11 °C Budapest
Hatalmas, mindenkit érintő változás jön a patikákban november 1-től

Hatalmas, mindenkit érintő változás jön a patikákban november 1-től

2017. október 20. 09:30

Sok orvos szerint nem lesz zökkenőmentes az átállás a november 1-jével élesedő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre (EESZT) - írja a 24.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint esélytelen, hogy november 1-jével üzemszerűen és országosan működni kezdjen EESZT. Szerinte központi eredetű a késedelem. Elmondása szerint 70 ezer szolgáltató indította már el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszerhez, de sokuk még vár az engedélyeztetésre.

Az EESZT lelkének mondható e-személyikártya leolvasókat október 6-ig minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak meg kellett igényelnie. A kártyaleolvasó működéséhez azonban minden orvosnak, nővérnek és patikusnak ki kell váltania az e-személyit, ráadásul a központi orvosi ügyeleti szolgáltatók egy része még kártyaleolvasót sem kapott, mivel későn lettek tájékoztatva, így csak a határidő letelte után rendelték meg az eszközt.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója is azok közé tartozik, akik üdvözlik az EESZT bevezetését, de ő is úgy gondolja, hogy sok, átlagos informatikai tudással rendelkező kollégájának is gondot fog okozni a csatlakozás. Van olyan orvos, aki szerint november 1-ig az ország felének nem fog sikerülni a csatlakozás, mivel a tanúsítvány letöltése rendkívül nehézkesen megy.

Egy névtelenséget kérő patikus szerint ha jót akarunk magunknak, akkor november 1. után is vigyük magunkkal a hagyományos, papír alapú receptet a patikába.

Szerinte a rendszer korai élesítésével úgy ugrunk a mélyvízbe, hogy nem tudunk úszni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megnyugtató azonban, hogy 2019-ig marad a papír alapú receptkiadás, így probléma esetén is biztosítva lesz a folyamatos ellátás.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00