13 °C Budapest

Sorra zárnak be a szomszédos országok: nálunk hol lesz a korlátozások vége?

2020. március 17. 10:00

A globális koronavírus-járvány elleni védekezésben egyre sűrűbben születnek újabb korlátozások hazánkban. Az osztrák, európai és szomszédos országokat követve vegyük végig, milyen szigorításokra lehet számítani az elkövetkező hetekben Magyarországon.

A koronavírus elleni védekezésről Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy az osztrák intézkedéseket igyekeznek a leggyorsabban átültetni a magyar gyakorlatba. Közben Karácsony Gergely főpolgármester is Ausztriát, és Szlovákiát, valamint Csehországot hozta fel példaként, mert szerinte ők sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már. Hogy milyen konkrét lépéseket hoztak körülöttünk az európai országok, azt a 444 gyűjtötte össze.

Mit léptek meg eddig az osztrákok?

Amiben ők most szigorúbbak, hogy megtiltották az öt főnél nagyobb csoportosulásokat (nálunk mindenféle rendezvényt), és erős ajánlásokat tettek arra, hogy csak a legszükségesebb esetben mozdulj ki otthonról. Ausztriában azok az üzletek, amelyek nem az alapvető szükségletek ellátását szolgálják, hétfőtől zárva tartanak. Nálunk háromig nyitva lehetnek.

Amiben szigorúbbak vagyunk: külföldeik hétfőn éjféltől nem léphetnek be Magyarországra. Ausztriában ilyen általános tiltás egyelőre nincs, de a súlyosan fertőzött országokból (Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Svájc, és most már Nagy-Britannia, Hollandia, Oroszország és Ukrajna) érkezőknek vállalniuk kell a karantént vagy érvényes orvosi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy nem kapták el a vírust.

Máshol mi a helyzet?

Németországban nincsenek még drasztikus intézkedések. Angela Merkel kancellár szerint a lakosság ellátását biztosítani kell, ezért az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, kertáruházak nyitva maradhatnak és egy sor szolgáltatást továbbra is igénybe lehet venni, de a játékterektől kezdve a templomokig egy sor intézmény működését fel kell függeszteni, amely hozzájárulhat a koronavírus terjedéséhez és nem szükséges a mindennapi élethez.

Olaszországban és Spanyolországban lényegében kijárási tilalom van. Franciaország is lépett efelé. Emmanuel Macron hétfőn este jelentette be, hogy kedden déltől szigorúan korlátozzák a franciák mozgását legalább két hétre.

Kültéri gyülekezések, családi és baráti találkozók nem engedélyezettek. Barátokkal találkozni a parkban vagy az utcán többet nem lehet

- hangsúlyozta a francia elnök. Kizárólag élelmiszert vásárolni, orvoshoz vagy gyógyszertárba lehet elmenni otthonról, illetve akik nem tudnak otthonról dolgozni, elmehetnek a munkahelyükre, s a kültéri sportolás is engedélyezett.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár korlátozza. A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. Az is utcára mehet, aki közeli hozzátartozójáról gondoskodik. Szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek. Lezárták a határokat is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Itt is próbálkoznak egy-egy rész teljes elszigetelésével, az Olmützi régió 21 települését kerítették el, innen se ki, se be. Új intézkedés, hogy akik kiléphetnek az utcára, azok csak arcmaszk viselésével használhatják a tömegközlekedési eszközöket Prágában, amit viszont ott sem lehet kapni.

Szlovákiában is lezárták a határokat. Itt kijárási tilalom nincs, de hétfőtől legalább 14 napra csaknem minden kiskeresekedelmi egységet és szolgáltatót bezártak az országban. Ez alól itt is kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést.

Szlovéniában szombaton döntött úgy az új kormány válságkezelő kabinetje, hogy hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, valamint bezárják az éttermeket és a bárokat.

Szerbiában vasárnap hirdettek szükségállapotot, az oktatási intézményeket bezárták, csak szerb állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba, mindenki házi karanténba kerül 14 napra, de a járvány európai gócpontjaiból - Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Ausztriából - érkezőket 28 napos karantén várja. Korlátozták a vendéglátóipari helyeknél nyitvatartási idejét, de a teljes bezárástól még messze vannak.

Montenegró úgy zárta le a határait, hogy eddig még egy fertőzöttet sem regisztráltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem