2 °C Budapest
Ez lehet a májbetegségek ellenszere: ott van minden háztartásban

Ez lehet a májbetegségek ellenszere: ott van minden háztartásban

2017. november 21. 14:40

Éveken keresztül hangoztatták, hogy a kávézás káros, és jobb, ha inkább lemond róla az ember, vagy naponta legfeljebb egy csészényit fogyaszt belőle. Friss kutatások viszont bebizonyították, hogy napi 3-5 csésze kávé még bőven belefér, és ez a kávézás védelmet nyújthat halálos kimenetelű betegségekkel szemben is.

Egy friss kutatás szerint napi három csésze kávé életet menthet. Persze nem abban az értelemben, ahogy ezt a kifejezést általában egy fáradt hétköznapon használjuk, hanem valóban jótékony hatása van a szervezetre. A kutatók bebizonyították, hogy ilyen mennyiségben a kávé akár 70 százalékkal csökkentheti a májbetegségek és a májrák kockázatát. A kávé életmentő tulajdonságát többek között a koffeinnek és a többféle antioxidánsnak köszönheti. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek védik a májat, és megakadályozzák a gyulladást.

Több kutatás is megjelent korábban már a témában, majd hat nagy kávégyártó, az Illycaffè, a Jacobs Douwe Egberts, a Lavazza, a Nestlé, a Paulig és a Tchibo felülvizsgálatot kért. A mérsékelt kávéfogyasztás az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság koffeinbiztonsági vizsgálata szerint három-öt csésze naponta.

Hány életet menthet?

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is nő a májbetegségben szenvedők száma, és több mint százféle betegség is kialakulhat a májban. A statisztikai adatok szerint 2 millió brit és 30 millió amerikai szenved efféle bajoktól. A számuk ráadásul folyamatosan nő az elhízás, a nem diagnosztizált hepatitisz-fertőzés és az alkoholfogyasztás miatt.

A májrák ugyan jóval ritkább, de növekszik a megbetegedések száma, és a pontos ok továbbra is ismeretlen. Az Egyesült Királyságban évente mintegy ötezer embert öl meg, az USA-ban pedig 28 ezret. A cirrózis, a máj hosszú távú hegesedése, ami önmagában végzetes lehet, évente 4 ezer brit és 32 ezer amerikai életet követel.

Mit mondanak a szakértők?

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a kutatás vezetője, Graeme Alexander, a University College London professzora a Királyi Orvosi Társaság számára. A rendezvényen 7 európai ország szaktekintélyei vettek részt, és megvitatták a kutatás eredményeit. A professzor szerint azok szervezetére is jó hatással van a kávé, akiknek nincs diagnosztizált májbetegségük.

Napi három-öt csésze kávé jótékony hatással van a máj egészségi állapotára. A betegek gyakran negatív véleményt kapnak a kávéról, és nem jutnak hozzá azokhoz az információkhoz, a kávéfogyasztás hogyan lehet része az egészséges életmódnak"

- mondta a professzor.

A májbetegségeket csendes gyilkosoknak is szokták nevezni, ugyanis gyakran egyáltalán nincsenek tünetek, és mire orvoshoz kerül a beteg, addigra már túl késő. A kutatók szerint azért is jó, hogy kiderült, jótékony hatása van a kávénak a májra, mert egy egyszerű, könnyen hozzáférhető italról van szó, ami sokat segíthet a májbetegségek megelőzésében, vagy bizonyos esetekben lelassíthatják a negatív folyamatokat.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?