek száma meredeken nőni fog, így gyors intézkedésre lenne szükségük - írja közlemény.

A programban lévő tematikus utcák üzleteinek állapota a kijárási korlátozás előtt: 

  • Bartók Béla Boulevard, Bartók Béla út: 21 üzletből 12 zárva tart
  • FalkArt Fórum, Falk Miksa utca: 34 üzletből 14 zárva tart 
  • Fashion Street, Deák Ferenc utca: 15 üzletből 2 zárva tart
  • Királyutca-Designutca Klaszter, Király utca: 14 üzletből 4 zárva tart
  • KultUnio Klaszter, KultUnio negyed (VI. és VII. kerület): 52 üzletből 26 zárva tart
  • Broadway Egyesület, Liszt Ferenc tér: 9 üzletből 5 zárva tart 
  • Palota Piknik Egyesület, Mikszáth tér és Krúdy Gyula utca: 4 üzletből 2 zárva tart
  • Pozsonyi Piknik Egyesület, Pozsonyi út és környéke: 9 üzletből 3 zárva tart
  • Ráday Soho Egyesület, Ráday utca: 30 üzletből 16 zárva tart
  • Haris Bazár Klaszter, Haris köz: az összes üzlet zárva tart 
  • Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (7 Vásárcsarnok): egyelőre nyitva, de a kis termelők többsége nem jár fel
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem