13 °C Budapest
Itt a gyermekorvosi figyelmeztetés: veszélyes lehet egy népszerű gyógyszer

Itt a gyermekorvosi figyelmeztetés: veszélyes lehet egy népszerű gyógyszer

2017. december 25. 16:00

A phenobarbital tartalmú kúpok nagyon népszerű lázcsillapító készítménynek számítanak hazánkban, ám egy most megjelent írásban dr Szakács Krisztina háziorvos a kockázatokra hívja fel a figyelmet, a Facebookon pedig azzal a figyelmeztetéssel posztolta ki az általa jegyzett cikket, hogy nem ajánlja használatát. Nézzük, miért.

Módosítás 2017. január 1. 10:33

Az eredetileg megjelent verziójában egy konkrét terméknév szerepelt, melyet a cikkben hivatkozott szerző kérésére "phenobarbital tartalmú készítmények"-re módosítottunk.
Hazánkban nagyon gyakran használt készítmény, de az írásomban foglaltak miatt én nem ajánlom.

Ezzel a mondattal ajánlja cikkét a Facebookon dr Szakács Krisztina gyermekorvos. Az írás a gyogyitomehecskek.hu-n jelent meg. Ebben a szakorvos kifejti, hogy sokan nincsenek tisztában a gyógyszer káros mellékhatásaival. 

Az egészségügyi szakember szerint több internetes fórumon nagyjából annyi olvasható az ilyen készítményekről, hogy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkent hatásúak, és nyugtató, görcsgátló hatású gyógyszerek kombinációi.

A szakorvos azonban felhívja a figyelmet arra, hogy egy 1997-ben evégzett átfogó kutatás szerint a 

phenobarbital [ez a kúp egyik hatóanyaga - a szerk.] adása esetén a görcsállapotok előfordulási kockázata valóban kisebb, mint placebo esetén, de arra is egyértelmű bizonyítékot találtak, hogy a folyamatos phenobarbital terápia során a gyógyszer káros hatásaival is számolni kell. Ilyen káros hatások például a későbbi életkorban jelentkező viselkedési zavarok, vagy irritábilitás.

Egy másik, 2016-os kutatás esetén pedig arra jöttek rá a tudósok, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a lázgörcs gyakrabban fordult elő és phenobarbitalt kaptak rendszeresen megelőzésképpen, gyakrabban volt megfigyelhető nyugtalanság, hiperaktivitás vagy kognitív (tehát gondolkodási) zavar.

Az orvos szerint ráadásul nemcsak a hosszútávú mellékhatások miatt kell aggódni. Magyarországon ugyanis előszeretettel alkalmaznak phenobarbital tartalmú kúpot oltások utáni lázas állapot kezelésére, a gyógyszerben lévő, már említett hatóanyagnak viszont nemcsak görcsoldó, hanem altató és nyugtató hatása is van, így az további, a láznál súlyosabb állapothoz, úgynevezett Hipotonias Hiporesponsiv Epizódhoz (HHE) vezethet. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek eredményeképpen a gyerek többek között sápadttá, bágyadttá válik, teste elernyed, majd sem fizikális, sem verbális ingerekre nem reagál.

A gyermekoros szerint ez az állapot is nagyobb eséllyel kerülhető el, ha az oltások utáni belázasodás esetén inkább paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményt adunk a gyereknek. Mindemellett a szakorvos azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezekkel a szerekkel sem zárható ki a fenti, szülők és orvosok számára is ijesztő HHE kialakulása, ám mivel ezt az állapotot nem kötötték össze semmilyen maradandó károsodással, így emiatt az Egyesült Államok Immunizációs Gyakorlatokkal Foglalkozó Tanácsadó Bizottsága egyértelműen állást foglalt abban, hogy az állapot nem jelent oltási ellenjavallatot, azaz

nyugodtan be lehet oltatni a gyereket a különböző betegségek ellen.

A témához csak lazán kapcsolódik, de a Pénzncentrum munkatársa beszélt egy külföldön praktizáló orvossal, aki egyben három gyermek édesanyja is, ő elmondta, hogy megérzése szerint külföldön sokkal ritkábban írnak fel bármilyen kúpot a gyerekeknek, mint Magyarországon, egész egyszerűen azért, mert annak beadása (a fenéklyukon keresztül) nagyon kellemetlen élmény a gyerek számára, így azt lehetőség szerint próbálják elkerülni.

NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?