32 °C Budapest
A magyarok nem törődnek a túlsúlyukkal, pedig kellene

A magyarok nem törődnek a túlsúlyukkal, pedig kellene

2016. október 10. 10:03

A magyar lakosság fele gondolja magáról azt, hogy túlsúlyos, miközben ez az arány 60 százalék feletti - mondta az InfoRádiónak Antal Emese dietetikus, szociológus. A TÉT Platform szakmai vezetője azt is közölte, hogy egy friss felmérés szerint csak az emberek 18 százaléka egészségtudatos.

A statisztikai adatokból is látszik, hogy nagyon rossz a helyzet. A testtömegeredmények, az elhízottság és a táplálkozás sem megfelelő - emelte ki a dietetikus.

Öt csoportot tudtunk megkülönböztetni:

  • Vannak az úgynevezett egészségtudatosak, akik mindössze a magyar felnőtt lakosság 18 százalékát teszik ki. Rájuk az a jellemző, hogy nők és felsőfokú végzettségűek.
  • A második csoport 19 százalékot tesz ki, ők is leginkább nők, talán próbálkozó csoportnak nevezhetjük őket, már mindenféle fogyitrükköt kipróbáltak. Általában alacsonyabb az iskolai végzettségűek, őket a különböző divatdiéták és tévhitek is befolyásolják
  • A harmadik megkülönböztethető, 22 százalékot kitevő csoportot érdektelennek nevezték, "hagyjanak már békén az egészséges életmóddal" - gondolkodás jellemzi őket
  • A következő csoportba azokat soroltuk, akiknek valamilyen betegségük van, az egészségproblémások 15 százalékot tesznek ki.

    TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

    A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Vannak az élvezetekért élők, a hedonista csoport a teljes népesség 26 százalékát teszi ki. Ők főleg férfiak, az íz, a jóllakás, a jót evés hajtja az életben
A megkérdezettek 50 százaléka vallotta magát túlsúlyosnak vagy elhízottnak, a legutolsó országos táplálkozásegészségügyi felmérés adatai alapján azonban a felnőtt lakosság 60 százaléka az, tehát jellemző, hogy kevésbé érzik a problémát az emberek

Az elhízás nemcsak esztétikai probléma, hanem az Egészségügyi Világszervezet betegséggé nyilvánította. Sokan kifogást keresnek arra, miért nem tudnak egészségesen táplálkozni. Az akaraterő hiánya fontos oka annak, hogy miért nem tesznek az egészségükért; az egészséges táplálkozásért és a rendszeres testmozgásért - hangsúlyozta Antal Emese.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?