26 °C Budapest
Itt a gyermekorvosi figyelmeztetés: veszélyes lehet egy népszerű gyógyszer

Itt a gyermekorvosi figyelmeztetés: veszélyes lehet egy népszerű gyógyszer

2017. december 25. 16:00

A phenobarbital tartalmú kúpok nagyon népszerű lázcsillapító készítménynek számítanak hazánkban, ám egy most megjelent írásban dr Szakács Krisztina háziorvos a kockázatokra hívja fel a figyelmet, a Facebookon pedig azzal a figyelmeztetéssel posztolta ki az általa jegyzett cikket, hogy nem ajánlja használatát. Nézzük, miért.

Módosítás 2017. január 1. 10:33

Az eredetileg megjelent verziójában egy konkrét terméknév szerepelt, melyet a cikkben hivatkozott szerző kérésére "phenobarbital tartalmú készítmények"-re módosítottunk.
Hazánkban nagyon gyakran használt készítmény, de az írásomban foglaltak miatt én nem ajánlom.

Ezzel a mondattal ajánlja cikkét a Facebookon dr Szakács Krisztina gyermekorvos. Az írás a gyogyitomehecskek.hu-n jelent meg. Ebben a szakorvos kifejti, hogy sokan nincsenek tisztában a gyógyszer káros mellékhatásaival. 

Az egészségügyi szakember szerint több internetes fórumon nagyjából annyi olvasható az ilyen készítményekről, hogy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkent hatásúak, és nyugtató, görcsgátló hatású gyógyszerek kombinációi.

A szakorvos azonban felhívja a figyelmet arra, hogy egy 1997-ben evégzett átfogó kutatás szerint a 

phenobarbital [ez a kúp egyik hatóanyaga - a szerk.] adása esetén a görcsállapotok előfordulási kockázata valóban kisebb, mint placebo esetén, de arra is egyértelmű bizonyítékot találtak, hogy a folyamatos phenobarbital terápia során a gyógyszer káros hatásaival is számolni kell. Ilyen káros hatások például a későbbi életkorban jelentkező viselkedési zavarok, vagy irritábilitás.

Egy másik, 2016-os kutatás esetén pedig arra jöttek rá a tudósok, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a lázgörcs gyakrabban fordult elő és phenobarbitalt kaptak rendszeresen megelőzésképpen, gyakrabban volt megfigyelhető nyugtalanság, hiperaktivitás vagy kognitív (tehát gondolkodási) zavar.

Az orvos szerint ráadásul nemcsak a hosszútávú mellékhatások miatt kell aggódni. Magyarországon ugyanis előszeretettel alkalmaznak phenobarbital tartalmú kúpot oltások utáni lázas állapot kezelésére, a gyógyszerben lévő, már említett hatóanyagnak viszont nemcsak görcsoldó, hanem altató és nyugtató hatása is van, így az további, a láznál súlyosabb állapothoz, úgynevezett Hipotonias Hiporesponsiv Epizódhoz (HHE) vezethet. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek eredményeképpen a gyerek többek között sápadttá, bágyadttá válik, teste elernyed, majd sem fizikális, sem verbális ingerekre nem reagál.

A gyermekoros szerint ez az állapot is nagyobb eséllyel kerülhető el, ha az oltások utáni belázasodás esetén inkább paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményt adunk a gyereknek. Mindemellett a szakorvos azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezekkel a szerekkel sem zárható ki a fenti, szülők és orvosok számára is ijesztő HHE kialakulása, ám mivel ezt az állapotot nem kötötték össze semmilyen maradandó károsodással, így emiatt az Egyesült Államok Immunizációs Gyakorlatokkal Foglalkozó Tanácsadó Bizottsága egyértelműen állást foglalt abban, hogy az állapot nem jelent oltási ellenjavallatot, azaz

nyugodtan be lehet oltatni a gyereket a különböző betegségek ellen.

A témához csak lazán kapcsolódik, de a Pénzncentrum munkatársa beszélt egy külföldön praktizáló orvossal, aki egyben három gyermek édesanyja is, ő elmondta, hogy megérzése szerint külföldön sokkal ritkábban írnak fel bármilyen kúpot a gyerekeknek, mint Magyarországon, egész egyszerűen azért, mert annak beadása (a fenéklyukon keresztül) nagyon kellemetlen élmény a gyerek számára, így azt lehetőség szerint próbálják elkerülni.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22