29 °C Budapest
Sorra zárnak be a szomszédos országok: nálunk hol lesz a korlátozások vége?

Sorra zárnak be a szomszédos országok: nálunk hol lesz a korlátozások vége?

2020. március 17. 10:00

A globális koronavírus-járvány elleni védekezésben egyre sűrűbben születnek újabb korlátozások hazánkban. Az osztrák, európai és szomszédos országokat követve vegyük végig, milyen szigorításokra lehet számítani az elkövetkező hetekben Magyarországon.

A koronavírus elleni védekezésről Orbán Viktor hétfőn a parlamentben azt mondta, hogy az osztrák intézkedéseket igyekeznek a leggyorsabban átültetni a magyar gyakorlatba. Közben Karácsony Gergely főpolgármester is Ausztriát, és Szlovákiát, valamint Csehországot hozta fel példaként, mert szerinte ők sokkal bátrabb lépéseket is megléptek már. Hogy milyen konkrét lépéseket hoztak körülöttünk az európai országok, azt a 444 gyűjtötte össze.

Mit léptek meg eddig az osztrákok?

Amiben ők most szigorúbbak, hogy megtiltották az öt főnél nagyobb csoportosulásokat (nálunk mindenféle rendezvényt), és erős ajánlásokat tettek arra, hogy csak a legszükségesebb esetben mozdulj ki otthonról. Ausztriában azok az üzletek, amelyek nem az alapvető szükségletek ellátását szolgálják, hétfőtől zárva tartanak. Nálunk háromig nyitva lehetnek.

Amiben szigorúbbak vagyunk: külföldeik hétfőn éjféltől nem léphetnek be Magyarországra. Ausztriában ilyen általános tiltás egyelőre nincs, de a súlyosan fertőzött országokból (Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Svájc, és most már Nagy-Britannia, Hollandia, Oroszország és Ukrajna) érkezőknek vállalniuk kell a karantént vagy érvényes orvosi igazolást kell bemutatniuk arról, hogy nem kapták el a vírust.

Máshol mi a helyzet?

Németországban nincsenek még drasztikus intézkedések. Angela Merkel kancellár szerint a lakosság ellátását biztosítani kell, ezért az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, kertáruházak nyitva maradhatnak és egy sor szolgáltatást továbbra is igénybe lehet venni, de a játékterektől kezdve a templomokig egy sor intézmény működését fel kell függeszteni, amely hozzájárulhat a koronavírus terjedéséhez és nem szükséges a mindennapi élethez.

Olaszországban és Spanyolországban lényegében kijárási tilalom van. Franciaország is lépett efelé. Emmanuel Macron hétfőn este jelentette be, hogy kedden déltől szigorúan korlátozzák a franciák mozgását legalább két hétre.

Kültéri gyülekezések, családi és baráti találkozók nem engedélyezettek. Barátokkal találkozni a parkban vagy az utcán többet nem lehet

- hangsúlyozta a francia elnök. Kizárólag élelmiszert vásárolni, orvoshoz vagy gyógyszertárba lehet elmenni otthonról, illetve akik nem tudnak otthonról dolgozni, elmehetnek a munkahelyükre, s a kültéri sportolás is engedélyezett.

A cseh lakosság mozgását hétfő óta a kormány által elrendelt országos vesztegzár korlátozza. A rendelet szerint az emberek nem hagyhatják el lakásukat, és nem tartózkodhatnak közterületen, ami alól kivételt képez egyebek mellett, ha munkába vagy orvoshoz mennek, valamint élelmiszereket, gyógyszereket, tisztálkodószereket vásárolnak be. Az is utcára mehet, aki közeli hozzátartozójáról gondoskodik. Szombattól zárva vannak a vendéglők, az üzletek, kivételt az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák képeznek. Lezárták a határokat is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itt is próbálkoznak egy-egy rész teljes elszigetelésével, az Olmützi régió 21 települését kerítették el, innen se ki, se be. Új intézkedés, hogy akik kiléphetnek az utcára, azok csak arcmaszk viselésével használhatják a tömegközlekedési eszközöket Prágában, amit viszont ott sem lehet kapni.

Szlovákiában is lezárták a határokat. Itt kijárási tilalom nincs, de hétfőtől legalább 14 napra csaknem minden kiskeresekedelmi egységet és szolgáltatót bezártak az országban. Ez alól itt is kivételt jelentenek az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, drogériák, posták, bankok, benzinkutak, újságárusok és az állateledelt árusító üzletek kapnak felmentést.

Szlovéniában szombaton döntött úgy az új kormány válságkezelő kabinetje, hogy hétfőtől leállítják a tömegközlekedést, valamint bezárják az éttermeket és a bárokat.

Szerbiában vasárnap hirdettek szükségállapotot, az oktatási intézményeket bezárták, csak szerb állampolgárok és tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be az országba, mindenki házi karanténba kerül 14 napra, de a járvány európai gócpontjaiból - Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Ausztriából - érkezőket 28 napos karantén várja. Korlátozták a vendéglátóipari helyeknél nyitvatartási idejét, de a teljes bezárástól még messze vannak.

Montenegró úgy zárta le a határait, hogy eddig még egy fertőzöttet sem regisztráltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?