Egészségpénztárak: milliárdokat költünk, lehet ez sem elég

Egészségpénztárak: milliárdokat költünk, lehet ez sem elég

Pénzcentrum
2016. szeptember 6. 10:30

Az egészségpénztártagok egyéni befizetései egyre nőnek, a munkáltatók viszont egyre kevesebbet fizetnek be dolgozóik után. Nem várt hatást gyakorol a Buda-Cash csődje az egészségpénztárak piacára - írja ma reggel a Világgazdaság.


A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint 14,7 milliárd forint befizetés érkezett a munkáltatóktól az egészségpénztárakba az idei év első felében. Ez közel félmilliárd forintos elmaradást jelent 2015 azonos időszakában mért forgalomhoz képest, akkor 15,1 milliárd forint érkezett.

A munkáltatói befizetések volumenét rontotta idén, hogy a Buda-Cash csődjén a Honvédség akkorát bukott, hogy be is fejezte az ilyen típusú cafeteria nyújtását dolgozóinak.

A tagok egyéni befizetései ugyanakkor nőttek 9 százalékkal, 5,7 milliárd forintra. A jövőben két tényező is veszélyeztetni fogja az egészségpénztárak teljesítményét:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • növekedni fog az egészségpénztári befizetések adóterhe, valamint
  • erős versenytársat kap a juttatás a kedvezményesen adózó készpénzjuttatás formájában.

A lakosság 2016 első félévében 26 milliárd forintot egészségpénztári megtakarítást költött el, aminek a felel gyógyszerre ment el.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?