16 °C Budapest
Úgy szedjük ezt a gyógyszert, mintha nem lenne holnap: lenne más megoldás?

Úgy szedjük ezt a gyógyszert, mintha nem lenne holnap: lenne más megoldás?

2019. október 10. 14:45

Október 10-e, a lelki egészség világnapja, melynek alkalmából sok szervezet felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A mentális betegségek terén aggasztóak a statisztikák az EU területén: egyre több antidepresszáns fogy, az öngyilkosságok aránya nem csökken, egyre többen szenvednek depressziótól, kiégéstől. A lelki egészség a pszichiátria hatásköre lenne, azonban sok helyen kevés a kapacitás: Magyarországon 87 kórházi ágy jut a pszichiátriákon 100 ezer főre.

A mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet ma a WHO is: éles a kontraszt az antidepresszánsok eladási mutatóiban az elmúlt 10 évre visszamenőleg, szembeállítva a világszervezet állásfoglalásával, miszerint a depresszió a munkaképtelenség vezető oka az egész világon. Magyarországon az említett időszakban az antidepresszánsok forgalma 26 ezer ápolási napnak megfelelő mennyiséggel emelkedett, amely 27%-os emelkedést és becsülhetően több mint 100 ezer új, antidepresszánst szedő beteget jelent. Szintén nem elhanyagolható adat, hogy csak az antidepresszánsok a tavalyi évben meghaladták a 8 milliárd forintnak megfelelő bevételt, a pszichiátriai szerek pedig összességében megközelítették a 40 milliárdot. Az előbb bemutatott tendencia a világ többi részén is egyértelműen megfigyelhető, ezzel szemben sehol sem látni olyan mutatókat, melyek a depressziós betegek számának csökkenését bizonygatnák.

Aligha tekinthetőek a pszichiátriai szerek hatékony kezelésnek.

Nem csak az antidepresszánst szedők, és depressziósok számának emelkedése aggasztó: minden évben közel 800 ezer ember veszti életét öngyilkosság következtében. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat, nem csak a fiataloknál. Ráadásul a statisztikák szerint minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 ember jut, akik öngyilkosságot kísérelt meg.

2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon. Hazánkban a friss statisztikák szerint 2010 óta több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó befejezett öngyilkosságok száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni. Az öngyilkosságok számának csökkenése a nyolcvanas évek második felében kezdett tendenciává válni, a folyamat azonban 2007-ben megtorpant.

Mit tesz az egészségügy? Egyre több kritika éri nem csak a hazai, hanem világviszonylatban is a pszichiátria módszereit, a túlgyógyszerezést. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány nemrég közleményben hívta fel a figyelmet a pszichiátriai osztályokon történő visszaélésekre. A magyar pszichiátria egyik "nagy öregje", a 2013-ban elhunyt Dr. Buda Béla így írt erről:

...az agy mélyreható megismerése ellenére nem találják a főbb betegségformák egyértelmű patológiáját [kórtanát]. ... Viszont tény, hogy a diagnózisok vitathatók, nem validak [érvényesek], és az idők folyamán szembetűnően és zavaróan idomultak a gyógyszeripari kínálatokhoz.

Hogyha megnézzük a statisztikákat arról, hogy a pszichiátriai osztályokon mennyi ágy jut 100 ezer lakosra, azt láthatjuk, hogy Magyarország nincs is olyan nagy gondban: nálunk 87 fekhely van, míg Olaszországban csak 9 jut. Ezzel szemben például Belgiumban már 135, hogy a skála másik végét is említsük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fekvőhelyek számát 2009 óta tartják nyilván, így azt is meg tudtuk nézni, hogyan változott a 100 ezer főre vetített szám az évek alatt hazánkban:

Az biztos, hogy a lakosság egyre fogy, és elöregszik a társadalom, a kórházak kapacitása pedig már most sem kielégítő. Egyelőre világszinten az a tendencia, hogy a mentális zavaroktól szenvedők száma egyre csak emelkedik.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?