Itt a gyermekorvosi figyelmeztetés: veszélyes lehet egy népszerű gyógyszer

2017. december 25. 16:00

A phenobarbital tartalmú kúpok nagyon népszerű lázcsillapító készítménynek számítanak hazánkban, ám egy most megjelent írásban dr Szakács Krisztina háziorvos a kockázatokra hívja fel a figyelmet, a Facebookon pedig azzal a figyelmeztetéssel posztolta ki az általa jegyzett cikket, hogy nem ajánlja használatát. Nézzük, miért.

Módosítás 2017. január 1. 10:33

Az eredetileg megjelent verziójában egy konkrét terméknév szerepelt, melyet a cikkben hivatkozott szerző kérésére "phenobarbital tartalmú készítmények"-re módosítottunk.
Hazánkban nagyon gyakran használt készítmény, de az írásomban foglaltak miatt én nem ajánlom.

Ezzel a mondattal ajánlja cikkét a Facebookon dr Szakács Krisztina gyermekorvos. Az írás a gyogyitomehecskek.hu-n jelent meg. Ebben a szakorvos kifejti, hogy sokan nincsenek tisztában a gyógyszer káros mellékhatásaival. 

Az egészségügyi szakember szerint több internetes fórumon nagyjából annyi olvasható az ilyen készítményekről, hogy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkent hatásúak, és nyugtató, görcsgátló hatású gyógyszerek kombinációi.

A szakorvos azonban felhívja a figyelmet arra, hogy egy 1997-ben evégzett átfogó kutatás szerint a 

phenobarbital [ez a kúp egyik hatóanyaga - a szerk.] adása esetén a görcsállapotok előfordulási kockázata valóban kisebb, mint placebo esetén, de arra is egyértelmű bizonyítékot találtak, hogy a folyamatos phenobarbital terápia során a gyógyszer káros hatásaival is számolni kell. Ilyen káros hatások például a későbbi életkorban jelentkező viselkedési zavarok, vagy irritábilitás.

Egy másik, 2016-os kutatás esetén pedig arra jöttek rá a tudósok, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a lázgörcs gyakrabban fordult elő és phenobarbitalt kaptak rendszeresen megelőzésképpen, gyakrabban volt megfigyelhető nyugtalanság, hiperaktivitás vagy kognitív (tehát gondolkodási) zavar.

Az orvos szerint ráadásul nemcsak a hosszútávú mellékhatások miatt kell aggódni. Magyarországon ugyanis előszeretettel alkalmaznak phenobarbital tartalmú kúpot oltások utáni lázas állapot kezelésére, a gyógyszerben lévő, már említett hatóanyagnak viszont nemcsak görcsoldó, hanem altató és nyugtató hatása is van, így az további, a láznál súlyosabb állapothoz, úgynevezett Hipotonias Hiporesponsiv Epizódhoz (HHE) vezethet. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennek eredményeképpen a gyerek többek között sápadttá, bágyadttá válik, teste elernyed, majd sem fizikális, sem verbális ingerekre nem reagál.

A gyermekoros szerint ez az állapot is nagyobb eséllyel kerülhető el, ha az oltások utáni belázasodás esetén inkább paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményt adunk a gyereknek. Mindemellett a szakorvos azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezekkel a szerekkel sem zárható ki a fenti, szülők és orvosok számára is ijesztő HHE kialakulása, ám mivel ezt az állapotot nem kötötték össze semmilyen maradandó károsodással, így emiatt az Egyesült Államok Immunizációs Gyakorlatokkal Foglalkozó Tanácsadó Bizottsága egyértelműen állást foglalt abban, hogy az állapot nem jelent oltási ellenjavallatot, azaz

nyugodtan be lehet oltatni a gyereket a különböző betegségek ellen.

A témához csak lazán kapcsolódik, de a Pénzncentrum munkatársa beszélt egy külföldön praktizáló orvossal, aki egyben három gyermek édesanyja is, ő elmondta, hogy megérzése szerint külföldön sokkal ritkábban írnak fel bármilyen kúpot a gyerekeknek, mint Magyarországon, egész egyszerűen azért, mert annak beadása (a fenéklyukon keresztül) nagyon kellemetlen élmény a gyerek számára, így azt lehetőség szerint próbálják elkerülni.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 28. szerda
Ákos, Bátor
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem