34 °C Budapest
Úgy szedjük ezt a gyógyszert, mintha nem lenne holnap: lenne más megoldás?

Úgy szedjük ezt a gyógyszert, mintha nem lenne holnap: lenne más megoldás?

2019. október 10. 14:45

Október 10-e, a lelki egészség világnapja, melynek alkalmából sok szervezet felhívja a figyelmet a mentális egészség fontosságára. A mentális betegségek terén aggasztóak a statisztikák az EU területén: egyre több antidepresszáns fogy, az öngyilkosságok aránya nem csökken, egyre többen szenvednek depressziótól, kiégéstől. A lelki egészség a pszichiátria hatásköre lenne, azonban sok helyen kevés a kapacitás: Magyarországon 87 kórházi ágy jut a pszichiátriákon 100 ezer főre.

A mentális egészség fontosságára hívja fel a figyelmet ma a WHO is: éles a kontraszt az antidepresszánsok eladási mutatóiban az elmúlt 10 évre visszamenőleg, szembeállítva a világszervezet állásfoglalásával, miszerint a depresszió a munkaképtelenség vezető oka az egész világon. Magyarországon az említett időszakban az antidepresszánsok forgalma 26 ezer ápolási napnak megfelelő mennyiséggel emelkedett, amely 27%-os emelkedést és becsülhetően több mint 100 ezer új, antidepresszánst szedő beteget jelent. Szintén nem elhanyagolható adat, hogy csak az antidepresszánsok a tavalyi évben meghaladták a 8 milliárd forintnak megfelelő bevételt, a pszichiátriai szerek pedig összességében megközelítették a 40 milliárdot. Az előbb bemutatott tendencia a világ többi részén is egyértelműen megfigyelhető, ezzel szemben sehol sem látni olyan mutatókat, melyek a depressziós betegek számának csökkenését bizonygatnák.

Aligha tekinthetőek a pszichiátriai szerek hatékony kezelésnek.

Nem csak az antidepresszánst szedők, és depressziósok számának emelkedése aggasztó: minden évben közel 800 ezer ember veszti életét öngyilkosság következtében. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat, nem csak a fiataloknál. Ráadásul a statisztikák szerint minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 ember jut, akik öngyilkosságot kísérelt meg.

2018-ban 1656-an követtek el öngyilkosságot Magyarországon. Hazánkban a friss statisztikák szerint 2010 óta több mint 30 százalékkal esett vissza a 100 ezer lakosra jutó befejezett öngyilkosságok száma. Az Európai Unióban így a legnagyobb csökkenést Magyarországon látni. Az öngyilkosságok számának csökkenése a nyolcvanas évek második felében kezdett tendenciává válni, a folyamat azonban 2007-ben megtorpant.

Mit tesz az egészségügy? Egyre több kritika éri nem csak a hazai, hanem világviszonylatban is a pszichiátria módszereit, a túlgyógyszerezést. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány nemrég közleményben hívta fel a figyelmet a pszichiátriai osztályokon történő visszaélésekre. A magyar pszichiátria egyik "nagy öregje", a 2013-ban elhunyt Dr. Buda Béla így írt erről:

...az agy mélyreható megismerése ellenére nem találják a főbb betegségformák egyértelmű patológiáját [kórtanát]. ... Viszont tény, hogy a diagnózisok vitathatók, nem validak [érvényesek], és az idők folyamán szembetűnően és zavaróan idomultak a gyógyszeripari kínálatokhoz.

Hogyha megnézzük a statisztikákat arról, hogy a pszichiátriai osztályokon mennyi ágy jut 100 ezer lakosra, azt láthatjuk, hogy Magyarország nincs is olyan nagy gondban: nálunk 87 fekhely van, míg Olaszországban csak 9 jut. Ezzel szemben például Belgiumban már 135, hogy a skála másik végét is említsük.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fekvőhelyek számát 2009 óta tartják nyilván, így azt is meg tudtuk nézni, hogyan változott a 100 ezer főre vetített szám az évek alatt hazánkban:

Az biztos, hogy a lakosság egyre fogy, és elöregszik a társadalom, a kórházak kapacitása pedig már most sem kielégítő. Egyelőre világszinten az a tendencia, hogy a mentális zavaroktól szenvedők száma egyre csak emelkedik.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?