2021. január 25. hétfő Pál

Rákkeltő 200 ezer magyar vérnyomáscsökkentője: mutatjuk, mit kell tenni


Pénteken robbant a hír, hogy 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztették fel. Ma az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezési-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sajtótájékoztatóján azt közölték, hogy 200 ezren szedhették a felfüggesztett gyógyszereket, melyekben a hatóanyag szennyeződött, rákkeltő hatású. Mindemellett senkinek nem ajánlják, hogy azonnal abbahagyja a gyógyszerek szedését, azzal jóval nagyobb bajba keverik magukat. Azt javasolják, hogy egy hónapon belül mindenki váltson gyógyszert.

Egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződése miatt függesztettek fel pénteken 27 vérnyomáscsökkentő gyógyszert Magyarországon - közölték az OGYÉI sajtótájékoztatóján, melyről a hvg.hu közvetített. 200 ezer magyar szedhet jelenleg szennyezett hatóanyagú gyógyszert, amely rákot okoz. Mindemellett, még 

így is kisebb a kockázata annak, ha egy ideig továbbra is szedik a készítményt, mintha vérnyomáscsökkentő nélkül maradnának.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Kardiológusok Társaságának korábbi elnöke szerint

(...) a szennyezés több éve jelen lehet a gyógyszerekben, a néhány hét további gyógyszeres kezelés a toxikus hatás kifejtésében alacsony rizikót hordoz, ezt el kell fogadni. Ha elhagyják a gyógyszert, a kiugró vérnyomás miatt a beteg szívinfarktust, sztrókot kaphat.

Fontos, hogy mindenki, aki a lenti listából szed valamely vérnyomáscsökkentőt, forduljon szakorvoshoz, aki dönt arról, hogy mely gyógyszerre cserélik le a jelenlegi készítményét. Azt javasolják, hogy a gyógyszerváltás egy hónapon belül történjen meg.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked