Ennyire kövérek a magyarok? Európai szinte toplistások vagyunk

2017. május 20. 17:32

Az elhízottak száma folyamatosan nő Magyarországon is, mégpedig a szükségesnél nagyobb kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód kombinációjának, azaz az energiaegyensúly hiányának eredményeként. Ha az elhízás kezeléséről van szó, az egészségesebb testsúlyért tett kis lépések sora jelenti a megfelelő utat. Ugyanakkor továbbra is a megelőzés a leghatékonyabb kezelési mód.

"Az elhízás nem csak világszerte, de hazánkban is komoly, ráadásul egyre kiterjedtebb, súlyos egészségügyi következményekkel járó probléma" - hívta fel a figyelmet Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke. Az elmúlt évtizedekben a túlsúly és főleg az elhízás aránya jelentősen megnőtt Magyarországon, különösen férfiak körében. A 80-as éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35-re csökkent, a felnőttkorú elhízottak aránya pedig az 1988-as 16 százalék duplájára nőtt 2014-re.

Egy 2015-ös vizsgálat szerint hazánkban a férfiak már 72 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, a nőknél pedig 64 ez az arány.

A legnagyobb arányú túlsúly a felsőfokú végzettségű férfiaknál, a legtöbb elhízott pedig a legalacsonyabb végzettségű nők körében található; a túlsúlyosak és elhízottak aránya az életkorral nő.

Az elhízás nem esztétikai probléma, hiszen népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei napjainkban már a dohányzáséval vetekszenek. A 40. életévben fennálló elhízás akár 6-7 évvel is csökkentheti a várható élettartamot, a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik"

- tette hozzá Halmy Eszter.

A 15 évnél idősebb magyar lakosságnak a 30 százaléka elhízott az OECD tanulmánya szerint.

Mivel az elhízás összetett és sok tényezőre visszavezethető probléma, csak úgy lehet kezelni, ha az érintettek egyesítik erőiket és együtt keresik a megoldási lehetőségeket. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association - ISA) a május 20-ai Európai Elhízás Nap támogatása érdekében csatlakozott a Francia Obezitológiai Szövetséghez (Collectif National des Associations d’Obèses - CNAO).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Forrás: OECD

Az ún. “okos cserék" (angolul smart swaps) - ideértve a cukorral édesített élelmiszerek és italok hasonló, de alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel készített élelmiszerekkel történő kiváltását - úgy segíthetnek a cukor- és energiabevitel csökkentésében, hogy a vágyott édes ízről sem kell lemondani. Ezzel úgy támogatják a testsúlyukat csökkenteni vagy szinten tartani szándékozó embereket, hogy nem kell lemondaniuk kedvenc édes italaik vagy ételeik élvezetéről.

Tanulmányok tucatjai támasztják alá, hogy ha a cukor kiváltására és a kiegyensúlyozott, mérsékelt energia-bevitellel járó táplálkozásra törekszünk az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata a sikeres stratégia egyik eleme lehet azoknak, akik szeretnének fogyni vagy fenntartani egy egészséges testsúlyt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem