15 °C Budapest

Nem vernek át több beteget ezek a doktorok: most nagyon megüthetik a bokájukat

2019. december 13. 09:28

A valós gyógyítók mellett rengetegen használják ki a betegek hiszékenységét, kiszolgáltatott helyzetét, és nagy összeget képesek kicsalni az áldozatoktól. A kuruzslást eddig is büntette a bíróság, azonban egy új módosítás a törvényben lehetővé teszi, hogy még drasztikusabban lépjenek fel az áldoktorok ellen. 

Minden évben tudomást szerez a nyomozó hatóság kuruzslással kapcsolatos esetekről, és ezek jelentős része vádemeléssel is végződik - írja a Magyar Nemzet. Eddig két eset tartozott ide: ha valaki diploma nélkül vagy hivatásától eltiltása idején végez gyógyító tevékenységet. Néhány éve egy olyan férfit ítéltek el, aki éveken át dolgozott kórházi belgyógyászként és helyettes háziorvosként is az egyik vidéki városban hamis orvosi diplomával. Geréb Ágnesnek ugyan volt orvosi diplomája, ő azonban annak ellenére foglalkozott rendszeresen kismamákkal és vezetett le szüléseket, hogy a bíróság korábban három évre eltiltotta foglalkozása gyakorlásától. Ezzel ő is elkövette a kuruzslás bűntettét.

Akár diplomával, de eltiltva, akár anélkül lépnek fel a kuruzslók, a közös bennük az, hogy az emberek jóindulatát, hiszékenységét, gyógyulásba vetett hitét használják ki, komoly pénzeket is kicsalva áldozataikból. Csakhogy az ilyen jellegű csalásokra specializálódottak köre jóval szélesebb annál, mint akiket eddig el lehetett ítélni ezért, az általuk okozott kárt pedig megbecsülni sem lehet. Nem véletlen, hogy orvosi, jogi, sőt akadémiai körökből is egyre többen szorgalmaztak az elmúlt években jogszabály-módosításokat a kuruzslókkal szembeni hatékonyabb és erőteljesebb fellépés érdekében.

Az Országgyűlés most erre a jogos társadalmi igényre válaszul a büntető törvénykönyvben (Btk.) kiterjesztette a kuruzslás vétségét.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben az ellenszolgáltatásért vagy rendszeresen végzett jogosulatlan orvosi tevékenység mellett a jogosulatlanul végzett pszichoterápia és a nem konvencionális gyógyító és természetgyógyászati eljárások folytatása is egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. (Akik nem végeztek orvosegyetemet sem, de orvosnak adják ki magukat, akár három évre is hűvösre kerülhetnek.)

A Btk.-ba ütközőnek minősül és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető immár az, aki a főiskolai vagy egyetemi diplomához - szó szerint - a megtévesztésig hasonló dokumentumot állít ki, illetve jogosulatlanul adományoz tudományos fokozatokat, címeket, rövidítéseket. Ez a rendelkezés főként az "aposztróf" vagy "parabolikus" doktorok elleni fellépés érdekében született, akik a dr. rövidítést viselik a nevük előtt, amit a Parabolikus/Szimbolikus Doktorok Társaságától kaptak - több százezer forint ellenében és mindenféle orvosi képzettség nélkül. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A parlament a szabálysértési törvény jogosulatlan címhasználatra vonatkozó rendelkezéseit, valamint a felsőoktatási törvényt is módosította, utóbbiban rögzítve, hogy a tudományos fokozatokat, címeket és azok rövidítéseit csak az arra jogosultak adományozhatják és használhatják.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem