21 °C Budapest
Vérnyomáscsökkentő-botrány: 10-20-szor drágábbak lehetnek a cseregyógyszerek

Vérnyomáscsökkentő-botrány: 10-20-szor drágábbak lehetnek a cseregyógyszerek

2018. július 14. 17:45

Június 29-én, pénteken robbant a vérnyomáscsökkentő-botrány, mely során 27 gyógyszer forgalmazását függesztették fel. Azóta az üggyel kapcsolatban, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI) elmondta, hogy mintegy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, melyekben a hatóanyag szennyeződött, rákkeltő hatású. Ennek ellenére senkinek nem ajánlották, hogy azonnal abbahagyja a gyógyszerek szedését, azzal ugyanis jóval nagyobb bajba keverhetik magukat a betegek. Ezzel szemben azt javasolták, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert. Igen ám, de a legfrissebb információk szerint a cseregyógyszerek egy része akár 10-20-szor annyiba is kerülhet, mint a szennyezett termékek.

Ahogy arról június 29-én a Pénzcentrumon is beszámoltunk, az OGYÉI 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztette fel, mivel azokban rákkeltő hatású szennyeződést találtak. Azóta azonban az iskiderült, hogy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, nekik ugyanakkor semmiképp sem ajánlották a bevont gyógyszerek szedésének azonnali szüneteltetését, azzal ugyanis óriási egészségügyi kockázatnak tennék ki magukat. Ehelyett az OGYÉI azt javasolta, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert.

Igen ám, de az OGYÉI által frissen közreadott, szennyeződésmentes - valsartanalapú medicinák - orvosságok nem élveznek tb-támogatást. Ezért a betegeknek a lecserélni kényszerült gyógyszerük árának tízszeresét vagy akár hússzorosát kellene fizetniük az újakért - írja a HVG. Ezek a készítmények lehetnek - az OGYÉI iránymutatása szerint - a Novartis originális, egykor szabadalommal védett Diovanja, a szlovén Krka gyógyszergyár valamennyi és a Teva némelyik valsartanos készítménye.

(A borítókép illusztráció.)
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?