11 °C Budapest

A végrehajtásokat ugyan felfüggesztették, de van amit azért érdemes fizetni még most is

2020. március 26. 17:45

Ezen a héten jelent meg a Magyar Közlönyben a legfrissebb gazdaságvédelmi célú kormányrendelet a végrehajtások felfüggesztéséről. Az intézkedés csak a folyamatban lévő végrehajtásokat szünetelteti, a tartozás pedig megmarad - hívjá fel a figyelmet a szekemberek.

A rendelet a bírósági végrehajtásokat és az adóvégrehajtásokat is leállítja. A már folyamatban lévő végrehajtások szünetelnek a vészhelyzet megszűnését követő 15. napig. Ezzel együtt természetesen az elévülés is szünetel, azaz a tartozástól tehát senki nem szabadul, csak haladékot kap - hívja fel a figyelmet a a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda.

Mi lesz az inkasszóval?

A végrehajtás szünetelése önmagában nem szokatlan jelenség, így az adóvégrehajtásról szóló törvény pontosan szabályozza, mi a teendő ilyen esetekben. Konkrétan a NAV semmit nem hajthat végre. Ilyen esetben a NAV haladéktalanul intézkedik, hogy töröljék a cégek számláira már kivetett inkasszót. Ugyanakkor most egyszerre kéne az ország összes inkasszóját töröltetni a bankokkal, és erre valószínűleg most nincs kapacitása a NAV-nak, de lehet, hogy a bankoknak sem. Ettől még az ilyen helyzetbe került cég nem veszti el a pénzét: ha a szünetelés kezdetét követően - ami hivatalosan kedd reggel 0:00 óra volt - a bank teljesíti az inkasszót, akkor azt a NAV 8 napon belül vissza kell utalja.

Mi a helyzet a most keletkező adótartozással?

A rendelet csak a folyamatban lévő végrehajtásokat szünetelteti. Mi történik azzal a feltehetően nem kevés céggel, akiknek most keletkezik adótartozásuk? A rendelet szó szerinti szövege őket nem mentesíti a végrehajtás alól, elvileg a NAV ugyanúgy inkasszálhatja a számláikat. Természetesen lehetséges, hogy a NAV méltányosan jár el, és nem indít most tömegével végrehajtási eljárásokat.

A végrehajtás szünetelése nem a tartozást törli, csak nem lehet behajtani azt. Ez azt is jelenti, hogy a köztartozás megmarad 

- mondta el dr. Bodrogi-Szabó Tímea, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda szakértője. - Akinek fontos a köztartozásmentesség, illetve a megbízható adózói státusz - például mert közbeszerzésen indulna -, annak javasolt továbbra is fizetni az adót.  Természetesen lehet, hogy a kormányzat idővel kezelni fogja a most keletkező adótartozások helyzetét is. Azoknak a cégeknek, amelyek megtehetik, javasolt továbbra is fizetni a közterheket, hiszen az állami bevételek most amúgy is megcsappannak, a gazdaságnak pedig hatalmas állami támogatásra lesz szüksége az újrainduláshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem