18 °C Budapest
Hatalmas a feszültség: hamarosan bértáblát vezetnek be ebben a szakmában

Hatalmas a feszültség: hamarosan bértáblát vezetnek be ebben a szakmában

MTI
2017. november 29. 19:03

Fontos, hogy mihamarabb szülessen meg az egységes, a pályán töltött időt is figyelembe vevő védőnői bértábla.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utóbbi években sokat javultak a védőnők munka- és bérkörülményei, de minden előrelépés újabb feladatokat ad, és ma is szép számmal vannak megoldandó feladatok - mondta egy szerdai budapesti szakmai egyeztetést követően tartott sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Fidesz-frakcióvezető. Ezek között említette, hogy a garantált bruttó bérminimum 180 ezer forint fölé emelkedésével elmosódik a különbség a frissen belépettek és a hosszabb ideje a pályán dolgozók között. Elmondása szerint a cél az, hogy

a megemelt bérminimumot mindenki megkapja, de a régebben a területen dolgozók fizetése a pályán töltött idővel arányosan emelkedhessen.

A tisztázandó technikai kérdések között említette, hogy feladat- vagy pontrendszeralapú legyen a terület finanszírozása, mi a feladata a gyermekvédelem területén a védőnőknek, és miként alakulnak át az iskolákban működő védőnők feladatai az oktatási rendszer változásával. Gulyás Gergely megjegyezte, nyilvánvalóan több feladata van egy védőnőnek egy szakközépiskolában, mint egy gimnáziumban, ahol a családi háttér több gyermek esetében rendezett.

Nagyon nagy bérkülönbségek mutatkoznak az ágazatban, hiszen nem ritka, hogy valaki a bérminimumot kapja, függetlenül a pályán töltött időtől, míg ahol a fenntartó jobban odafigyel és megbecsüli a védőnőt, akár ennek duplája is lehet a bruttó fizetés

- mondta Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője. Közlése szerint ezeket hozná egy szintre az egységes bértábla, alapkoncepcióként az egészségügyi szakdolgozói bértáblához igazítva a juttatásokat.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 20. 07:00