11 °C Budapest
Vérnyomáscsökkentő-botrány: 10-20-szor drágábbak lehetnek a cseregyógyszerek

Vérnyomáscsökkentő-botrány: 10-20-szor drágábbak lehetnek a cseregyógyszerek

2018. július 14. 17:45

Június 29-én, pénteken robbant a vérnyomáscsökkentő-botrány, mely során 27 gyógyszer forgalmazását függesztették fel. Azóta az üggyel kapcsolatban, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elmondta, hogy mintegy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, melyekben a hatóanyag szennyeződött, rákkeltő hatású. Ennek ellenére senkinek nem ajánlották, hogy azonnal abbahagyja a gyógyszerek szedését, azzal ugyanis jóval nagyobb bajba keverhetik magukat a betegek. Ezzel szemben azt javasolták, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert. Igen ám, de a legfrissebb információk szerint a cseregyógyszerek egy része akár 10-20-szor annyiba is kerülhet, mint a szennyezett termékek.

Ahogy arról június 29-én a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az OGYÉI 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztette fel, mivel azokban rákkeltő hatású szennyeződést találtak. Azóta azonban az iskiderült, hogy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, nekik ugyanakkor semmiképp sem ajánlották a bevont gyógyszerek szedésének azonnali szüneteltetését, azzal ugyanis óriási egészségügyi kockázatnak tennék ki magukat. Ehelyett az OGYÉI azt javasolta, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert.

Igen ám, de az OGYÉI által frissen közreadott, szennyeződésmentes - valsartanalapú medicinák - orvosságok nem élveznek tb-támogatást. Ezért a betegeknek a lecserélni kényszerült gyógyszerük árának tízszeresét vagy akár hússzorosát kellene fizetniük az újakért - írja a HVG. Ezek a készítmények lehetnek - az OGYÉI iránymutatása szerint - a Novartis originális, egykor szabadalommal védett Diovanja, a szlovén Krka gyógyszergyár valamennyi és a Teva némelyik valsartanos készítménye.

(A borítókép illusztráció.)
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?