Hatalmas, mindenkit érintő változás jön a patikákban november 1-től

Hatalmas, mindenkit érintő változás jön a patikákban november 1-től

2017. október 20. 09:30

Sok orvos szerint nem lesz zökkenőmentes az átállás a november 1-jével élesedő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térre (EESZT) - írja a 24.hu.

Dr. Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke szerint esélytelen, hogy november 1-jével üzemszerűen és országosan működni kezdjen EESZT. Szerinte központi eredetű a késedelem. Elmondása szerint 70 ezer szolgáltató indította már el a csatlakozási kérelmét az EESZT rendszerhez, de sokuk még vár az engedélyeztetésre.

Az EESZT lelkének mondható e-személyikártya leolvasókat október 6-ig minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónak meg kellett igényelnie. A kártyaleolvasó működéséhez azonban minden orvosnak, nővérnek és patikusnak ki kell váltania az e-személyit, ráadásul a központi orvosi ügyeleti szolgáltatók egy része még kártyaleolvasót sem kapott, mivel későn lettek tájékoztatva, így csak a határidő letelte után rendelték meg az eszközt.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója is azok közé tartozik, akik üdvözlik az EESZT bevezetését, de ő is úgy gondolja, hogy sok, átlagos informatikai tudással rendelkező kollégájának is gondot fog okozni a csatlakozás. Van olyan orvos, aki szerint november 1-ig az ország felének nem fog sikerülni a csatlakozás, mivel a tanúsítvány letöltése rendkívül nehézkesen megy.

Egy névtelenséget kérő patikus szerint ha jót akarunk magunknak, akkor november 1. után is vigyük magunkkal a hagyományos, papír alapú receptet a patikába.

Szerinte a rendszer korai élesítésével úgy ugrunk a mélyvízbe, hogy nem tudunk úszni.

Megnyugtató azonban, hogy 2019-ig marad a papír alapú receptkiadás, így probléma esetén is biztosítva lesz a folyamatos ellátás.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?