10 °C Budapest

Több száz magyar településen nem jutnak ellátáshoz a magyarok: egyre romlik a helyzet

2019. október 9. 10:02

A magyar egészségügy régóta jelentős szakemberhiánnyal küzd, ez pedig nem csak a kórházakat, hanem a háziorvosi és fogorvosi körzeteket is érinti. Míg 2010-ben még csak 176 betöltetlen praxis volt Magyarországon, addig tavaly már 402. A praxisok betöltése is egyre nagyobb problémát jelent, hiszen miközben 2010-ben a betöltetlen helyeknek alig több mint fele, 53 százalék volt tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen, tavaly ez az arány már 71 százalékot tett ki.

A helyzet idén sem javult, hisz az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapja szerint: jelenleg 399 betöltetlen praxis van Magyarországon - írja az mfor.hu. Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyékben a legkritikusabb a helyzet, előbbiben 52, utóbbiban pedig 32 praxis betöltetlen. Kiemelkedik még Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye 29, illetve 28 betöltetlen praxisával.

A zárszámadási fejezeti melléklet szerint 2018-ban a háziorvosok 90 százaléka 72 év alatti volt, miközben a területen dolgozóknak csupán a 10 százaléka 42 évnél fiatalabb. A kimutatás szerint a legtöbb háziorvos 64 éves volt tavaly, 2017-ben ez az életkor még 63 volt, 2015-ben pedig 61 év, a folyamat szintén az elöregedésről árulkodik. 

A költségvetés zárszámadása alapján nominálisan és még GDP-arányosan is valamivel több pénz megy a háziorvosi és gyermekorvosi szolgáltatásokra. Míg 2011-ben 90,3 milliárd forint ment a területre, tavaly már több mint 150 milliárd forint, idén egyébként 153, jövőre pedig 173 milliárdos forrás van betervezve.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm