10 °C Budapest
Azt hitted, kevésbé káros az e-cigi? Kiderült, hogy a dohánynál is gyilkosabb

Azt hitted, kevésbé káros az e-cigi? Kiderült, hogy a dohánynál is gyilkosabb

2017. február 26. 13:12

Néhány éve a dohányzás alternatív megoldásaként jelent meg a piacon az e-cigaretta, és úgy harangozták be, hogy kevésbé káros, mint a dohány. Mára kutatók bebizonyították, hogy nagyobb kockázatot jelent az egészségre, mintha sima cigarettát szívna az ember. Alattomosabban gyilkol.

A kutatók már nem állítják, hogy az e-cigaretta a dohányzás legbiztonságosabb formája. A vizsgálatok szerint nagyobb az esélye a stroke-nak az e-cigizők körében, mint a sima dohányosoknál. Egereken végzett kísérlet eredménye szerint a gőzben lévő vegyi anyagok fokozzák a kockázatát annak, hogy vérrög alakuljon ki az agyban. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy nem biztonságosabb az e-cigaretta a dohánynál, sőt, lehet, hogy nagyobb kockázatot jelent.

A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a rendszeres e-cigizés csökkentette a glükóz mennyiségét az agyban, pedig ez az "üzemanyag", amire szükséges a neutronok működéséhez, az agyi aktivitáshoz. A gázok is nagy kárt okoztak: blokkolták a létfontosságú véralvadást, ami növelte az agyi vérzés valószínűségét.

Az e-cigi és a dohányfüst kísérlet során már 30 nap alatt jelentős károsodást láttuk a vérben, a véralvadáshoz szükséges enzimeknél. Ez potenciálisan növeli a stroke kockázatát és másodlagos agykárosodáshoz is vezethet"

- mondta Ali Ehszán Sifat, a tanulmány szerzője. Egyre nagyobb problémát jelent az e-cigi. Ennek az újratölthető eszköznek az a célja, hogy segítse az embereket a leszokásban.

A Kaliforniai Egyetem tudósai azt is megállapították, hogy az e-cigaretta használata a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is növeli. Mindezt úgy, hogy megemeli a szívben az adrenalin szintet. Ez a kockázati tényező a világon a "leggyilkosabb".

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?