14 °C Budapest

Súlyos népbetegség pusztítja a magyarokat: ezekben a megyékben igazán nagy baj

2019. november 18. 14:10

A 21. század egyik legnagyobb egészségügyi kihívása a 2-es típusú cukorbetegség. A magyar lakosságnak mintegy 15 százalékát érinti, és a szív- és érrendszeri megbetegedések gyakoriságát akár 6-szorosára is emelheti. Az Európai Unión belül a halálesetek 2 százalékát okozta a cukorbetegség, mely hazánkban is jelentős probléma. Régiós szinten a Dél-Dunántúlon a legsúlyosabb a helyzet.



Bár egyértelműen bizonyított, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód nagyban hozzájárul a betegség kialakulásához, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége által a hazai diabéteszes betegek körében végzett országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy az orvos által javasolt szénhidrát diétát csak mindössze a betegek fele tartja. Rendszeres testmozgást minden negyedik diabéteszes végez, korábbi életmódján a diagnosztizált betegek 7 százaléka egyáltalán nem változtatott - hangzott el a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége és a Magyar Diabetes Társaság által szervezett "Egészségügyi szereplők stratégiaváltása a cukorbetegek gondozásában: holisztikus kezelési szemlélettel az életkilátások javításáért" című kerekasztal-beszélgetésen.

2016-os adatok alapján 114 400 uniós lakos halt meg a cukorbetegség következtében. Így 100 ezer lakosra átlagosan 22 diabétesz okozta halál jut, de egyes régiókban ennél is magasabb, 45 körüli ez a szám. Magyarországon nagyjából 100 ezer lakosra 30 cukorbetegség okozta halál jut, ezzel benne vagyunk a vezető top10-ben.

Cipruson extrém magas ez a szám, majdnem 64 diabétesz okozta haláleset, még Törökországban 49, Máltán 45, Szerbiában 43. Viszont amíg a 2013-as adatokhoz képest Cipruson, Törökországban és Szerbiában csökkent a cukorbetegség okozta halálozások száma, addig Máltán ez az érték 18,48-ról nőtt 45,38-ra!

Csehországban, Horvátországban, Ausztriában és Portugáliában is 40 körül van ezeknek az esetekben a száma, de a 30 feletti eredményével Magyarország is becsúszott a top10-be, nem sokkal megelőzve Olaszországot.

Az EU-s átlag feletti értéket hoztak a dánok, németek, lettek, lengyelek és bolgárok is. Legkevesebb a cukorbetegség okozta halálesetek száma viszont a Lichtensteinben, a finneknél, a litvánoknál, az Egyesült Királyságban, és Izlandon. 

Magyarország

Magyarországra vonatkozóan régiós adatok is rendelkezésre állnak: A Dél-Dunántúli régió értéke kiugróan magas, majdnem 52 haláleset, az utána következő Közép-Dunántúlon is "csak" 38,8 halálesetet okoz a cukorbetegség. Legjobb helyzetben Közép-Magyarország van ebből a szempontból, 2015-ös adatok alapján csak átlagosan 24 ilyen haláleset jut 100 ezer lakosra. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Bár ha a szomszédos országokat nézzük, Magyarország eredménye nem tűnik olyan rossznak, hiszen Szerbia, Horvátország és Ausztria megelőz minket, viszont Szlovákiában csak 20, Szlovéniában nagyjából 16, Romániában csak 13,78 halálesetet okoz évente a cukorbetegség 100 ezer lakosra vetítve. (Ukrajnából nincsenek adatok.) Azonban amíg Szerbiában és Szlovákiában három év alatt csökkent az arány, addig nálunk stagnálni látszik. (Viszont Horvátországban például jelentősen nőtt.)


Mi kompenzálja a cukorbetegek kiadásait?

Havonta több tízezer forintos kiadást jelenthetnek a cukorbetegek számára a kiváltandó gyógyszerek, és a megfelelő élelmiszerek. A különféle "mentes" termékek érezhetően drágábbak, mint azok, amelyek nem speciális étrendhez készülnek. A cukormentes árucikkeket az is jelentősen drágítja, hogy a különféle cukorpótlók is költségesebbek, mint a kristálycukor.

Ahogy a glutén- és laktózmentes termékek esetében is megállapíthattuk: legkevesebb 15-20 százalékos árkülönbség mutatkozik az alapvető élelmiszereknél, és minél nehezebb előállítani bizonyos élelmiszer "mentes" változatát, annál drágább lesz a termék.

Ma már egyre többen tisztában vannak vele, de a NAV becslései szerint a munkavállalók 16,8 százaléka helyett még mindig csak 3,8 százalék veszi igénybe az adókedvezményt, amely - a súlyos megbetegedésekhez hasonlóan, mint pl. a daganatos betegségek - az emésztőrendszer betegségei, így a laktóz- és gluténérzékenység, illetve a cukorbetegség után is jár. A betegségekre járó adókedvezmény havi összege évről-évre nő, mindig az aktuális minimálbér 5 százaléka, idén 7450 forint, azaz évi 89 400 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm