5 °C Budapest

Nagy veszélyben a kisgyerekek és a csecsemők: ezt nem gondoltad volna

2016. szeptember 17. 14:36

Az otthonok padlóin találhatók a legveszélyesebb anyagok, így a kisgyerekek és a csecsemők vannak a legnagyobb veszélyben. Nemcsak könnyen belélegezhetik a káros anyagokat, hanem a bőrükkel érintkezve is felszívódhatnak azok. A vizsgált szerek rákkeltőek, de egyéb betegségeket is előidézhetnek. 

Káros anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amelyben a szakemberek 14 szövetségi államban végzett mintegy húsz kutatás eredményeit elemezték. A káros anyagok főleg belélegzéssel vagy a bőrön keresztül kerülhetnek a szervezetbe, és

leginkább a padlón játszó kisgyerekek vannak veszélyben.

A vizsgált háztartásokban vett porminta 90 százalékában találtak a kutatók tíz egészségre veszélyes anyagot, közöttük a Kaliforniában 2011-ben rákkeltőnek minősített TDCPP égésgátlót. Ez az anyag gyakran megtalálható a bútorokban, a gyerekek számára készült termékekben és más háztartási cikkekben. A mintákban ezen kívül nem kevesebb, mint 45 olyan molekulát találtak, amelyek egészségkárosítóak lehetnek. Ezek a PVC-padlóból, kozmetikumokból, testápoló- és tisztítószerekből, bútorokból és építőanyagokból kerültek a könyvespolcokra és az ablakpárkányokra.

A műanyagok rugalmasságát növelő DEPH ftálsav is gyakran jelen volt a mintákban. A ftálsavak kozmetikumokban, festékekben, ruhaanyagokban és játékokban találhatók meg, és egészségügyi problémák egész sorát - például gyermekeknél az intelligenciahányados csökkenését vagy légzési nehézségeket okozhatnak.

A következő leggyakoribb kemikáliák a porban a fenol nevű aromás vegyületek és az égésgátlók. Találtak továbbá a textilek, pizzásdobozok és mobiltelefonok gyártásához használt perfluor vegyületeket is. Ezek immunrendszeri, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, illetve zavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek - mindenekelőtt a gyerekek - naponta találkoznak a porban megtalálható olyan vegyületekkel, amelyek komoly egészségi problémát okozhatnak

- mutatott rá Ami Zota, a Washington Egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanársegéde, a tanulmány egyik társszerzője.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?