7 °C Budapest
Nagy veszélyben a kisgyerekek és a csecsemők: ezt nem gondoltad volna

Nagy veszélyben a kisgyerekek és a csecsemők: ezt nem gondoltad volna

2016. szeptember 17. 14:36

Az otthonok padlóin találhatók a legveszélyesebb anyagok, így a kisgyerekek és a csecsemők vannak a legnagyobb veszélyben. Nemcsak könnyen belélegezhetik a káros anyagokat, hanem a bőrükkel érintkezve is felszívódhatnak azok. A vizsgált szerek rákkeltőek, de egyéb betegségeket is előidézhetnek. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Káros anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amelyben a szakemberek 14 szövetségi államban végzett mintegy húsz kutatás eredményeit elemezték. A káros anyagok főleg belélegzéssel vagy a bőrön keresztül kerülhetnek a szervezetbe, és

leginkább a padlón játszó kisgyerekek vannak veszélyben.

A vizsgált háztartásokban vett porminta 90 százalékában találtak a kutatók tíz egészségre veszélyes anyagot, közöttük a Kaliforniában 2011-ben rákkeltőnek minősített TDCPP égésgátlót. Ez az anyag gyakran megtalálható a bútorokban, a gyerekek számára készült termékekben és más háztartási cikkekben. A mintákban ezen kívül nem kevesebb, mint 45 olyan molekulát találtak, amelyek egészségkárosítóak lehetnek. Ezek a PVC-padlóból, kozmetikumokból, testápoló- és tisztítószerekből, bútorokból és építőanyagokból kerültek a könyvespolcokra és az ablakpárkányokra.

A műanyagok rugalmasságát növelő DEPH ftálsav is gyakran jelen volt a mintákban. A ftálsavak kozmetikumokban, festékekben, ruhaanyagokban és játékokban találhatók meg, és egészségügyi problémák egész sorát - például gyermekeknél az intelligenciahányados csökkenését vagy légzési nehézségeket okozhatnak.

A következő leggyakoribb kemikáliák a porban a fenol nevű aromás vegyületek és az égésgátlók. Találtak továbbá a textilek, pizzásdobozok és mobiltelefonok gyártásához használt perfluor vegyületeket is. Ezek immunrendszeri, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, illetve zavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését.

A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek - mindenekelőtt a gyerekek - naponta találkoznak a porban megtalálható olyan vegyületekkel, amelyek komoly egészségi problémát okozhatnak

- mutatott rá Ami Zota, a Washington Egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanársegéde, a tanulmány egyik társszerzője.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18