21 °C Budapest

Ez lehet a májbetegségek ellenszere: ott van minden háztartásban

2017. november 21. 14:40

Éveken keresztül hangoztatták, hogy a kávézás káros, és jobb, ha inkább lemond róla az ember, vagy naponta legfeljebb egy csészényit fogyaszt belőle. Friss kutatások viszont bebizonyították, hogy napi 3-5 csésze kávé még bőven belefér, és ez a kávézás védelmet nyújthat halálos kimenetelű betegségekkel szemben is.

Egy friss kutatás szerint napi három csésze kávé életet menthet. Persze nem abban az értelemben, ahogy ezt a kifejezést általában egy fáradt hétköznapon használjuk, hanem valóban jótékony hatása van a szervezetre. A kutatók bebizonyították, hogy ilyen mennyiségben a kávé akár 70 százalékkal csökkentheti a májbetegségek és a májrák kockázatát. A kávé életmentő tulajdonságát többek között a koffeinnek és a többféle antioxidánsnak köszönheti. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védik a májat, és megakadályozzák a gyulladást.

Több kutatás is megjelent korábban már a témában, majd hat nagy kávégyártó, az Illycaffè, a Jacobs Douwe Egberts, a Lavazza, a Nestlé, a Paulig és a Tchibo felülvizsgálatot kért. A mérsékelt kávéfogyasztás az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság koffeinbiztonsági vizsgálata szerint három-öt csésze naponta.

Hány életet menthet?

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is nő a májbetegségben szenvedők száma, és több mint százféle betegség is kialakulhat a májban. A statisztikai adatok szerint 2 millió brit és 30 millió amerikai szenved efféle bajoktól. A számuk ráadásul folyamatosan nő az elhízás, a nem diagnosztizált hepatitisz-fertőzés és az alkoholfogyasztás miatt.

A májrák ugyan jóval ritkább, de növekszik a megbetegedések száma, és a pontos ok továbbra is ismeretlen. Az Egyesült Királyságban évente mintegy ötezer embert öl meg, az USA-ban pedig 28 ezret. A cirrózis, a máj hosszú távú hegesedése, ami önmagában végzetes lehet, évente 4 ezer brit és 32 ezer amerikai életet követel.

Mit mondanak a szakértők?

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a kutatás vezetője, Graeme Alexander, a University College London professzora a Királyi Orvosi Társaság számára. A rendezvényen 7 európai ország szaktekintélyei vettek részt, és megvitatták a kutatás eredményeit. A professzor szerint azok szervezetére is jó hatással van a kávé, akiknek nincs diagnosztizált májbetegségük.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Napi három-öt csésze kávé jótékony hatással van a máj egészségi állapotára. A betegek gyakran negatív véleményt kapnak a kávéról, és nem jutnak hozzá azokhoz az információkhoz, a kávéfogyasztás hogyan lehet része az egészséges életmódnak"

- mondta a professzor.

A májbetegségeket csendes gyilkosoknak is szokták nevezni, ugyanis gyakran egyáltalán nincsenek tünetek, és mire orvoshoz kerül a beteg, addigra már túl késő. A kutatók szerint azért is jó, hogy kiderült, jótékony hatása van a kávénak a májra, mert egy egyszerű, könnyen hozzáférhető italról van szó, ami sokat segíthet a májbetegségek megelőzésében, vagy bizonyos esetekben lelassíthatják a negatív folyamatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem