20 °C Budapest
Nem kérhet pénzt a háziorvos az otthoni kezelésért: mutatjuk, miért

Nem kérhet pénzt a háziorvos az otthoni kezelésért: mutatjuk, miért

2018. május 7. 09:00

Egyre több háziorvos kér díjat az otthoni ellátásért olyan esetekben, amikor álláspontjuk szerint kényelmi szolgáltatásról van szó, tehát a beteg csak kényelme miatt nem ment be a rendelőbe. Ez azonban illegális, egyszerűen nincs meg hozzá a jogi környezet - nyilatkozta a Népszavának egy háziorvosi érdekvédelmi vezető, valamint egy egészségügyi szakjogász is.

Büntetés járhat azért, ha egy háziorvos pénzt kér az otthoni ellátásért. Ez az olyan esettekre is vonatkozik, amelyek az orvos megítélése szerint indokolatlan kiszállásnak számítanak. A háziorvoslásról szóló törvény egyértelműen fogalmaz Semleczi Kamill szerint, aki az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke. Eszerint a házhoz hívásért nem kérhető pénz, ráadásul egy páciens meg sem tudja állapítani, hogy mennyire súlyos a betegsége, csupán annyit tud, hogy jól van vagy nincs jól.

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász is osztja a szakmai vezető véleményét. Az egészségbiztosításról szóló törvény alapján nincs lehetőség díjat kérni az indokolatlannak tűnő kiszállásokért.

A fenti vélemények ellenére a lap szerint egyre több háziorvos tünteti fel a rendelőben vagy a honlapján, hogy kényelmi díjat számít fel a háznál gyógyításért, amennyiben annak oka nem a beteg állapota, hanem kényelme. Közkézen forog egy orvosi kamarai díjtétel ajánlás is erre az esetre, azonban az a lap szerint nem tekinthető díjtétel-ajánlásnak.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?