12 °C Budapest
Állandó gondot okoz a hazai gyógyszerhiány

Állandó gondot okoz a hazai gyógyszerhiány

2017. június 6. 10:03

Annak ellenére, hogy sokkal több gyógyszer érhető el most, mint 15 éve, jóval nagyobb a hiány, mint akkor, és sok a konfliktus abból is, hogy a beteg nem akar vagy nem is tud helyettesítő terméket venni.


 

Annak ellenére, hogy sokkal több gyógyszer érhető el most, mint 15 éve, jóval nagyobb a hiány, mint akkor, és sok a konfliktus abból is, hogy a beteg nem akar vagy nem is tud helyettesítő terméket venni - mondta a Magyar Nemzetnek Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerész. Ellátási gondok miatt jelenleg április 7-e óta hiány van Depressan vérnyomáscsökkentőből, a betegek közül pedig sokan panaszkodnak, hiszen évek óta ez a gyógyszer van náluk beállítva. Ennek a terméknek nincs helyettesítője, ezért másik vérnyomáscsökkentő gyógyszerre van szükség.

Sokaknak azt tanácsolják, nézzék meg, hátha külföldön, például Ausztriában kapható a termék, az Európai Unión belül ugyanis érvényesek a receptek. Azt azonban nem tudni, hogy mennyivel drágább kint egy ilyen gyógyszer.

A Bexsero oltásból, ami az agyhártyagyulladás kórokozó baktériumának B törzse ellen nyújt védelmet, idén januárban volt hiány, most, május 29-e óta újra hiánycikk lett, ezért az ellátást Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával oldják meg. Ez kifejezetten drága, oltásonként körülbelül 30 ezer forintba kerül, de volt olyan időszak is, amikor ennél is drágábban tudták csak beszerezni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Idén 168 termék került fel az egy ideig vagy tartósan hiányterméknek minősülő gyógyszerek listájára. Az április 25-i budaörsi raktártűz óta több mint 60 gyógyszer került fel a hiánylistára, ezek közül több esetben a forgalmazás vagy a gyártás megszüntetése volt a regisztráció oka.

Egy gyógyszer helyettesítésénél azonos hatóanyag esetén is van rizikó - mondta Ilku Lívia, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület gyógyszerhamisítás elleni munkacsoportjának vezetője, aki beszámolt arról is, vannak olyan termékek, amik véglegesen hiányoznak majd a polcokról. Példaként a jelenleg is olcsóbban beszerezhető termékeket említette.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06