20 °C Budapest

Pofátlanság: csak mellékesért vállalt betegeket a pénzéhes budapesti sebész

2018. július 16. 15:37

Elsőfokon két év börtönbüntetésre ítélték azt az orvost, aki pénzt fogadott el betegeitől. De olyan eset is volt, amikor visszautasította a neki felajánlott értékes ajándékot, mert helyette inkább egy meghatározott összeget szeretett volna kapni. Az ehhez hasonló esetek is bizonyítják, hogy Magyarországon a hálapénz az egészségügy szerves része, de hogy pontosan mennyi pénzt adunk az orvosoknak, az kideríthetetlen.


Összesen 9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette miatt szabott ki a bíróság két év börtönbüntetést egy budapesti ortopéd sebészre - számolt be az Index.hu.

Az orvost azzal gyanúsították, hogy 2009 és 2013 kötött az OEP által egyébként finanszírozott műtétekért jövedelemkiegészítésként pénzt fogadott el.

Ha kevesellte az összeget, még többet kért.

Bizonyos esetekben előre közölte a betegekkel, mennyibe fog kerülni a beavatkozás, alkudozott velük, részletfizetést ajánlott fel annak, aki nem tudta egyben kifizetni neki az összeget, amit az orvos kapni szeretett volna. Egyszer a neki felajánlott értékes ajándékot visszautasította, és utalt rá, hogy inkább kézpénzt szeretne kapni helyette.

Az ítélet szerint a börtönbüntetésen kívül 3-3 évre el lett tiltva orvosifoglalkozásától, valamint a közügyek gyakorlásától. Egy év után feltételesen szabadságra bocsátható. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett, így az nem jogerős.

Része a mindennapjainknak

A hálapénz a magyar egészségügy szerves része. Annak ellenére is így van, hogy a magyar orvosok 33 százaléka teljes mértékben elutasítja a paraszolvenciát, és nem is fogad el hálapénzt. Ez derült ki egy tavaly januárban, 907 magyar orvos bevonásával végzett reprezentatív felmérésből, amit a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete és a Szinapszis Kft. készített - számolt be korábban a Pénzcentrum.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A válaszokból az is kiderült, hogy habár 2013 és 2017 között jelentős mértékben nőtt az orvosok átlagos nettó alapbére, még így is komoly anyagi gondokkal küzdenek a magyar doktorok. Épp ezért a megkérdezettek kétharmada még mindig azt mondja, a fizetése nem elég. A kérdőívet kitöltő orvosok 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kénytelen elfogadni a borítékot.

Milliárdokat adunk az orvosoknak

Hogy pontosan mennyit is tesznek zsebre az orvosok, nem lehet tudni. A KSH 2015-ben megjelentetett, borravalóval és hálapénzzel kapcsolatos kiadványa szerint 2014-ben a lakosság által hálapénzre fordított összeg 8,3 milliárd forintot tett ki. Ez 1998-ban 3 milliárd forint volt, ami nominálértéken háromszoros, reálértéken 18 százalékos növekedés.

A legnagyobb összeget, 4,1 milliárd forintot a kórházi orvosok kapták, utána következnek a házi- és szakorvosok 2,5 milliárd, a fogorvosok 1,1 milliárd forinttal, végül az ápolók, orvosi asszisztensek, műtősök 508 millió forinttal. A házi- és szakorvosok több alkalommal kaptak hálapénzt, de kisebb összegben, mint a kórházi orvosok. A házi- és szakorvosok egy-egy alkalommal 3000 forintot kaptak átlagosan, míg a kórházban dolgozó orvosok 10 000 forint feletti összeget. A legkisebb összeg az ápolóknak, orvosi asszisztenseknek, műtősöknek jutott, alkalmanként átlagosan 2000 forint.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?