Nem a kórházi telítettség az oka a hosszú várólistáknak

Nem a kórházi telítettség az oka a hosszú várólistáknak

2017. május 12. 09:00

A kórházi ágyak kihasználtsága messze nem 100 százalékos, de ez nem is lehet cél. A várólisták hosszúsága mögött súlyos finanszírozási nehézségek állnak - írja a Világgazdaság.

Idén februárban országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon (2015-ben több mint 69 ezer volt). Az ágykihasználtság 81 és 61 százalék között mozgott, az országos átlag 76 százalék volt. Ennek ellenére márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtétre.

Az aktív ágyak esetében a százszázalékos ágykihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi osztályokra, baleseti osztályokra vagy fertőző osztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy - mondta a lapnak Kincses Gyula egészségpolitológus.

Egy mandulaműtétre általában 1 hónapot kell várni, ami valóban a nagy problémát jelenti, hogy egy gerincstabilizációs műtétre, a csípő- és térdprotézis-műtétre  sokszor egy évnél is többet kell várni. Az ágykihasználtságban és az elvégzett műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Hiszen látszik, hogy minden év végén a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti ki az intézményeket, és ilyenkor mindig csökkennek a várólisták is. Tehát ha a várólisták csökkentése a cél, akkor a kritikus területeket kellene kiemelt és célzott finanszírozással támogatni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?