12 °C Budapest
Több százezres ösztöndíjjal próbálják itthon tartani a frissen végzett orvosokat

Több százezres ösztöndíjjal próbálják itthon tartani a frissen végzett orvosokat

MTI
2016. december 30. 12:00

Új ösztöndíjjal bővül a rezidenstámogatási program, ezzel szeretnék itthontartani az orvosokat, és elkerülni az egészségügyi hiányszakmákból fakadó problémákat.

A betegellátás színvonalának javítása, az egészségügyi hiányszakmákból fakadó problémák mérséklése és az orvosok Magyarországon tartása érdekében ismét ösztöndíj-programot indít a kormány a szakorvosjelöltek támogatására. Az ösztöndíjasok a szakmai területtől függően havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek. A kormány a programra eddig több mint 4,5 milliárd forint költségvetési forrást biztosított - az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján már elérhető a pályázati felhívás, az ösztöndíjprogramokra 2017. február 6-áig lehet jelentkezni.

A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a szakgyógyszerészjelöltek a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak, amelyek nettó 100 ezer forintot jelentenek. A csecsemő- és gyermekgyógyászat területén a Méhes Károly-ösztöndíj, az oxyológia és sürgősségi orvostan területén a Gábor Aurél-ösztöndíj keretében a szakorvosjelöltek havi nettó 200 ezer forintban részesülhetnek.

A hiányszakmás ösztöndíj, amelyet idén lehetett először igényelni, havi 150 ezer forint támogatást nyújt a szakképzést hiányszakmában megkezdőknek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy új ösztöndíjtípust vezetnek be Flór Ferenc-ösztöndíj néven, amelynek nettó 200 ezer forintos összegére a honvéd-, katasztrófa- és rendvédelem-orvostan szakorvosjelöltek pályázhatnak. A 2017-ben biztosított több mint 1,5 milliárd forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, frissen végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban, ha a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket vállalja és azoknak megfelel. Az ország a korábbi években több mint 4,5 milliárd forintot fordított a fiatal orvosok itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra. Az ösztöndíjakat eddig csaknem 3500 fiatal orvos vette igénybe.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?