36 °C Budapest
Kiderült a nagy D-vitamin titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?

Kiderült a nagy D-vitamin titok: feleslegesen tömnek minket pirulákkal?

2018. október 8. 14:30

Nem erősítik a felnőttek csontjait a D-vitamin készítmények, és egy kutatás szerint nem is javítják a csontok ásványianyag-sűrűségét, és a csonttöréseket sem lehet velük megelőzni. Sőt a szakemberek azt tanácsolják, aki eddig ilyet szedett, az hagyja abba.

A tudósok megcáfolták az eddig általánosan elfogadott közhiedelmet a vitamin jótékony hatásáról. Állítják: ezek csupán csekély mértékben igazolhatók. Dr. Mark J. Bolland, az Aucklandi Egyetem docense arra is emlékeztetett, hogy már korábbi kutatásokban is kimutatták: nagyon kevés valóságtartalma van mindannak, amit az egyébként népszerű vitaminkészítményekről állítanak - idézi a CNN. A tanulmányban több mint 53 ezer esetet vizsgáltak ki, a legtöbb páciens egyébként 65 év feletti nő volt.

Ugyanakkor a D-vitamin más ritka betegségek, illetve egyes ráktípusok megelőzésében sokat segíthet a kutatók szerint, ám Bolland még így is azt javasolja azoknak az orvosoknak, akik a D-vitamint ajánlják a betegeknek a csontok megerősítésére, hogy vizsgálják felül az álláspontjukat a tanulmány eredményének megfelelően.

Nem mindenható orvosság

Egy másik szaktekintély, J. Chris Gallagher a kapcsolódó írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az internet és a közösségi média meggyőzte az embereket - pácienseket és orvosokat egyaránt -, hogy a D-vitamin valamiféle "univerzális gyógyszer", pedig ez korántsem így van.

Ez a gondolkodás emlékeztet arra a lelkesedésre, amely támogatta az A-vitamin, a C-vitamin és az E-vitamin évek óta elterjedt használatát, az összes ilyen vitaminvizsgálat később klinikailag negatívnak bizonyult

- jelentette ki Gallagher. Ismert, korábban több vitaminról is elterjedt, hogy például a rák ellen nagyon hatékonyak, ám ezt a kutatók sorra cáfolták.

A tanulmányt kritizálók a többi között abba kötöttek bele, hogy az emberiség nagyjából hat százaléka D-vitamin hiányban szenved, ezért nekik igenis fontos lenne az utánpótlás. "A jelentés tartalmazza az összes rendelkezésre álló D-vitamin-tesztet, de az ilyen kísérletek túl kevés résztvevőt tartalmaztak, vag nem elegendő D-vitamin-dózist alkalmaztak és elégtelen a kezelés időtartama is" - mutatott rá Dr. Robert Clarke, az oxfordi egyetem docense, aki szerint ezért a kísérletben nem volt lehetőség behatóan megvizsgálni a vitamin hatásait.

Többen amiatt is aggódtak, hogy esetleg a vitaminhiányosok is felfüggesztik a kiegészítők szedését a tanulmány hatására, ami további komplikációkhoz vezethet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fölöslegesen tömnek pirulákkal

Korábban többfajta vitaminról is kiderült, hogy nem feltétlenül érdemes tabletta formájában beszedni őket. A multivitaminokat például egyáltalán nem tanácsos bevenni, mivel az ilyen készítményekben általában olyan vitaminok is vannak, amelyeket nem tanácsos túladagolni. Az efféle tabletták helyett kiegyensúlyozott étrendet javasolnak az orvosok, azzal is be lehet vinni a szükséges vitaminokat.

Az antioxidánsokról (A-, C-, E-vitaminok) sokan tartották úgy, hogy megelőzhetik a rákot, de egy nagymintás kutatás szerint például azok a dohányzó férfiak, akik A-vitamint szedtek, nagyobb eséllyel kaptak tüdőrákot. A C-vitaminról kiderült, semmit, vagy csak nagyon keveset hat a megfázás ellen, aki viszont napi 2000 milligrammnál többet vesz be, annak nagy eséllyel számítania kell egy igen kellemetlen vesekőre - tabletták helyett inkább gyümölcsökből vigyük be a szükséges adagot.

A B3 vitamin nagy dózisa sem csökkenti a stroke, vagy a szívroham esélyét. Sőt, egy kutatásból kiderült, hogy akik marékszám szedték a B3-at, azoknál májproblémák, belső vérzés, vagy egyéb fertőzések is jelentkeztek - jóval nagyobb eséllyel, mint azoknál, akik nem szedték a B3-at.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?