7 °C Budapest

A koronavírus miatt a munkaadók felfüggesztenék a munkáltatói kártérítési felelősséget

2020. március 25. 12:05

Ötpontos javaslatcsomaggal rukkolt elő Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége. Felhívják a figyelmet, hogy a szövetség gyűjti és összegzi közel ötven ágazati tagszövetségének javaslatait és folyamatosan eljuttatja kormányzathoz,a kormányzat által létrehozott akciócsoportokhoz.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint a jelenlegi, súlyos válsághelyzet megköveteli az egész társadalom széleskörű és fegyelmezett összefogását. Mint azt javaslatcsomagjukban írják, átláthatóan meg kell különböztetni az állampolgárok (akár mint munkavállalók), a vállalkozások, mint jogi személyek és a munkahelyek, mint a jövőbeni piaci igények kielégítésére alkalmas potenciálok megsegítésének módozatait és az ezt szolgáló forrásokat.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 5 pontos javaslatcsomagja:

"1. Egyetértünk a kormányzat a napokban a leginkább válságsújtottaágazati szereplők támogatására meghozott rugalmasés gyors döntéseivel. Ugyanakkor további gyors intézkedéseket várunk, melyek közül néhány már adja magát, mivel számos más ágazat, melyszintén teljesen ellehetetlenült,kimaradta törvény felsorolásábólés ez a sor sajnos napról-napra bővülhet.

2. A kialakult helyzetben egyik legfontosabb teendőnek tekintjük a foglalkoztatás lehetséges mértékű fenntartását, a munkahelyek minél nagyobb számban való megtartását, azaz a vállalkozások életbenmaradásának segítését.Ehhez elengedhetetlenbizonyos további munkaügyi szabályok időleges módosítása,segítveezzel akárok enyhítése és a jövőbeni újrakezdéshez szükséges kapacitások megőrzése érdekében szükséges,rugalmas munkaadói intézkedések megtételét, helyi egyeztetések nélkül is, átmeneti jelleggellehetővé kell tenni:

  • a munkaköri leírástól való eltérést;
  • az otthoni munkavégzés esetén a munkáltatói kártérítési felelősség felfüggesztését;
  • a csoportos létszámcsökkentésiszabályok felfüggesztését;
  • a szabadságkiadás 15 napos közlési határidejének felfüggesztését;
  • a következő évekre vonatkozó fizetett szabadságok egy részének kiadásátés ezek elszámolásának szabályozását;
  • a túlmunka, apihenőidő, az ügyelet, a készenlét és a munkaidőbeosztásszabályainak enyhítését.

A vállalkozásokés a munkavállalókterheinek csökkentése érdekében általános járulék-elengedésszükséges azon munkavállalók esetében, akik a munkavégzési kötelezettség alól mentesülnek, de munkaviszonyban maradnak és bért kapnak.

3. Javasoljuk, hogy az állam és az önkormányzatok, mint megrendelők legyenek nyitottak az esetenként szükségessé váló szerződés-módosításra, elsősorban a teljesítési határidők esetében.Ugyanezen megrendelői kör szenteljen nagyobb figyelmet a vállalkozások felé fennálló tartozásaikés a támogatásokkifizetésénekidőbeli pénzügyi teljesítésére. Az állam és az önkormányzati szervek átmenetileg (a szerződés vonatkozó részétől függetlenül) vállalják, hogy a kifizetéseket pl. 5 munkanapon belül teljesítik,hozzájárulva ezzel a vállalkozások likviditási helyzetének javításához.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4. Kiemelt figyelmet kell szentelni a gazdasági folyamatokban meglévő szolgáltatásokműködésének fenntartására,elkerülendő a "dominó effektusok" kialakulását(pl. bankrendszer; hitelbiztosítás;fuvarozás.) A gazdaság szinte valamennyi ágazatában kulcsfontossággal bírnaka logisztikai láncok. Kiemeltenfontosa szállítmányozás helyzetének stabilizálása, ezen belül is:

  • az uniós országokkal koordinált intézkedések a határátkelés gyorsítására;
  • országon belüli korlátozások felfüggesztése;
  • településeken belüli korlátozások, behajtási tilalmak felfüggesztése.

5. Átmeneti szabályokkal elejét kell venni bármely gazdasági szereplő (cégmérettől, iparágtól, nemzetiségtől, tulajdonosi szerkezettől függetlenül) a helyzetből fakadó visszaélésénekmind a vevőkfelé (pl. árazás;indokolatlan, érdekalapú nem teljesítés), mind a beszállítók felé(pl. átvétel indokolatlan megtagadása;vis maior helyzetek el nem ismerése)és ha mégis ilyen történne, szigorúan szankcionálni kell.Ugyanígy kell tenni a munkaadó-munkavállaló viszonyban történő etikátlan és/vagy jogszerűtlen lépések esetén.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem