11 °C Budapest
Durván sokba fájhat ez az újévi vállalás: jól gondold meg, akarod-e

Durván sokba fájhat ez az újévi vállalás: jól gondold meg, akarod-e

2018. január 13. 07:00

Egy biztos, rengetegen fogadják meg minden újévkor, hogy ezentúl rendszeresen fognak sportolni és úgy általában egészségesebben élnek majd. Szerencsére a kettő kéz a kézben jár, ugyanakkor ezekben a hideg, téli hónapokban nem olyan egyszerű megszervezni a mindennapi mozgást. Ezért legfőképp az alakformálást és önmagában a formába lendülést szem előtt tartva, a Pénzcentrum szakértők segítségével megnézte, mennyibe fog fájni és mire számíthat az, aki télen sportolni kezdene.

Az újévi fogadalmak közül abszolút éllovas az életmódváltás, a rendszeres sportolás és az anyagi helyzet rendbetétele. Legutóbbi vállalás betartása úgy látszik, jó úton halad Magyarországon, ugyanis a legfrissebb kutatások szerint egyre több pénzt takarítanak meg itthon az emberek. A számokból az látszik, hogy a magyarok több mint fele havonta megtakarít egy bizonyos összeget. A legtöbben váratlan kiadásokra tesznek félre, de a lakásvásárlás vágya is élen jár az okok között.

{{EMBED:infogram_fe3600e2-5b8d-482f-9246-57292fc7b5ee}}

Bajos helyzetben vannak viszont azok, akik az egészségesebb életre és a több mozgásra tették le voksukat. Nem elég nehezítés ugyanis, hogy tél van, ez a vállalkozás bizony még a pénztárcát is megcsapolhatja, esetenként nem is kevés forinttal. Nem kell azonban rögvest megijedni, és még a kezdetek előtt szögre akasztani a futócipőt, joggingot, hiszen mutatjuk a bárki számára elérhető, kedvező árú lehetőségeket is.

Az alakformálást, a napi rendszerességgel végzett mozgásformákat és a beltéri lehetőséget előtérbe helyezve a Fitnesz - CrossFit párossalfoglalkozunk behatóan, szakértők segítségével. Mindezt azért, hogy mindenki felkészülhessen arra az eshetőségre, ha a két irányzat közül választaná valamelyiket, továbbá, hogy tisztába legyen azzal, nagyjából mekkora költségekkel kell számolnia induláskor.

Ne tépd szét egyből a vasat

A kinti hideg elkerülésének egyik legjobb és legkézenfekvőbb módja, ha edzőterembe vonulunk egy kis fitneszre. Ez persze nem csak azért jó, mert meleg helyre húzódhatunk, hanem azért is mert szakavatott kezek alatt, gépek és saját testsúlyunk használatával, akár kora reggel vagy munka után, este is beiktathatjuk az edzést.

Kicsit körbenézve Budapesten, a személyedző nélküli bérleteket figyelembe véve valahol 9 és 20 ezer forint között számolhatunk a bérletárakkal per hónap. Ezek szórása leginkább azon múlik, hogy a hely milyen plusz szolgáltatásokkal rendelkezik a géppark rendelkezésre bocsájtásán felül. Éppen ezért mindig egyedileg érdemes tájékozódni az éppen futó ajánlatokról és akciókról.

A grafikonon jól látszik a nagyjából általánosnak mondható -tól, -ig határ, ám jelen esetben az összes bérlet ára teljesen egyedi konstrukciót takar. Ezért bár az időtartamuk megegyezik teljesen máshogy biztosítják azokat. A SmartFitben például okos gépeken lehet edzeni, amiket teljesen személyre szabva kalibrálnak, és az első próbaóra ingyenes. A ColorFitness bérletára a kezdőkre, újonnan belépőkre vonatkozik és csak az első, próba hónapra érvényes. A Life1 kapcsán fontos megjegyezni, hogy az ár az all in bérletükre vonatkozik, ami korlátlan átjárást biztosítnak az összes klub között, és napi két belépést tesznek lehetővé. A W54 bérlete egy családias hangulatú terem ára, míg TeamFitness száma csak fitnesz havi bérletre vonatkozik.

Ami ebből a merítésből látszik, szinte korlátlan lehetőség közül választhat az, aki edzőterembe vonulna fitneszezni, és akkor még nem is beszéltünk a csoportos órák lehetőségéről, a szaunák, wellness részleg használatáról, és a személyi edzők bevonásával történő alkalmakról. A csoportos órákról például érdemes tudni, hogy azokra általában külön bérletek vonatkoznak, ezeken azonban már különféle "speciálisabban ütemezett" mozgásformákat is végezhetünk, mint például a gerinctorna, trx, súlyzózás. A személyi edzők bevonása ugyanakkor jóval kíméletlenebb a pénztárcához, ezek ugyanis az alkalmak számától függően akár 20 - 50 ezer forintba is kerülhetnek havonta, de persze határ a csillagos ég. Velük azonban mindenki biztos lehet abban, hogy azt a viszontagságos, utolsó két nyomást is beleteszi az ember a széria végébe.

Az izomzat minden korban aktiválható

Azért, hogy ne csak a sötétben tapogatózzunk a fitnesszel kapcsolatban a Pénzcentrum megkereste Bíró Ica, fitnesztrénert, életmódtanácsadót, hogy milyen tanácsai vannak azoknak, akik belevágnának az edzőtermek sűrűjébe.

A teremtő erőnk akkora, amekkora a belevetett hitünk

- vallja Ica, aki szerint a megfelelő elhatározás és az ember magába vetett hite a legfontosabb akkor, ha edzésről van szó. A fitnesztréner szerint fontos a pozitív gondolkodás, azaz akár

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

már egy dekának is örülni kell akkor, ha azt mínuszba sikerült elérnie valakinek.

A tréner persze nem árul zsákbamacskát, jó előre leszögezi, hogy a nyári strandszezonra készülő gyönyörű test bizony a pozitív gondolkodás mellett, másodsorban az étkezésen múlik leginkább. Ica azonban hangsúlyozza:

Soha ne együnk félve! Én nem vagyok a teljes kizárás híve, azt mondom szeretettel és jóízűen kell enni, mert aki ki nem állhatja, amit eszik, az nem fogja sokáig csinálni. Csökkentsük a cukor bevitelt, együnk vitaminokban, nyomelemekben gazdag ételeket. Tartsuk rendkívüli becsben a friss ételeket, sok mindent inkább csak pároljunk, ne főzzünk agyon, és együnk lassan.

Ezen felül a különböző magvak is nagy segítségére lehetnek az alakformálásra vágyóknak, napi 3-5 szem mogyoró vagy dió elfogyasztása esszenciális olajokat ad a szervezetnek. Sokan a rántásról átállhatnak a habarásra, vagy ami még ennél is jobb a natúr lesütésre.

A fitneszhez szükséges felszerelésre és a gyakorlatokra átnyargalva az életmódtanácsadó hangsúlyozza, tartsuk észben, hogy eddig még nem is igen kellett elköltenie senkinek egy forintot se. Persze azzal azért mindenkinek számolni kell, hogy

a kezdeti időszakban az átállás okozhat némi vihart a pénztárcákban, de hosszú távon az egészséges alapanyagokból álló étrend nem kerül szükségszerűen több pénzbe. Aki azonban étrendkiegészítőkkel is megdobná az edzését, az alaphangon felkészülhet 5 - 15 ezer forintos pluszkiadásra annak függvényében, hogy a tejsavó fehérjéktől kezdve a különböző készítményekig mit és mennyit tart fontosnak önmaga számára.

Ami pedig a ruházatot illeti, kezdetekkor bőven megfelel az eddig szekrényben tartott edzőcucc. Akinek azonban nincs, annak egy kényelmes cipőnél, egy joggingnál, trikónál, esetleg izzasztónál többre nem is igen lesz szüksége. Ezek már 5-6 ezer forinttól beszerezhetők / darab, persze aki a márkásabb göncökre vágyik, az 15 - 20 ezer per darab áron is vásárolgathat.

Aki teheti, persze vegye meg a márkásabb darabokat, ezek ugyanis valószínűleg jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az olcsóbbak. Ugyanakkor ez ne rettentsen el senkit az edzéstől, a lényeg, hogy bizonyos funkciót betöltő ruhadarabokban azért legyen némi pamut, a többi pedig majd alakul az idővel. Mi anno folpackkal tekertük be magunkat, kényelmetlen volt, de a hatása nem maradt el. Úgyhogy az ember tényleg minden helyzetben fel tudja találni magát

- mondja Ica, aki további hasznos tippeket is megfogalmazott a fitnesz gondolatával kacérkodóknak.

Profi tippek Bíró Icától:

  • Az izomzat minden életkorban aktiválható, ezért mindenki kortól független belevághat a mozgásba
  • Három hónap a kritikus időszak, ezt mindenképpen ki kell bírnia annak, aki hosszútávú eredményeket akar elérni
  • Az almaecet nagyon jól hasznosítható fogyókúrához, a vacsoránál pedig mindig érdemes odafigyelni, hogy az már annyira ne legyen kalóriadús. Érdemes megfogadni, hogy a húsokra minden alkalommal csöpögtessünk friss citromlevelet, ugyanis ez a kombináció elősegíti a szervezetben az L karnitin képződését, ami köztudottan az egyik legfontosabb zsírégető anyag a fogyókúrázók számára
  • Minden ember különböző, ezért mindenkinek maga számára kell kitapasztalnia, melyek a legjobb mozgásformák teste szépítésére. Általánosan elmondható, hogy akinek minden nap van ideje lemennie az edzőterembe, az felváltva eddze felső, illetve alsó testét. Egyik nap tehát jöhet a váll, hát, bicepsz, míg másiknap a fenék, első, - hátsócomb, vádli. A hasat például minden nap lehet nyúzni, ugyanis ez az egyik legmacerásabb része a testnek
  • A nyújtásokat soha nem szabad elfelejteni és kihagyni, ugyanígy a masszázs is nagyon hasznos, amit mindig a szív felé kell elvégezni. Nőknek az esti tusoláskor ajánlott cellulitt kefével végigmasszírozniuk a testüket
  • Az alvás nagyon fontos része az edzésnek, ekkor regenerálódik ugyanis a test és épülnek az izmok, úgyhogy legkésőbb 23 óráig minden hajtsa álomra a fejét
  • Ha nagyon fájdalmas izomláza lenne valakinek az első tréningek után, akkor a sós ülőfürdő bizony sokat segíthet

Hiába félsz, ne halogass

Aki az edzőtermi fitnesznél más jellegű, még többféle mozgásformát ötvöző mozgásra vágyik, az játszadozhat az évről évre, hazánkban is egyre népszerűbb CrossFit gondolatával. A CrossFit egy Amerikából származó, mára versenysporttá váló irányzat, ami ötvözi többek között a súlyemelést, erőemelést, gimnasztikát és még megannyi mozgásformát. Ezért egy-egy ilyen edzés totálisan átmozgatja az emberi testet, nem kis izomtömeget pakolva fel arra. Országszerte, így Budapesten is egyre több CrossFit terem létesül, azonban nagyon oda kell figyelni, hogy csak és kizárólag a megbízható, múlttal rendelkező termeket válasszuk. A sport sokrétűsége rengeteg veszélyt is rejthet magában, ha szakavatatlan kezek alá kerül az ember.

Próbaképp összehasonlítottuk a google által első három kilistázott edzőterem árait a crossfit budapest keresőszóra. Az edzőtermek persze többféle bérleti lehetőséget biztosítanak a 8 alkalomnál, ám egy kezdőnek talán még ez is sok lehet első nekifutásra. Jó hír azonban, hogy egyes termek próba bérletttel várják az újoncoknak, melyek órái külön olyan gyakorlatokat tartalmaznak, amik elsajátítása okvetlenül szükséges a sporthoz. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a havi korlátlan bérletek arányaiban, ahogy az látszik is a grafikonon jobban megérik az árukat, de azért zöldfülűként érdemes elgondolkozni, hogy valóban kihasználásra kerül-e majd a bérlet.

Gabi bácsi, aki hosszú évek óta profi CrossFittes a következőket tanácsolta a kihívásra vágyó kezdőknek:

  • Nem szabad úgy nekivágni, hogy félsz, biztos lehetsz ugyani abban, hogy a már múlttal rendelkező CrossFit termekben nem fognak kinézni. Valahol mindenkinek el kellett kezdenie, ráadásul a sporttársak nagyon is segítik egymást, és a közösségi szellem rendkívül erős ezekben a boxokban
  • A felszerelést tekintve nincsenek nagy igények: kell egy egyenes talpú cipő, kemény sarokkal. Ez nagyon fontos! Ezen felül egy ugráló kötél sem árt, de kezdésnek nem kell a 10 ezres kategóriában gondolkodni. Plusz még egy gatya és egy trikó. Akár 10 - 15 ezerből megvan a szett cipővel (érdemes utána böngészni az interneten), persze egy drágább csuka akár 30 - 40 be is kerülhet. Ezen felül minden más megvan a termekben

A teremárak tehát viszonylag magasabbak az általános fitneszeseknél, de jellegükből fakadóan igencsak szerteágazó mozgásformának adnak helyet. Ami pedig a szükséges ruházatot illeti, nagyjából a szimpla edzőtermekben használatosakhoz hasonló alacsony árakból már belevághatunk mindennek a közepébe.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?