2 °C Budapest
Több embert öl meg, mint az autóbalesetek: tele vannak vele a hazai gyógyszertárak

Több embert öl meg, mint az autóbalesetek: tele vannak vele a hazai gyógyszertárak

2019. január 17. 17:29

Az opioidok okozta halálesetek vezető halálokok között vannak az Egyesült Államokban. Sokkal többen halnak meg például így, mint autobalesetben, erre pedig a történelem során még nem volt példa. Ez az összetevő több, itthon kapható gyógyszerben is megtalálható.

Az opioid túladagolások száma olyan gyorsan nőtt az utóbbi időben, hogy már a vezető halálokok között van. Egy 2017-es adatsor szerint, amelyet az amerikai National Safety Council készített, egy átlagos amerikai hamarabb hal meg opioid túladagolásban, mint autóbalesetben. Mindez leginkább azért aggasztó, mert a szervezet szerint a történelem során először fordul elő, hogy az opioidok gyakrabban okoznak halált, mint a balesetek - írja a Popular Science.

a A Wikipédia szócikke szerint opioidnaknevezik mindazokat a természetes, félszintetikus és szintetikus vegyületeket, amelyek a morfinhoz hasonlóan a szervezet opioid receptorain hatnak. Hazánkban szigorúan receptköteles gyógyszerek, kivéve egyes származékokat, melyeknek nincsen központi idegrendszeri hatásuk, viszont hasmenésben (Imodium) és köhögéscsillapításban (Robitussin) kitűnően használhatók.

Ehhez nem csak az opioidok túladagolása okozta halálesetek növekedése járult hozzá: az autóbalesetek száma egyre csökkent az elmúlt évtizedekben. Mindenesetre érdekes adat, hogy egy apró kis pirula sokkal veszélyesebb, mint egy két tonnás fémdobozban száguldani az autópályán.

Az emberek általában nagyon rosszul mérik fel a kockázataikat. Hajlamosak vagyunk olyan veszélyekre fókuszálni, amelyek ugyan ijesztőbbek, de egyébként nagyon ritkák, és azokat veszélyesebbnnek ítélni. Sokkal természetesebb félni attól, hogy tűzhalálban vagy repülőbalesetben halunk meg, de legtöbb esetben sokkal kevésbé drámai dolgok ölnek meg minket

- mondta Ken Kolosh, akutatást vezető NSC munkatársa.

Az opioid több hazai gyógyszerben is előfordul

Mielőtt hátradőlnél, mondván téged nem érint a dolog, fontos tudatosítani: az opioid egyes fajtái megtalálhatóak bizonyos nyugtatókban és erős fájdalomcsillapítókban is. Hazánkban ezek szigorúan vénykötelesek, ennek ellenére nem árt az óvatosság - még csak véletlenül sem szabad túl sokat bevenni ezekből a szerekből. Alább - a teljesség igénye nélkül - felsorolunk néhány készítményt, amelyek tartalmaznak egyes opioidokat:

 • Contramal (Grünenthal)
 • Tramadol AL (Aluid)
 • Tramadolor (Hexal)
 • Tramalgic (Nycomed)
 • Adamol (Meda Pharma)
 • Ralgen (Zentiva)
 • Zaldiar
 • Doreta
 • Durogesic tapasz (Janssen-Cilag)
 • Fentanyl injekció (Richter)
 • Dolforin tapasz (Richter)
 • OxyContin

Azt mindenképp megjegyezzük, hogy ezek a gyógyszerek hosszú, rendkívül szigorú tesztelésen estek át, mielőtt forgalomba kerültek, az előírtnak megfelelő használatuk nem okozhat problémát. A fenti adatokat látva viszont nagyon fontos, hogy az ilyen készítményeket semmiképp ne használjuk az előírástól eltérően. Most pedig lássuk, az NSC kutatása alapján milyen gyakorisággal okoznak halált az egyes események:

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38