Aggasztó a helyzet 373 településen: több tízezer magyar egészsége a tét

2019. július 11. 05:55

A magyar egészségügy régóta jelentős szakemberhiánnyal küzd, ez pedig nem csak a kórházakat, hanem a háziorvosi és fogorvosi körzeteket is érinti. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adatait szerint legalább több mint fél éve betöltetlen 373 háziorvosi és 243 fogorvosi praxis, és van olyan hely, ahol csaknem 20 éve nincs körzeti orvos. 

Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) nyilvántartása szerint tartósan betöltetlen háziorvosi (vagy fogorvosi) körzetnek akkor minősül egy praxis, ha hat hónapon át folyamatosan nem tudják azt betölteni. Lehetséges, hogy lát el feladatokat ott háziorvos, vagy fogorvos, de hivatalosan csak helyettesít, és valójában a körzet betöltetlen.

A több mint hat hónapja megüresedett praxisok száma évről évre drasztikusan nő: míg tavaly júliusban 331 körzet volt tartósan betöltetlen, idén márciusban már 354, a júniusi adatok szerint pedig jelenleg 373 az ilyen praxisok száma. A legrosszabb helyzetben Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megye van, ugyanis itt több mint 25 praxis betöltetlen. Egyedül Csongrád, Komárom-Esztergom és Zala megye területén van kevesebb, mint 10 tartósan megüresedett körzet. 

A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok terén Budapest van messze a legrosszabb helyzetben: 37 ilyen körzet található a fővárosban. Míg a legtöbb városrészben csak 1-2 üres körzet van, addig az ÁEEK nyilvántartása szerint a VIII. kerületben 22 található. Budapesten kívül Bács-Kiskunban és Nógrádban is 20 felett van a tartósan megüresedett praxisok száma, míg Baranya és Hajdú-Bihar megyében csak 1-1 üres körzet van.

A praxisok szolgálati típus szerint lehetnek felnőtt, gyerek, vagy vegyes ellátást igénylő körzetek. A tartósan betöltetlen háziorvosi körzetek közül 83-ban keresnek csak gyerekek, 88-ban csak felnőttek, és 202-ben gyerekeket és felnőtteket egyaránt ellátó szakembert. A lista szerint 18 településen már csaknem 15 éve, 2004. ősz óta nem találnak háziorvost, és ezek közül is 8 település Borsod megében található: Taktakenéz, Felsőgagy, Györgytarló, Hernádvécse, Putnok, Abaújkér, Cserépváralja és Felsőtelkes körzetben. De 43 olyan körzet van az országban, ahol pedig több mint 10 éve nincs, aki betöltené a praxist.

Az 5 éve betöltetlen körzetek száma 127.

A fogorvosi körzeteket tekintve Magyarországon 22 csak gyermekeket, 20 csak felnőtteket ellátó és 201 vegyes ellátású praxis tartósan betöltetlen. Nógrádban Bátonyterenyén csaknem 20 éve, 1999. óta betöltetlen a fogorvosi praxis, de 13 körzetben is már 15 éve nincs fogorvos. Ezek közül három Borsod megyében található - Tiszakeszi, Ároktó és Hejőkeresztúr -, négy pedig Zalában - Bázakerettyén, Türjén, Söjtörön és Nován. Már 10 éve nem találtak 43 helyen szakember, és 119 körzetben pedig 5 éve nincs fogorvos. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alábbi térképen jelöltük a 373 tartósan betöltetlen háziorvosi praxist, és a 243 több mint fél éve megüresedett fogorvosi körzetet az ÁEEK listája alapján. A helyet jelölő ikonra kattintva az is látható, mióta nincsen orvos az adott körzetben:

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm