Nem a kórházi telítettség az oka a hosszú várólistáknak

Nem a kórházi telítettség az oka a hosszú várólistáknak

2017. május 12. 09:00

A kórházi ágyak kihasználtsága messze nem 100 százalékos, de ez nem is lehet cél. A várólisták hosszúsága mögött súlyos finanszírozási nehézségek állnak - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén februárban országosan 41 663 fekvőbeteg-ellátásra alkalmas betegágy volt Magyarországon (2015-ben több mint 69 ezer volt). Az ágykihasználtság 81 és 61 százalék között mozgott, az országos átlag 76 százalék volt. Ennek ellenére márciusban több mint 27 ezer beteg várt műtétre.

Az aktív ágyak esetében a százszázalékos ágykihasználtságot nem is szabad célként kitűzni, hiszen nem lehet tudni, hogy a sürgősségi osztályokra, baleseti osztályokra vagy fertőző osztályokra mikor mennyi beteg várható, mindig kell valamennyi szabad ágy - mondta a lapnak Kincses Gyula egészségpolitológus.

Egy mandulaműtétre általában 1 hónapot kell várni, ami valóban a nagy problémát jelenti, hogy egy gerincstabilizációs műtétre, a csípő- és térdprotézis-műtétre  sokszor egy évnél is többet kell várni. Az ágykihasználtságban és az elvégzett műtétek számában a finanszírozás az, ami igazán meghatározó. Hiszen látszik, hogy minden év végén a kormányzat kórházkonszolidáció gyanánt egyszeri nagyobb összeggel segíti ki az intézményeket, és ilyenkor mindig csökkennek a várólisták is. Tehát ha a várólisták csökkentése a cél, akkor a kritikus területeket kellene kiemelt és célzott finanszírozással támogatni.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?